Yksityistä sosiaalipalvelualaa uhkaavat laajat lakot – jäsenten tukea tarvitaan tavoitteiden saavuttamiseksi

Lakkovaroituksilla halutaan luoda painetta neuvotteluihin yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta.

Neuvotteluvoima on sitä suurempi mitä useampi superilainen niihin osallistuu. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

SuPer, Tehy ja Erto ovat antaneet yhteisen lakkovaroituksen ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköihin Hämeessä ja Pirkanmaalla. Viiden vuorokauden lakko on ilmoitettu alkavaksi tiistaina 23. toukokuuta.

SuPer on lisäksi antanut lakkovaroituksen viiteen yksityiseen varhaiskasvatusalan ketjuun. Kaksipäiväisen lakon on määrä alkaa niin ikään 23. toukokuuta.

Tavoitteena on vauhdittaa neuvotteluita yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta. Neuvottelut katkesivat huhtikuun lopussa tuloksettomina.

– Työnantajan haluttomuus neuvotella oli loppuvaiheessa niin selvää, että meille ei ole jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä näin ikäviin ja järeisiin toimenpiteisiin, SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola sanoo.

Työtaisteluiden ensimmäisessä vaiheessa kohteiksi on valittu työnantajia, jotka ovat merkittävässä roolissa työnantajaliitto Hali ry:ssä.

Neuvottelut siirtyvät Bulevardille

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla on ollut ylityö- ja vuoronvaihtokielto voimassa tiistaista lähtien. Työtaisteluiden päämääränä on yhä kuroa umpeen perusteetonta palkkaeroa julkiseen sote-alaan. Se vaikuttaa suoraan työpaikkojen veto- ja pitovoimaan.

– Jäseniltä on toistuvasti viestiä, että jos palkankorotukset eivät ole riittävällä tasolla, he siirtyvät julkiselle puolelle. Työvoimapula on sielläkin.

Tilanne on sama myös niillä toimialoilla, jotka ovat nyt annettujen lakkovaroitusten ulkopuolella.

Mainos

Lakkovaroitusten myötä neuvottelut siirtyvät valtakunnansovittelijan työpöydälle. Sovittelu alkaa maanantaina.

– Toivomme, että ratkaisuhakuisuutta löydetään viimeistään sovittelijan avustuksella.

Valtakunnansovittelija voi myös perustellusta ja painavasta syystä esittää lakkojen siirtämistä enintään kahdella viikolla.

Jokaisen jäsenen panosta tarvitaan

Työtaistelutoimien vaikuttavuus riippuu pitkälti siitä, kuinka hyvin ammattiliittojen jäsenet niitä noudattavat.

– Saamme hyvän tuloksen, kun koko jäsenistö on mukana. Niille työntekijöille, jotka eivät ole ehtineet järjestäytyä, kannattaa kertoa, että mukaan pääsee vielä. Työehtosopimukset ovat aikaisemminkin vaatineet kovaa vääntöä, ja homma hoidetaan tälläkin kertaa yhdessä, Jukka Parkkola kannustaa.

Neuvotteluiden etenemistä voi seurata SuPerin eri kanavissa. Pitämällä yhteystietosi ajan tasalla Oma SuPerissa varmistat, että saat ajantasaisimman tiedon neuvotteluista. Silloin myös tieto tulevista jäsenilloista tavoittaa ajoissa.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Parempi palkka, kertaeriä ja korotus hälytyskorvauksiin – yksityiselle sosiaalipalvelualalle saatiin SuPerin tavoitteiden mukainen sopimus

Uhkailua, kiristystä, lahjontaa – Hoitajien lakkoa yritetään murtaa harvinaisen härskisti

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot jatkuvat – Urjalan Esperi Reikonlinnasta lähetetään terveiset lakkotovereille ympäri Suomen: ”Pysytään vahvoina ja seistään yhdessä rintamassa!”