Miinusasteet koettelevat terveyttä – viisi faktaa pakkasen vaikutuksista terveyteen

Kylmähoitoa käytetään paljon itsehoitona, ja avanto- ja talviuinnin suosio kertovat, että moni tuntee hyötyvänsä kylmän aiheuttamasta stressireaktiosta. Talviset miinusasteet sen sijaan rasittavat elimistöä ja voivat olla jopa vaaraksi.

Pulahdus hyiseen veteen virkistää. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Mitä terveyshaittoja pakkasesta on?

Lämpötilan nopea lasku ja pitkäkestoiset pakkaset kuormittavat elimistöä ja voivat pahentaa olemassa olevia sairauksia. Kylmä ilma tihentää sykettä ja nostaa verenpainetta, supistaa keuhkoputkia ja verisuonia. Seurauksena voi olla esimerkiksi sydänoireita tai hengitysvaikeuksia. Varsinkin astma oireilee pakkasella herkästi, kun hengitystiet jäätyvät ja ärtyvät.

Kenelle pakkasesta on eniten haittaa?

Herkimpiä pakkaselle ovat kroonisesti sairaat, joiden oireita kylmä pahentaa, sekä lapset ja vanhukset. Lämmönsäätely ja lämmöntuotantokyky ovat lapsella heikompia kuin aikuisilla, ja nämä kyvyt heikkenevät myös iän myötä.

Miksi iho kuivuu talvella herkemmin?

Pakkassäällä huulet rohtuvat, poskipäät hilseilevät ja atooppinen ihottuma ja psoriaasi oireilevat voimakkaammin, mikä johtuu yleensä siitä, että ulkoilma ja usein myös sisäilma on pakkasella kuivaa.

Miksi flunssat yleistyvät talvisin?

Talviaikaan esiintyy useita hengitysteiden infektioita aiheuttavia viruksia, mutta ilmiön syytä ei tunneta tarkkaan. Aikaisemmin sen ajateltiin johtuvan siitä, että ihmiset viettävät enemmän aikaa sisätiloissa, jolloin olosuhteet virusten leviämiseen ovat otollisemmat. Myös kylmällä voi olla vaikutusta, sillä jäähtyminen auttaa esimerkiksi rinoviruksia kasvamaan ja kylmän aiheuttama kuormitus elimistölle voi altistaa infektioille.

Onko kylmästä mitään hyötyä terveydelle?

Kylmähoitoa käytetään paljon fysikaalisena hoitona ja itsehoitona vähentämään vammojen ja sairauksien aiheuttamaa kipua, tulehdusta ja turvotusta. Tieteellinen näyttö vaikuttavuudesta ja pitkäaikaisvaikutuksista on vähäistä. Kylmäaltistus aktivoi energiaa polttavaa ruskeaa rasvaa, mutta sen merkityksestä terveydelle tiedetään niin ikään vähän. Talviuinnin suosio kertoo, että moni nauttii tai tuntee hyötyvänsä kylmän aiheuttamasta stressireaktiosta, eikä terveelle ihmiselle lyhytaikainen altistuminen kylmälle ole vaarallista.

Lähteet: allergia.fi, duodecimlehti.fi, kylmainfo.fi, reumaliitto.fi, terveysportti.fi

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hammaspeikon sokerinen sielunelämä – Reikä hampaassa ei välttämättä oireile ollenkaan

Parantumattoman syövän kanssa voi elää hyvää elämää

Läpimurron kynnyksellä? Alzheimer-lääkkeiden kehitys näyttää myönteisimmältä vuosikymmeniin