SOSTES-neuvottelut kariutuivat – ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla haetaan vauhtia sopimukseen

Koko yksityistä sosiaalipalvelualaa koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi tiistaina iltapäivällä.

Yksityisen sosiaalialan työpaikoilla ei työtaistelun aikana tehdä ylitöitä eikä vaihdeta vuoroja. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Neuvottelut yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta päättyivät perjantaina tuloksettomina.

Työntekijäpuolella neuvotteluhalukkuutta olisi riittänyt, sanoo SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola.

– Olemme esittäneet ratkaisuja, yrittäneet antaa työnantajapuolelle välineitä, joilla voisi vastata työvoimapulaan, ja jopa tulleet kompromissimielessä vastaan.

Ehdotetut ratkaisut eivät kelvanneet työnantajia edustavalle Hyvinvointiala Halille.

Keskeinen kiistakysymys on palkankorotusten suuruus. SuPer tavoittelee yhdessä muiden työntekijäjärjestöjen kanssa palkankorotuksia, joilla kurotaan umpeen perusteetonta palkkaeroa hyvinvointialueilla työskenteleviin hoitajiin nähden.

Osapuolilla on perusteettoman palkkaeron kaventamisesta sitova kirjaus aikaisemmissa sopimuksissa. Sen noudattaminen on Parkkolan mukaan välttämätöntä, jos työntekijöistä aiotaan pitää kiinni.

– Työvoimaa siirtyy yrityksistä hyvinvointialueille parempien palkkojen ja työehtojen perässä jo nyt. Jos eroa yksityisen ja julkisen välillä ei saada kurottua umpeen, suuntaus kohti julkista vain voimistuu. Työntekijöistä on pulaa sielläkin.

Palkkaero julkisen ja yksityisen välillä on tällä hetkellä jopa 200–300 euroa kuukaudessa. Lähihoitajan keskimääräinen palkkaero julkisen hyväksi on 150 euroa.

Kielto puree

Kahden viikon mittainen ylityö- ja vuorovaihtokielto koskee kaikkia yksityisen sosiaalipalvelualan työpaikkoja ja työtehtäviä. Sopimusalalla työskentelee noin 70 000 työntekijää muun muassa hoiva-alan yrityksissä, kotipalvelussa ja varhaiskasvatuksessa.

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana työt tehdään normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti, mutta ylityötä ei tehdä eikä vuoroja vaihdeta.

Mainos

Työtaistelutoimi on tehokas alalla, jossa henkilöstövajeen takia työntekijät jatkuvasti vaihtavat yksikköä ja työvuoroja ja tekevät ylitöitä. Tehoa työtaisteluun tuo juuri alkanut kesälomakausi.

– Osa työntekijöistä lomailee nyt. Työpaikoilla käytetään touko- ja syyskuuta aika paljon lomakuukautena, koska sijaisia ei saada.

Työtaistelutoimia on mahdollista jatkaa tarvittaessa.

Mainos

Katso yleisimmät kysymykset ja vastaukset SOSTESin ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta SuPerin verkkosivuilta.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Parempi palkka, kertaeriä ja korotus hälytyskorvauksiin – yksityiselle sosiaalipalvelualalle saatiin SuPerin tavoitteiden mukainen sopimus

Uhkailua, kiristystä, lahjontaa – Hoitajien lakkoa yritetään murtaa harvinaisen härskisti

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot jatkuvat – Urjalan Esperi Reikonlinnasta lähetetään terveiset lakkotovereille ympäri Suomen: ”Pysytään vahvoina ja seistään yhdessä rintamassa!”