Hoitajapula syvenee – kotihoidossa ylitöitä tehdään pahimmillaan joka päivä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seurannan mukaan joka neljäs kotihoidon yksikkö toimii vajaalla henkilöstöllä, koska koulutettuja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia ei ole ollut saatavilla.

Asiakkaille kotihoidon hoitajapula näkyy kiireisinä, siirtyneinä ja väliin jääneinä asiakaskäynteinä. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

THL:n seurannassa yli 40 prosenttia kotihoidon yksiköistä raportoi henkilöstön tekevän ylitöitä viikoittain tai useammin. Ylitöitä päivittäin tai lähes päivittäin tehdään joka kymmenennessä yksikössä.

Pandemian aikana sairastumisen, karanteenit ja työsiirrot ovat lisänneet sijaisten tarvetta, mutta myös vakituisista työntekijöistä on yhä suurempi pula.

Vanhuspalveluihin rekrytoitiin touko-marraskuussa yli 7 000 vakituista työntekijää, joista suurin osa on sosiaali- ja terveydenhuollon koulutuksen saaneita ammattilaisia. Samaan aikaan rekrytoinneista jopa kolmannes ei tuottanut lainkaan tulosta, sillä hakijoilla ei ollut vaadittavaa sosiaali- ja terveydenhuoltoalan koulutusta. Sama ongelma koski määräaikaisiin työsuhteisiin rekrytointia.

 

Hoitajamitoituksen noudattamisessa yhä puutteita

Hoitajapula koettelee koko vanhuspalveluita, mutta kotihoidossa ammattitaitoisen henkilökunnan puuttuminen aiheuttaa THL:n mukaan suurempia ongelmia kuin ympärivuorokautisessa hoidossa. Ympärivuorokautista hoitoa sitoo hoitajamitoituslaki, joka velvoittaa yksiköitä nostamaan vähitellen hoitajien määrää suhteessa asiakaslukuun.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seurannassa mitoitus koheni viime vuonna: toukokuussa joka kymmenes yksikkö ei yltänyt lain mukaiseen hoitajamitoitukseen eli 0,55 hoitajaan asiakasta kohden, marraskuussa tällaisia yksiköitä oli viisi prosenttia.

Hoitajamitoituksen suhdeluku nousi tämän vuoden alussa 0,6:een, johon marraskuussa ylti vain noin 70 prosenttia yksiköistä.

 

Asiakasmäärät kasvavat

Kotihoidon asiakasmäärät ja kotihoidon tekemät käynnit ovat kasvaneet viime vuosina. Viime vuonna kotihoidossa tehtiin yhteensä yli 40 miljoonaa asiakaskäyntiä.

Väestön ikääntyessä asiakasmäärien kasvu jatkuu kaikissa vanhuspalveluissa, ja ensimmäisenä paine kohdistuu kotiin annettaviin palveluihin. Asiakkaille kotihoidon henkilöstöpula näkyy kiireisinä, siirtyneinä ja pahimmillaan väliin jääneinä käynteinä.

Alueellisesti suurimmat suhteelliset puutteet kotihoidon työntekijöistä on THL:n mukaan Keski-Uudenmaan, Satakunnan, Vantaa-Keravan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson hyvinvointialueilla.

Tekstiin korjattu 24.1.2022 hoitajamitoituksen suhdeluvut 0,55 ja 0,6.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Vihdoinkin rokotusoikeus! Jatkossa lähi- ja perushoitajilla on oikeus antaa rokotuksia yli 18-vuotiaille

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana