Kuitupitoinen ruoka ehkäisee paksusuolen pullistumia – umpipussit ovat iäkkäillä enemmän sääntö kuin poikkeus

Paksusuolen umpipussit eli divertikkelit ovat yleensä ikääntyneiden vaiva. Puhjetessaan ne voivat aiheuttaa hengenvaarallisen vatsakalvontulehduksen.

umpipussi

Omahoidoksi umpipussin tulehduksiin taipuvaiselle suositellaan kuitupitoista ruokavaliota. Kuva: Mostphotos

Teksti Mari Vehmanen

Divertikkelit eli paksusuolen umpipussit ovat korkeaan ikään ehtineillä enemmän sääntö kuin poikkeus.

− Hyvin suurpiirteisen kaavan mukaan divertikkeleiden prosentuaalinen todennäköisyys on suunnilleen yhtä suuri kuin ihmisen ikä. Viisikymppisistä henkilöistä paksusuolen umpipusseja on siis keskimäärin joka toisella ja 80-vuotiaista jo noin 80 prosentilla, dosentti, vatsaelinkirurgian erikoislääkäri Panu Mentula HUS:sta kertoo.

Divertikkeli syntyy, kun suolen sisäkerros pääsee pullistumaan heikon lihaskerroksen läpi ja muodostaa umpipussin. Tyypillisesti dirvertikkelit tulevat verisuonten viereen, sillä näissä kohdissa suolen seinämä on heikoin. Ummetuksen suolen sisälle aiheuttaman paineen arvellaan edistävän pullistumien kehittymistä.

Panu Mentulan mukaan taipumus divertikkeleihin on osin geneettistä, mutta myös elintavat vaikuttavat. Ravitsemuksen rooliin viittaa esimerkiksi se, että länsimaissa divertikkeleitä esiintyy huomattavasti enemmän kuin vaikkapa afrikkalaisissa kulttuureissa.

− Kuitu- ja kasvispitoinen ruokavalio siis näyttää vähentävän umpipussien muodostumista. Lisäksi tupakointi haurastuttaa sidekudosta kaikkialla kehossa ja lisää näin divertikkeleitä. Myös pitkäaikainen kortisonin käyttö voi altistaa niille.

Kerran syntyneet divertikkelit eivät enää häviä, vaikka elintavat olisivat millaiset tahansa.

Kipulääke auttaa usein

Panu Mentulan mukaan valtaosa ihmisistä ei milloinkaan saa tietää divertikkeleistään, sillä enimmäkseen ne eivät aiheuta lainkaan oireita. Toisinaan divertikkelit huomataan sattumalta tähystyksen tai tietokonetomografian yhteydessä. Tarvetta toimenpiteisiin ne eivät tuolloinkaan aiheuta.

Joskus paksusuolen umpipusseihin kehittyy divertikuliitti eli tulehdus.

− Kova ulostekivi saattaa tukkia pullistuma-aukon ja aiheuttaa limakalvoon vaurioita. Näin bakteerit pääsevät ympäröivään kudokseen, Panu Mentula kertoo.

Ihminen itse tuntee divertikuliitin tyypillisesti kipuna ja aristuksena alavatsassa vasemman kyljen tuntumassa. Useimmiten pullistumat nimittäin tulevat paksusuolen loppuosaan eli sigmasuoleen, joka sijaitsee kehon vasemmalla puolella.

Lievä divertikuliitti ei nykytiedon mukaan edellytä välttämättä muuta kuin oireenmukaista hoitoa, eli kipulääkitys riittää usein.

− Aiemmin tapana oli aloittaa lähes poikkeuksetta antibioottihoito, mutta nykyään tiedämme paranemisen olevan lievissä tulehduksissa yhtä nopeaa ilman antibioottejakin. Elleivät oireet muutamassa päivässä ala helpottua, aloitetaan antibioottihoito sairaalassa, Panu Mentula sanoo.

Tulehdusoireet tutkittava

Toisinaan pullistumista aiheutuu vakavampia oireita: suolen seinämään tulee divertikkelin kohdalle reikä, ja kehittyy akuutti vatsakalvontulehdus. Tila on henkeä uhkaava ja vaatii sairaalahoitoa.

Muita mahdollisia lisäsairauksia ovat paiseen muodostuminen, suolitukos tai voimakas verenvuoto suolen sisään.

− Divertikuliittiin viittaavat oireet eli alavatsakivut tulisi siis tutkia, vaikka vaikeiksi kehittyy vain noin 10−15 prosenttia tapauksista. Myös paksusuolen syöpä voi oireilla hyvin samaan tapaan, joten tietokonetomografia ja mahdollisesti lisäksi tähystys saattavat olla tarpeen, Panu Mentula sanoo.

Suolen puhkeaminen edellyttää leikkaushoitoa. Niin ikään tulehduksen aiheuttama paise voidaan hoitaa joko dreenin avulla tai leikkauksessa.

Myös lievemmät umpipussin tulehdukset voivat kroonistua ja alkaa toistua monta kertaa vuodessa. Tällöin hoidoksi saatetaan harkita suolen typistysleikkausta, jossa poistetaan koko divertikkeleitä sisältävä suolen osa.

Siemenet sallittu

Omahoidoksi umpipussin tulehduksiin taipuvaiselle suositellaan kuitupitoista ruokavaliota. Lisäksi säännöllinen liikunta, painon pitäminen kurissa ja riittävä veden juominen voivat auttaa välttämään ummetusta ja divertikkeleiden ärtymistä.

− Kun suolen sisältö on sopivan kuohkeaa, se kyllä työntyy divertikkeleiden sisään muttei jää niihin hankaamaan limakalvoa rikki, Panu Mentula selventää.

Sen sijaan esimerkiksi siemenien välttäminen ruokavaliossa ei ole tarpeen, vaikka näin näkee toisinaan väitettävän esimerkiksi nettikeskusteluissa. Monelle on syntynyt väärä käsitys, että ravinnon pienet sulamattomat kappaleet jäisivät jumiin umpipusseihin.

− Päinvastoin, hedelmiä, marjoja ja täysjyvätuotteita kannattaa nimenomaan suosia, jos tietää suolistossaan olevan divertikkeleitä.

Tupakointi kannattaa ehdottomasti lopettaa. Kortisonilääkityksen vähentäminen sen sijaan voi olla mahdotonta.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hyviä unia sukupuolesta riippumatta

Lääkehoito voi aiheuttaa murheita – Tavallista värikkäämmät murot

Hoitajien selkäkipuun auttoi kaksi keinoa