Neuvottelut hoitajien palkoista ajautuivat pattitilanteeseen

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on voimassa koko kunta-alalla toistaiseksi. Kesällä hoitajat voivat halutessaan tehdä ylityötä ja vaihtaa vuoroa, mutta työnantaja ei voi sitä määrätä.

"Ovet on lukossa, ikkunat tukossa.." Avainta hoitajien palkkakiistaan ei vielä ole löytynyt. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Tulevasta kesästä ennakoidaan alalla erittäin vaikeaa. Hoitajapulan takia työvuoroihin on muutoinkin vaikea saada riittävästi tekijöitä, mutta kesälomakaudella se alkaa olla jo mahdotonta. Useampi sairaanhoitopiiri on ilmoittanut, että sijaispulan takia osastoja joudutaan kesällä sulkemaan ja kiireetöntä hoitoa siirtämään. Kotihoidossa ylitöitä tehdään pahimmillaan päivittäin ympäri vuoden, ei vain lomakaudella.

Mainos

Tilanteen helpottamiseksi SuPer ja Tehy ovat tehneet käynnissä olevaan ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon kolmen kesäkuukauden mittaisen poikkeuksen: hoitajat voivat halutessaan tehdä ylityötä ja vaihtaa vuoroa. Työnantajan määräyksestä vuoroja ei tarvitse vaihtaa. Ylityön tekeminen vaatii normaalioloissakin työntekijän suostumuksen, mutta nyt hoitajien on mahdollista vedota myös käynnissä olevaan työtaisteluun.

 

Vakaata harkintaa

SuPer ja Tehy ovat kertoneet valmistautuvansa seuraavaksi hoitajien joukkoirtisanoutumiseen. SuPerin osalta se suuntautuu kotihoitoon. SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno kehottaa jäseniä malttamaan mielensä. Tähän työtaistelutoimeen ei ryhdytä ainakaan ennen syksyä.

– Toivomme, että ihmiset eivät lähde nyt irtisanoutumaan vaan irtisanoutuminen tehdään koordinoidusti työtaistelutoimenpiteenä ja tarkasti liiton ohjeita seuraten.

Liitot ovat viestittäneet, ettei liitoilla ole kiire tehdä huonoa sopimusta, eikä työtaistelutoimiin rynnätä harkitsemattomasti. Joukkoirtisanoutuminen alkaa aikaisintaan sen jälkeen, kun kunta-alan muut työehtosopimukset on sovittu.

 

Luovat ratkaisut on torpattu

Pian puoli vuotta kestäneet neuvottelut hoitajien työehdoista ovat edelleen jumissa. Totutuista käytännöistä poikkeavat uudet avaukset ovat toistaiseksi kaatuneet muiden osapuolten vastustukseen. Kiinnostavimman ehdotuksen tehnyt Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ilmaisi halukkuutensa sopia työoloista ja palkoista paikallisesti SuPerin ja Tehyn kanssa. Määräaikaiseksi aiottu sopimus meni nurin työnantaja- ja muiden työntekijäjärjestöjen vastustuksen takia. Työntekijöitä edustavat JHL ja Juko olivat ilmoittivat peräti ryhtyvänsä lakkoon hoitajien paikallisia palkankorotuksia vastaan.

Mainos

Sopimus olisi tuonut sairaanhoitopiiriin työrauhan ja lopettanut käynnissä olevan hoitajien ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Määrällisesti sopimus olisi koskenut hyvin pientä joukkoa superilaisia. Toteutuessaan se olisi osoittanut, että työehdoista ja palkoista on mahdollista päästä sopuun silloin kun vakiintuneet keinot ovat johtaneet umpikujaan.

 

Koko kunta-ala vailla ratkaisua

Neuvottelut ovat seisoneet sen jälkeen kun SuPer ja Tehy toukokuun alkupuolella yksimielisesti hylkäsivät sovittelulautakunnan esityksen kunta-alan työehtosopimuksista ja palkankorotuksista. Järjestöjen mukaan esitys ei tarjonnut uskottavaa ratkaisua hoitajapulaan. Esitetyt palkankorotukset eivät myöskään olleet riittäviä.

Muut kunta-alan järjestöt sekä KT hyväksyivät ehdotuksen. Se ei kuitenkaan sitonut osapuolia, jotka toukokuun lopussa kertoivat keskinäisten neuvotteluiden päättyneen tuloksettomina.

Se, miten neuvottelut näistä asetelmista kohti uusia työehtosopimuksia jatkuvat, on auki.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Parempi palkka, kertaeriä ja korotus hälytyskorvauksiin – yksityiselle sosiaalipalvelualalle saatiin SuPerin tavoitteiden mukainen sopimus

Uhkailua, kiristystä, lahjontaa – Hoitajien lakkoa yritetään murtaa harvinaisen härskisti

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot jatkuvat – Urjalan Esperi Reikonlinnasta lähetetään terveiset lakkotovereille ympäri Suomen: ”Pysytään vahvoina ja seistään yhdessä rintamassa!”