Hännät heiluvat Härmänmaalla

Evijärvellä hoitajat järjestävät leikkimielisen koiranäyttelyn joka kesä. Yleisö osaa jo odottaa hyväntuulista tapahtumaa.

Heidi Nahkala ja Onni osallistuvat joka kesä muutaman kerran epävirallisiin koiranäyttelyihin. Onni nauttii, kun saa tavata muita koiria ja uusia ihmisiä.

Teksti Elina Kujala

Tämä on jo kuudes kesä, kun Evijärven Alapään nuorisoseurantalolle kokoontuu kymmeniä koiria ja omistajia kilpailemaan epävirallisen näyttelyn, match show´n, palkintopytyistä.

Monelle osallistujalle pokaalit ovat tosin vain sivujuonne: Tärkeintä on tavata tuttuja, jutella koirista, juoda kioskilla kahvit ja nauttia kauniista kesäillasta. Toiset treenaavat mätsäreissä virallisia näyttelyitä varten. Tapahtuman järjestää SuPerin Härmänmaan ammattiosasto ja se on vakiinnuttanut paikkansa alueen kesätapahtumien joukossa.

– Paikalliset koiraihmiset osaavat jo odottaa tapahtumaa ja kyselevät etukäteen, että koskas se tänä kesänä järjestetään, kertoo Härmänmaan ammattiosaston puheenjohtaja Anne Kniivilä.

Lähihoitajilla, ammattiyhdistystoiminnalla ja koirilla ei ensivilkaisulla ole mitään yhteistä. Siitä se idea Härmänmaalla oikeastaan lähti.

– Halusimme tehdä jotakin ihan muuta, sellaista, mikä ei liittyisi millään tavalla meidän työhön. Ammattiosastossamme sattuu olemaan useampia koiraihmisiä ja ensin yritimme järjestää yhteislenkkeilyä koirien kanssa. Se kuitenkin kuivahti kasaan aika pian. Sitten joku keksi, että järjestetään match show. Se on mukava tapahtuma, josta jää jotakin ammattiosaston kassaan.

Ajokoira Pasi

Anne Kniivilä on ollut järjestämässä koiranäyttelyä joka vuosi, vaikka omaa koiraa ei talossa tällä hetkellä olekaan. Yksi kesälomaviikkokin ajoittuu useimmiten match show -viikolle.

– Onhan se aika iso ponnistus ammattiosastolle. Aktiivisessa järjestelyporukassa meitä on seitsemän, kahdeksan henkeä. Edellisenä päivänä rakennetaan kehät pihaan ja suojataan nuorisoseurantalon lattia, sillä sateen sattuessa tapahtuma voidaan järjestää sisällä. Tilat ovat tosi hyvät.

Alueen yritykset ovat lähteneet tapahtuman sponsoriksi innokkaasti.

– Yksi lahjoittaa pääpalkinnon, toinen arpajaisvoiton tai limsat kioskille. Yhtenä vuonna pyysimme paikalliselta hirsirakentajalta pääpalkinnoksi koirankoppia. Sitä he eivät kiireen takia ehtineet tehdä, mutta ilmoittivat sen sijaan antavansa saunankiukaan. Sehän sopi meille oikein hyvin, Kniivilä naurahtaa.

Kaikki sponsorit saavat nimensä esiin tapahtuman yhteydessä ja samalla mainosta. Ilmoitukset tapahtumasta tehdään verkkoon ja paperille hyvissä ajoin keväällä. Niiden jakamiseen valjastetaan superilaisten sukua ja tuttavapiiriä.

– Match show´hun osallistuu 50–70 koiraa. Kaukaisimmat osallistujat ovat tulleet Tammisaaresta asti.

Leikkimieliseen tapahtumaan kuuluu myös Lapsi ja lelukoira -kilpailu, jossa perheen pienimmät esittelevät näyttelykehässä pehmolelukoiriaan. Kaikki tietysti palkitaan.

– Viime vuonna sen voitti pieni poika suomenajokoiransa kanssa. Koiran nimi Pasi. Omistaja ilmoitti pontevasti, että meinaa opettaa koiransa jänismettälle.

Nuorten ideoita kannattaa kuunnella

Lähihoitaja Heidi Nahkala, 23, on osallistunut 5-vuotiaan berninpaimenkoiransa Onnin kanssa SuPerin match show´hun jo useana vuotena sekä järjestäjänä että kilpailijana.

–Tapahtuma vaatii koko porukalta yhteen hiileen puhaltamista. Tehtäviä on jaettu, itse kyselen palkintoja kotipaikkakuntani Lappajärven alueelta ja koitan jotakin kalastella Seinäjoeltakin, missä opiskelen. Olen näyttelypaikalla edellisenä päivänä jo jeesaamassa ja arvontapalkintoja pussittamassa, jotta saadaan kaikki valmiiksi, kertoo Nahkala.

Superilaisten nuorta kaartia ammattiosastossaan edustava Nahkala kiittelee, että Härmänmaalla hoitajat keksivät järjestää jotakin ihan uutta ja erilaista. Nuorten jäsenien ideoita kuunnellaan ja otetaan vastaan.

– Parasta tapahtumassa on tavata muita koiraihmisiä. Välillä pärjää ja välillä ei, mutta parasta on se, että sekä osallistujilla että järjestäjillä on keskenään hauskaa. Superilaiset ovat saaneet tapahtumasta tosi hyvää palautetta.

Anne Kniivilä ja Heidi Nahkala arvelevat, että yksi syy nyt jo perinteeksi muodostuneen kesätapahtuman suosioon on se, että tapahtuma on niin mukava ja hyvähenkinen.

– Meillä on järjestäjäporukka pysynyt melko samana vuodesta toiseen. Tietenkin aina joku lopettaa ja uusia tulee mukaan, jotta homma pysyy tuoreena, sanoo Kniivilä.

 

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”