Heikkeneekö libido? Se voi kertoa testosteronivajeesta

Testosteronin puute on harvinainen vaiva, vaikka asiasta puhutaan nykyään julkisuudessa paljon.

Kuva: Mostphotos

Teksti Mari Vehmanen

Viime vuosina mediaan tuntuu ilmestyneen lukuisia tarinoita siitä, miten testosteronihoidon aloittaminen muutti keski-ikäisen miehen elämän kaikin tavoin paremmaksi. Professori Jorma Toppari Turun yliopiston biolääketieteen laitokselta toteaa, että kyse on lähinnä tehokkaan markkinoinnin luomasta mielikuvasta.

– Todellinen, kliininen testosteronivaje on edelleen harvinainen. Se todetaan 2–3 prosentilla miehistä, jotka ovat hakeutuneet tutkimuksiin oireiden vuoksi. Mikään räjähdysmäisesti yleistyvä kansansairaus ei siis ole kyseessä.

Sukupuolihormoni testosteronia erittyy miehillä kiveksissä. Sitä on pienempinä määrinä myös naisten elimistössä, mutta heillä syntymekanismi on toisenlainen.

Testosteronilla on elimistössä useita tehtäviä. Se säätelee sukupuoliominaisuuksien kehittymistä pojilla murrosiässä, sperman tuotantoa ja sukupuoliviettiä. Lisäksi testosteroni vaikuttaa muun muassa luu- ja lihasmassan muodostumiseen, rasvan varastoitumiseen, punasolujen tuotantoon sekä mielialaan.

Jorma Toppari kertoo, että testosteronin syntyminen on aivolisäkkeen säätelemä monivaiheinen prosessi. Hormonitasapainoa saattaa keikauttaa häiriö missä tahansa prosessin vaiheessa.

– Vika voi olla niin sanotusti joko ylä- tai alapäässä. Joko aivoista ei syystä tai toisesta lähde kiveksiin käskyä tuottaa riittävästi testosteronia taikka sitten kivekset eivät kykene tätä käskyä noudattamaan.

Runsas alkoholinkäyttö laskee testosteronitasoa.

Ylipaino altistaa

Vajeelle altistavat useat tekijät. Ylipaino heikentää testosteronin vaikutuksia.

– Lihavuus ei sinänsä laske hormonituotantoa kiveksissä. Se kuitenkin vähentää verenkierrosta sitojaproteiineja, joita tarvitaan kuljettamaan sukuhormoneita.

Hyvin runsas alkoholinkäyttö laskee testosteronitasoa. Näin vaikuttavat myös monet lääkkeet, muun muassa opioidipohjaiset kipulääkkeet.

Sitä vastoin tupakoitsijoilla on havaittu jopa keskiarvoa hieman korkeampia lukuja. Tupakoiminen aiheuttaa kuitenkin niin paljon vakavia terveyshaittoja, ettei polttaminen missään nimessä kannata.

Jorma Topparin mukaan tutkimuksissa myös psykologisten tekijöiden on huomattu vaikuttavan.

– Mielenkiintoinen on esimerkiksi havainto, että urheilukatsomossa olleiden miesten testosteronitasot poikkeavat toisistaan heti pelin jälkeen: voittajajoukkueen kannattajilla ne ovat keskimäärin korkeammat ja häviäjän puolella matalammat.

Tasoissa on niin ikään yksilöllistä lyhyen ja pitkän ajan vaihtelua. Vuorokauden kuluessa testosteronitaso on korkein aamulla – toisinaan jopa 30 prosenttia suurempi kuin muina aikoina. Vanhenemiseen puolestaan kuuluu hormonierityksen vähittäinen laskeminen.

Myös erittäin kuormittava fyysinen rasitus ja nälkiintyminen vähentävät testosteronin määrää.

Joskus vajeen taustalta paljastuu testosteronin aiempi käyttäminen dopingaineena. Testosteroni lisää lihasten kasvua ja nopeuttaa palautumista. Pitkäaikainen käyttö voi kuitenkin johtaa siihen, että kivesten oma tuotanto hiipuu. Palautumisessa saattaa kestää hyvin pitkään.

Eräs mahdollinen selitys on kromosomipoikkeavuus, joka on keskimäärin yhdellä 700 miehestä. Ylimääräisen X-kromosomin vuoksi kivekset eivät toimi normaalisti.

– Kromosomipoikkeavuus ei välttämättä ole haitannut elämää eikä siksi käynyt ilmi mistään muusta, Toppari sanoo.

Mainos

Seksi ei pyöri ajatuksissa

Testosteronivajeen huomattavin ja käytännössä ainoa todellinen merkki on Jorma Topparin mukaan libidon heikkeneminen.

– Seksihalut ja -ajatukset siis vähenevät selvästi ja pysyvästi. Vika ei sen sijaan ole testosteronitasossa, jos seksi kyllä pyörii mielessä, mutta potenssissa on ongelmia.

Julkisuudessa testosteronin vähyyteen saatetaan lisäksi yhdistää vaikkapa väsyneisyyden tai heikkoudentunteen kaltaisia hyvin tavallisia ja vaikeasti määriteltäviä oireita. Ne kuitenkin johtuvat Topparin mukaan tavallisimmin jostakin muusta.

– Onhan mies voinut kokea väsymystä seksihalujen vähenemisen ohessa ennen kuin hänellä on havaittu testosteronin vajaus. Kyse on kuitenkin yleensä sattumasta.

Testosteronin käyttö dopingaineena voi johtaa siihen, että kivesten oma tuotanto hiipuu.

Verikoe aamulla

Testosteronitaso mitataan verikokeessa, joka tehdään aamulla. Testi toistetaan vähintään kahdesti, koska satunnaiset vaihtelut voivat olla suuria.

Normaali testosteronitaso miehillä on 12–30 nmol/l. Selkeää vajeen rajaa ei Topparin mukaan voi määritellä.

– Tilannetta arvioitaessa katsotaan sekä oireita että laboratorioarvoja. Hoitoa ei luultavasti ole syytä aloittaa, jos taso on noin 10 nmol/l, mutta mies kokee itsensä terveeksi.

Alimmillaan lukemat saattavat lähestyä nollaa. Toppari sanoo, että 4–5 nmol/l on jo selkeästi taso, joka antaa yleensä aiheen pohtia lääkitystä.

Pistoksina tai geelinä

Lääkityksenä ovat testosteronia sisältävät pistokset tai iholle siveltävä geeli. Myös suun kautta otettava tablettihoito on olemassa, mutta sitä ei Suomessa käytetä.

– Testosteroni imeytyy ruoansulatuksessa kovin vaihtelevasti, joten tuloksia on vaikea ennakoida. Myöskään testosteronilaastareita ei meillä käytetä.

Usein potilas saa itse valita pistos- ja geelihoidon väliltä. Eräs vaihtoehto ovat 3–4 viikon välein otettavat pistokset, mutta niiden heikkoutena on arvojen vaihtelu: välittömästi pistoksen jälkeen testosteronitasossa on huippu, josta se laskee ennen seuraavan pistoksen ottamista.

Tarjolla on myös neljästi vuodessa lihakseen pistettävä injektio, josta testosteroni vapautuu elimistöön vähitellen.

Pistoskammoisesta iholle itse siveltävä geeli voi kuulostaa houkuttelevimmalta hoitomuodolta.

– Sitä on kuitenkin käytettävä päivittäin. Lisäksi on varottava tarkasti, ettei geeliä pääse vahingossa vaikkapa naispuolisen kumppanin tai perheen lasten iholle, Jorma Toppari kertoo.

Naisella testosteronigeeli voi muun muassa aiheuttaa äänihuulten kasvamisen ja tästä johtuvan äänen pysyvän madaltumisen. Pienellekin lapselle taas saattaa tulla karvoituksen kasvun kaltaisia murrosiän alkamista muistuttavia merkkejä.

Yleensä hoito tehoaa varsin hyvin libidon pulmiin, joten piristävä vaikutus sukupuolielämään voi olla merkittävä.

– Joskus myös vireystaso nousee hoidon myötä, mutta useimmiten mies joutuu huomaamaan väsymyksen johtuneen jostakin muusta syystä, Jorma Toppari toteaa.

Mainos

Sairaus voi estää hoidon

  • Miesten yleisin syöpäsairaus eli eturauhassyöpä estää ehdottomasti testosteronihoidon aloittamisen.
  • Testosteronihoito ei kuitenkaan lisää eturauhassyövän riskiä, toisin kuin joskus luullaan.
  • Sydämen vajaatoiminta ja muut sydänsairaudet voivat olla hoidon vasta-aiheita.
  • Myös hyvin korkea hemoglobiini ja vaikea uniapnea voivat olla hoidon esteitä.

Naiset ja testosteroni

  • Naisillakin on veressään pieniä määriä testosteronia. Sitä muodostuu munasarjoissa ja lisämunaisen kuorikerroksessa.
  • Naisilla esiintyy joskus testosteronin liikatuotantoa, jonka seurauksena voi tulla esimerkiksi liikakarvoitusta, äänen madaltuminen ja kuukautishäiriöitä.
  • Munasarjojen monirakkulaoireyhtymän (PCOS) tutkimusten yhteydessä mitataan yleensä myös veren testosteronipitoisuus.

Lähde: Terveyskirjasto

Sinua voisi kiinnostaa myös

Meneekö jännitys leukaan? Bruksaajan leukalihakset ovat liian kovassa treenissä

Krooninen väsymysoireyhtymä lamaannuttaa ihmisen

Vääntääkö reissun jälkeen vatsasta? Salmonella voi olla turistin tympeä tuliainen