Aikuisiällä alkava astma osoittautui omaksi taudikseen

Tutkimuksissa on tunnistettu viisi erilaista aikuisten astmatyyppiä, joilla on erilaiset ennusteet.

Kuva Ingimage

Tampereen yliopistossa ja Seinäjoen keskussairaalassa meneillään olevassa tutkimuksessa on tunnistettu viisi erilaista aikuisten astmatyyppiä, joilla on erilaiset ennusteet.

Tietoa on saatu Seinäjoella tehtävässä, jo 12 vuotta jatkuneessa kliinisessä tutkimuksessa. Se on maailman pisin julkaistu aikuisiällä alkavan astman seurantakohortti.

– Olemme havainneet, että aikuisiällä alkava astma paranee hyvin harvoin itsestään, kertoo keuhkosairausopin professori Hannu Kankaanranta Tampereen yliopistosta.

Tutkijat ovat yllättyneet siitä, että kolmasosa seuratuista aikuisiän astmapotilaista on huonossa hoitotasapainossa, eli he eivät voi niin hyvin kuin heidän lääkittyinä pitäisi voida. Tutkimusryhmä on selvittänyt muun muassa tupakoinnin sekä hiljaisen tulehduksen osuutta asiaan.

Viisi erilaista aikuisten astmaa

Viisi aikuisiässä alkavan astman tyyppiä ovat nuhattomien astma, naisten astma, nuorella aikuisiällä alkava atooppinen tai allerginen astma, lihavien astma sekä tupakoivien astma. Naisten astmaan saattaa hormoneilla olla vaikututusta. Nuorella aikuisiällä alkava astma on tautityypeistä lähimpänä perinteistä lapsuudessa alkavaa astmaa. Lihavien astmaan voi liittyä esimerkiksi kakkostyypin diabetes.

Lihavien ja tupakoivien astmaa sairastavat käyttävät paljon lääkkeitä, mutta joutuvat silti usein turvautumaan päivystykseen tai jopa sairaalahoitoon.

– Astma on merkittävä kansansairaus. Aikuisena sairastuvia on paljon ja tämä suuri kansanterveydellinen ongelma on jäänyt varjoon, kun allergiat ja lasten astma ovat olleet enemmän esillä, Hannu Kankaanranta sanoo.

Lähde: Tampereen yliopisto

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hammaspeikon sokerinen sielunelämä – Reikä hampaassa ei välttämättä oireile ollenkaan

Parantumattoman syövän kanssa voi elää hyvää elämää

Läpimurron kynnyksellä? Alzheimer-lääkkeiden kehitys näyttää myönteisimmältä vuosikymmeniin