Suomalaiskeksintö pureutuu sote-alan henkilöstöpulaan – Hoitajan apukädet lisäävät työtehoa jopa puolella

Apukäsien pilotointi on käynnissä kolmella hyvinvointialueella. Tavoitteena on, että apukädet ovat hoitajien käytössä koko maassa vuoden 2025 loppuun mennessä.

Hoitajan apukädet tuovat kustannustehokasta helpotusta sote-alan henkilöstövajeeseen. Kuva: Mostphotos, Kuvankäsittely: Robert Ottosson

Teksti SuPer-lehden toimitus

Hoitajan apukädet ovat olleet vuoden alusta koekäytössä kolmella hyvinvointialueella. Pilotointiin on valittu alueet, joilla sote-alan työntekijäpula on kaikkein pahin eli Pohjois-Savossa, Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Palaute on ollut todella rohkaisevaa, kertoo sarjayrittäjä Erno Ponkeli. Ponkelin johtama startup-yritys Handjob tarjoaa yrityksille ja julkisille toimijoille innovatiivisia ratkaisuja sote-alan kriiseihin.

– Hoitajapula koskettaa meitä kaikkia. Jokaisella meistä on ikääntyvät vanhemmat, joista jonkun tulisi pitää huolta. Kiireisessä startup-maailmassa emme tietenkään ehdi itse, eivätkä siihen nykyisillä resursseilla ehdi yksin koulutetut hoitajatkaan. Apukäsillä hoitajien työtehoa saadaan lisättyä kustannustehokkaasti.

Pohjois-Savon Perähikiällä työskentelevä lähihoitaja Irja Kulma kuvailee apukäsien käyttöä luontevaksi.

– Olihan se aluksi hieman outoa. Hoitajana olen kuitenkin tottunut kiireeseen ja tekemään monta asiaa yhtä aikaa, joten nopeasti siihen tottui, että käsipareja onkin yhden sijasta kaksi.

Kulmaa ilahduttaa varsinkin apukäsien kannustustoiminto. Idea siihen saatiin korona-ajan käytännöistä.

– Kun työtahti on riittävän ripeä, apukädet antavat raikuvat aplodit. Mielelläni minä ottaisin palkan, jolla elää, mutta kyllä kunnon taputuksetkin lisäävät työmotivaatiota.

Valtavasti potentiaalia

Yhden käsiparin paino on noin kaksi kiloa ja se kiinnitetään remmeillä hoitajan vyötärölle omien käsien alapuolelle.

Tuotekehityksessä akun kesto on tuottanut päänvaivaa. Nyt apukädet on saatu viimein optimoitua kestämään yhdellä latauksella hoitajan tuplavuoron eli 16–18 tuntia.

Mainos

Hoitajan apukäsiä on toistaiseksi hyödynnetty ainoastaan vanhustenhoidossa, jossa työntekijäpulaa on aikaisemmin koetettu ratkoa muun muassa hoitajamitoituksella.

– Apukäsiä käyttävä lähihoitaja voidaan vastaisuudessa laskea mitoituksessa 1,5 hoitajaksi, mikä tuo selvää säästöä työnantajalle, Erno Ponkeli kehaisee.

Sarjayrittäjä miettii apukäsille jo uusia käyttökohteita.

–  Päiväkodissa lasten pukeutumis- ja riisumistilanteet ovat aikaa vieviä. Nyt yksi lastenhoitaja voi auttaa kahta lasta samaan aikaan, jolloin myös lasten ulkoilulle jää enemmän aikaa.

Myös teknisiä parannuksia on luvassa.

–  Jos hoitajan työteho laskee työvuoron aikana liiaksi, apukädet voi ohjelmoida antamaan hoitajalle piristykseksi lieviä sähköiskuja.

Nykyinen lainsäädäntö ei salli työntekijän fyysistä kurittamista. Ponkeli suhtautuu kuitenkin luottavaisesti tulevaan.

–  Eiköhän Orpo–Purran hallitus ratkaisee tämänkin ongelman, kunhan työntekijöiden oikeudet on ensin saatu säädettyä minimiin.