Kannattaako verenpaine mitata yhdestä vai kahdesta kädestä? Nämä 5 faktaa verenpaineesta on hyvä tietää

Verenpaine mitataan yleensä vain yhdestä kädestä, mutta se ei välttämättä anna parasta käsitystä potilaan sydänriskeistä.

verenpainemittari

Tavoitearvo kotona tehdyssä verenpainemittauksessa on alle 135/85 mmHg. Kuva: Mostphotos

Teksti Elina Kujala

Mitä eroa on systolisella ja diastolisella verenpaineella?

Verenpaine tarkoittaa valtimoverisuonissa vallitsevaa painetta. Verenpaineen mittayksikkö on elohopeamillimetri eli mmHg. Mittaustulos kerrotaan lukuparilla, jossa ensimmäinen on systolinen paine, yläpaine, eli verenpaine sydämen supistumisvaiheessa ja jälkimmäinen on diastolinen paine, alapaine, eli paine sydämen lepovaiheessa. Tavoitearvo on kotona tehdyssä mittauksessa alle 135/85 mmHg ja vastaanotolla alle 140/90 mmHg. Kohonnut verenpaine on noin kahdella miljoonalla suomalaisella.

Miksi suolasta ja salmiakista puhutaan aina verenpaineen yhteydessä?

Suola ja salmiakki ovat hyvän verenpaineen vihollisia. Suomalaiset miehet syövät noin kymmenen grammaa ja naiset seitsemän grammaa ruokasuolaa päivittäin, se on kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan. Suolan käytön vähentäminen alentaa verenpainetta tasaisesti. Lakritsin ja salmiakin sisältämä glykyrretiinihappo voi nostaa verenpainetta ja aiheuttaa hypokalemiaa, veren alhaista kaliumpitoisuutta, joka oireilee esimerkiksi sydämen rytmihäiriöinä. Glykyrretiinihapon vaikutus on yksilöllistä, joillakin pienikin määrä lakritsia aiheuttaa oireita.

Kannattaako verenpaine mitata yhdestä vai kahdesta kädestä?

Verenpaine mitataan yleensä vain yhdestä kädestä, mutta uuden tutkimuksen mukaan se ei välttämättä anna parasta käsitystä potilaan sydänriskeistä. Riskit näyttäisivät kasvavan mitä suurempi ero vasemman ja oikean käden verenpaineiden välillä on. Riski sairastua muun muassa sydäninfarktiin tai aivoverenkiertohäiriöön oli selvästi kohonnut, kun käsien välillä on 10 mmHg:n ero systolisessa verenpaineessa.

Mikä ihmeen valkotakkiverenpaine?

”Valkotakkihypertensiolla” tai ”valkotakkipaineella” tarkoitetaan tilannetta, jolloin verenpaine on vastaanotolla hoitajan tai lääkärin mittaamana kohonnut mutta kotona mitattuna normaali. Syynä on yleensä jännittäminen. Verenpaine vaihtelee päivän aikana. Yöllä paine on matala, aamupäivällä se nousee ja on usein korkeimmillaan alkuiltapäivästä. Iltaa kohden se taas hitaasti laskee. Liikunta nostaa verenpainetta hetkellisesti, samoin suuret tunteet. Tukevan aterian jälkeen verenpaine laskee, kun veri siirtyy ruoansulatuselimistöön. Alkoholi puolestaan ensin laskee ja sitten nostaa painetta.

Milloin on paras aika verenpainelääkkeelle?

Verenpainelääkkeet otetaan yleensä aamulla, mutta uusien tutkimustulosten mukaan ne voisivat toimia paremmin, jos lääkkeet syö ennen nukkumaanmenoa. Tutkimuksessa ennen nukkumaanmenoa lääkkeensä ottaneiden verenpaine pysyi paremmin hallinnassa koko seurannan ajan. Iltarytmiin ei kuitenkaan saa vaihtaa, ennen kuin keskustelee asiasta lääkärin kanssa.

Lähteet: kaypahoito.fi, Duodecim, Terveyskirjasto, sydan.fi.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Vääntääkö reissun jälkeen vatsasta? Salmonella voi olla turistin tympeä tuliainen

Työpaikalta saatu syyhy on ammattitauti – Hoito vaatii oikeat lääkkeet ja perusteellisen siivouksen

Hammaspeikon sokerinen sielunelämä – Reikä hampaassa ei välttämättä oireile ollenkaan