Liikunta lisää astmaa sairastavan elämänlaatua

Astmaan voi sairastua kuka tahansa ja missä iässä tahansa. Onnistuneeseen omahoitoon kuuluvat muun muassa säännöllinen lääkitys ja liikunta.

astma hoito

Liikunta ja painonhallinta lisävät astmaa sairastavan elämänlaatua. Kuva Ingimage.

Astmassa keuhkoputkien limakalvot ovat tulehtuneet ja keuhkoputket supistelevat. Turvonnut limakalvo on herkkä ärsykkeille, esimerkiksi pölylle, kylmälle ilmalle, rasitukselle, tupakansavulle ja voimakkaille tuoksuille, ja tämän vuoksi astmaa sairastava saa helposti hengitysoireita. Hoitamattomana astmatulehdus voi aiheuttaa keuhkoputkien seinämään rakennemuutoksia, jotka voivat heikentää keuhkojen toimintaa. Lääkitys pitää kuitenkin tulehduksen usein lievänä ja hallinnassa.

Astmaa sairastavan hyvään omahoitoon kuuluvat säännöllisen lääkityksen ja hoitotasapainon tarkkailun lisäksi säännöllinen liikunta ja painonhallinta. Hyvä kunto lisää rasituksen sietoa ja vähentää lääkityksen tarvetta.

Mainos

– Liikunta tukee painonhallinnassa onnistumista ja yhdessä nämä tekijät lisäävät elämänlaatua, kertoo Hengitysliiton järjestöjohtaja ja terveydenhuollon maisteri Mervi Puolanne.

Hengitysliitto tarjoaa verkkokurssin astman omahoidosta järjestön omalla YouTube-kanavalla. Aiheina ovat muun muassa aikuisena alkanut astma ja sen hallinta, astman hoito sekä liikunnan rooli astman hoidossa. Astman lisäksi tarjolla on myös verkkokurssi uniapneasta.

Toukokuun 2. päivä vietetään maailman astmapäivää.

Lähde: Hengitysliitto

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hammaspeikon sokerinen sielunelämä – Reikä hampaassa ei välttämättä oireile ollenkaan

Parantumattoman syövän kanssa voi elää hyvää elämää

Läpimurron kynnyksellä? Alzheimer-lääkkeiden kehitys näyttää myönteisimmältä vuosikymmeniin