5 syytä rakastaa kondomia – myös lateksiallergisille on vaihtoehtoja

Kuva: Mostphotos

Teksti Elina Kujala

1. Kondomi on paras tapa suojautua seksitaudeilta. Viime vuonna todettiin tippuri-, kuppa- ja hiv-tartuntoja lähes kaksinkertainen määrä aiempiin vuosiin verrattuna. Klamydia on Suomen yleisin seksitauti ja tartuntoja todetaan joka vuosi 16 000. Luku on ollut tasaisen korkea jo vuosia.

2. Kondomi on ainoa menetelmä, joka sekä ehkäisee raskauden että suojaa seksitaudeilta. Sen ehkäisyteho on 98 prosenttia.

3.  Kaikki seksitaudit voivat tarttua myös suuseksissä. Jos suuseksiä antaa naiselle, kondomista voi tehdä suuseksiin soveltuvan suojan leikkaamalla kondomin kärjen pois. Sen jälkeen kondomi leikataan halki pitkittäissuunnassa niin että siitä tulee neliönmallinen suoja. Penis suojataan suuseksissä samalla tavalla kuin yhdynnässäkin.

4. Kondomeja on jokaiseen makuun: ohuita, paksuja, pieniä, isoja, eri makuisia ja tuoksuisia. Niissä voi olla juomuja ja nystyröitä, joiden tarkoitus on lisätä nautintoja. Kokeile, mikä tuntuu parhaalta omasta ja kumppanisi mielestä.

5.  Kondomi sopii kaikille, myös lateksille allergisille. Suurin osa kondomeista valmistetaan lateksista eli luonnonkumista, mutta myynnissä on myös synteettisestä materiaalista valmistettuja, lateksittomia kondomeita. Öljypohjaista liukastetta, esimerkiksi vaseliinia tai vauvaöljyä, ei voi käyttää lateksikondomin kanssa, sillä ne haurastuttavat lateksin. Liukuvoiteet ovat kuitenkin useimmiten silikoni- tai vesipohjaisia, ja sopivat hyvin yhteen kaikkien kondomien kanssa.

THL, MLL:n Nuorten netti, Yliopiston Apteekki, Terveyskirjasto

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Vääntääkö reissun jälkeen vatsasta? Salmonella voi olla turistin tympeä tuliainen

Työpaikalta saatu syyhy on ammattitauti – Hoito vaatii oikeat lääkkeet ja perusteellisen siivouksen

Hammaspeikon sokerinen sielunelämä – Reikä hampaassa ei välttämättä oireile ollenkaan