Hoitajien selkäkipuun auttoi kaksi keinoa

Hoitajat, joille tarjottiin selkäneuvontaa ja mahdollisuus tehdä pilates-harjoituksia joka viikko, kokivat 31 prosenttia vähemmän selkäkipuja, selvitettiin UKK-instituutin tutkimushankkeessa.

Kuva: Mostphotos

Teksti Jenna Parmala

Jumppaavat ja selänhoitovinkkejä saaneet hoitajat säästivät työnantajalle rahaa, sillä sairauspoissaoloista aiheutuneet kustannukset olivat heillä 92 prosenttia pienemmät. Sairauslomapäiviä ja lääkäri- sekä fysioterapiakäyntejä oli merkittävästi vähemmän. Hoitajien selän hyvinvointia ja sairauspoissaoloja verrattiin ryhmiin, jotka eivät liikkuneet tai saaneet tietoa selän hyvinvoinnista.

Työkyvyttömyyttä ennustava kipu

Vuodesta 2011 käynnissä ollut naishoitajien selkäkipututkimus selvitti neuvonnan ja liikunnan vaikutuksia naishoitajien selkäkipujen voimakkuuteen ja uusiutumiseen sekä liikehallinnan häiriöihin ja välttämiskäyttäytymiseen. Tutkimus on merkittävä, sillä Suomen kuntatyöntekijöistä eniten tuki- ja liikuntaelimiin liittyvää työkyvyttömyyttä ja sairauspoissaoloja on hoitajilla.

Mainos

Usein hoitajan työkyvyttömyyttä ennustaa tilanne, jossa kipu tuntuu monessa kohtaa selkää yhtä aikaa. Erityisen raskasta hoitajan selälle on kumarassa asennossa työskentely ja potilaiden siirtely. Kivun pelko ja selkäkipua aiheuttavien liikkeiden vältteleminen taas saattavat pitkittää selkäkipua tai jopa aiheuttaa kivun uusiutumisen.

Tieto ja liike auttavat

Tutkittavien ryhmä koostui yli kahdestasadasta 30-54 -vuotiaasta naishoitajista, joilla oli selkäkipuja. Tutkittavat työskentelivät yliopisto- ja kaupunginsairaaloissa sekä koti- ja pitkäaikaishoidossa.

Pilates-ryhmissä hoitajat harjoittelivat työpäivien jälkeen lannerangan keskiasennon hallintaa ja tukemista sekä vartalon lihaskestävyyttä, koordinaatiota ja tasapainoa. Rauhallisen hengityksen tahdissa tapahtuvan lihasharjoittelun ajateltiin myös edistävän palautumista. Selkäneuvonnassa hoitajat ohjattiin tunnistamaan selkää kuormittavia tilanteita työpaikallaan. Neuvonnan tavoitteena oli vähentää kipuun liittyviä negatiivisia uskomuksia sekä välttämis- ja pelkokäyttäytymistä, jotta selkä kuormittuisi turvallisesti.

Selkäkivut vähenivät merkittävästi vain siinä hoitajaryhmässä, joka sai sekä selkäneuvontaa että mahdollisuuden tehdä pilates-harjoituksia.

Lue myös:

Tiesitkö tämän selän hyvinvoinnista – 5 syytä rakastaa tervettä selkää

Ranka on tukevaa tekoa

Sinua voisi kiinnostaa myös

Tiesitkö? Seksitaudit ovat yhä useammin oireettomia

Pitkittyneitä keuhko-oireita? Sarkoidoosi oireilee monin tavoin

Hyviä unia sukupuolesta riippumatta