Kaikki marjat ovat terveellisiä
Marjojen syönti madaltaa metabolisen oireyhtymän riskiä, auttaa verensokerin säätelyssä ja parantaa kognitiivista toimintakykyä. Marjat vahvistavat vastustuskykyä ja vaikuttavat suotuisasti silmiin ja näkemiseen. Paljon marjoja sisältävä ruokavalio vähentää matala-asteista tulehdusta ja ehkäisee esimerkiksi muistisairauksia, tyypin 2 diabetesta ja sydän- ja verisuonisairauksia.
Marjoista saadaan monipuolinen kattaus vitamiineja
Vitamiinien lisäksi marjat sisältävät myös hyviä rasvoja, kuitua ja etenkin polyfenoleita ja antioksidantteja. Varsinkin lakka ja tyrni ovat C-vitamiinipommeja. C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä ja vaikuttaa ihoon edistäen kollageeninmuodostusta.
Marjat peittoavat jopa suklaan ja punaviinin
Marjojen polyfenolit ovat eräänlaisia kasvisten aineenvaihduntatuotteita, joilla on tutkitusti useita positiivisia terveysvaikutuksia. Marjat peittoavat polyfenoleiden lähteenä suklaan ja punaviinin. Erityisen paljon polyfenoleja on tummissa marjoissa.
Marjoja on joka makuun
Mansikka ja mustikka ovat suomalaisten ikisuosikit, mutta muitakaan marjoja ei kannata unohtaa. Mitä monipuolisemmin marjoja syö, sen parempi. Testaa myös juolukka, puolukka, karviaiset, karpalot, variksenmarjat ja marja-aronia.
Marjoja on helppo säilöä
Marjoja kannattaa syödä ainakin pari desiä päivässä, ja enemmänkin, jos vain maistuu. Pakastimessa marjojen ravintoaineet säilyvät hyvin, kunhan marjat syödään noin vuoden sisällä. Säilyvyyttä kannattaa tarkkailla värin avulla: Jos marjoissa on väriä jäljellä, mukana on yhä polyfenolejakin.
Vinkki! Sekoita pakastettuja marjoja sekaisin isoon astiaan pakastimeen, näin saat käytettyä helposti useaa laatua kerralla etkä joudu avaamaan montaa eri rasiaa.
Lähteet: Terveystalo, Sydänliitto
Lue myös: Luonnon marjakimara odottaa poimijaansa