Nyt on aika lähteä mukaan ammattiosastotoimintaan

Kiinnostaako sinua tietää, mitä hoitoalalla tapahtuu juuri siellä, missä sinä teet työtä? Entä kiinnostaako tietää, mitä kaikkea sinun jäsenmaksurahoillasi tehdään SuPerissa? Ryhtymällä ammattiosaston toimijaksi olet eturivissä kuulemassa vastaukset näihinkin kysymyksiin.

Kuva Ingimage

Teksti Jukka Järvelä jukka.jarvela@superliitto.fi

Jokainen SuPerin yli 200 ammattiosastosta on kuin liitto pienoiskoossa. Ammattiosastot ovat tehokkaita paikallisia edunvalvojia, jotka auttavat superilaisia tekemällä käytännössä samoja tehtäviä kuin liiton toimisto Helsingissä.

Osastot toimivat paikallisten toimijoiden avulla. Sellaiseksi pääsee käymällä osaston kokouksessa tai vaikka ottamalla yhteyttä johonkin ammattiosastossa jo toimivaan.

Ammattiosastossa on monenlaisia tehtäviä. Paikallisen ammattiosaston puheenjohtajalla on varsin laaja tehtäväkenttä, mutta tärkeäksi toimijaksi voi ryhtyä pienemmälläkin ajankäytöllä: ensimmäinen SuPer-tehtävä voi olla vaikka yhdysjäsen tai webmaster.

Jokaisella työpaikalla tulisi olla ainakin yksi yhdysjäsen, joka toimii linkkinä liiton, ammattiosaston ja työpaikan välillä. Siis tiedonvälittäjä ja SuPer-hengen ylläpitäjä.

Webmasteriksi voi ryhtyä sellainen superilainen, joka haluaa auttaa liittoa tietotekniikkataidoillaan. Oman osaston verkkosivujen päivittäminen ja elävöittäminen on hyödyllinen, muttei kovin kuormittava pesti.

SuPerin järjestöpäällikkö Tiina Pendolin ja järjestöasiantuntija Anne Kisonen kertovat lisää:

Mainos

Miten ammattiosastotoimintaan pääsee mukaan?

– Lähde kokoukseen. Kutsutapa vaihtelee ammattiosastosta riippuen. Kokousilmoitus voi olla työpaikan ilmoitustaululla, paikallisessa lehdessä tai SuPer-lehdessä. Ilmoitus voi myös  löytyä osaston omalta verkkosivulta tai tulla sähköpostilla paikallisen osaston jokaiselle jäsenelle. Kaikki jäsenet ovat aina tervetulleita oman ammattiosastonsa kevät- ja syyskokoukseen!

Mistä tehtävästä kannattaa aloittaa, jos haluaa ammattiosaston aktiiviksi?

– Yhdysjäsen, webmaster, hallituksen jäsen ja opiskelijavastaava eli SuPer-Opo ovat mahdollisia ensiaskeleita sisään. Esimerkiksi yhdysjäseneksi voi ryhtyä koska tahansa ottamalla yhteyttä ammattiosaston puheenjohtajaan. Tietokoneista kiinnostunut voi ryhtyä webmasteriksi ja jakaa näin omaa erityisosaamistaan muiden käyttöön. Webmaster voi johdattaa muitakin tietokoneiden pariin, eli kyseessä on äärimmäisen tärkeä tehtävä nykyaikaisessa ammattiosastossa.

Mikä tekee yhdysjäsenistä niin tärkeitä?

– Hän on tärkeä tiedonvälittäjä ja linkki. Yhdysjäseneksi voi ryhtyä tietämättä aluksi koko ammattiyhdistystoiminnasta yhtään mitään. Vähitellen uusi yhdysjäsen alkaa saada tietoa ja pian mahdollisuuden päästä koulutukseenkin. Yhdysjäsen saa ensimmäisenä kaiken tiedon ammattiosastolta ja liitolta.

– Moni miettii, ettei lähde yhdysjäseneksi, koska on ainoa superilainen työpaikallaan. Jos on työpaikan ainoa superilainen, sitä suuremmalla syyllä kannattaa lähteä yhdysjäseneksi, koska tällöin saa superilaisen tiedon, jota ei muualta saa.

– Yhdysjäseneksi ryhtyminen on kevyin versio, jos haluaa tehdä jotain ammattiosastossa, mutta ei ole vielä valmis isompaan vastuuseen. Yhdysjäsen jakaa oman ammattiosaston ja liiton tietoa työkavereilleen ja suosittelee uusille työntekijöille superilaisuutta. Viesti kulkee yhdysjäsenen kautta päinvastaiseenkin suuntaan eli työntekijältä liitolle. Yhdysjäsenellä ei ole työnantajan suuntaan mitään ylimääräisiä velvollisuuksia sen enempää kuin muillakaan työntekijöillä.

Entä, jos aprikoi vastuullisiin tehtäviin ryhtymistä?

– Kaikki ovat joskus olleet aloittelijoita, kukaan ei ole syntynyt ammattiosastotoimijaksi. Käytännössä mitään ei tarvitse osata etukäteen, työkalut saa liitosta ja sen koulutuksista. SuPer järjestää hyvää ja laajaa koulutusta kaikille toimijoille. Sitä siis ei tarvitse pelätä, ettei osaa. Riittää että on halua ja motivaatiota ajaa yhteisiä asioita vertaistensa seurassa.

Entä jos ei ole aikaa?

– Jokaiselle toimijaksi tulevalle sanomme, että teet juuri sitä, minkä elämäntilanteesi sallii. Voi esimerkiksi ryhtyä hallituksen jäseneksi, johon riittää muutama tunti kuukaudessa. Vastapainona pääsee heti jakamaan vertaiskokemuksia toisten kanssa ja vaikuttamaan omiin asioihinsa. Eli pesti johonkin tehtävään aina myös antaa.

–  Jos tehtävälle antaa pikkurillin, se vie usein koko käden. Ammattiosastotoiminnasta tulee mieluinen harrastus, joka imee itsensä mukaan. Kun toiminnassa kaikki muutkin ovat hoitajia samoine suruineen ja iloineen, tämä keventää omaa hoitajuutta ja työsarkaa. Liitto vielä helpottaa ajankäyttöä koulutuksilla, joissa toimijoille annetaan työkaluja tehtävien sujuvaan hoitamiseen.

Mitä paikallinen ammattiosastotoiminta antaa?

– Vertaistukea, kokemusten vaihtoa ja mahdollisuuden vaikuttaa. Kaikki toimijat, jotka ovat rohkaistuneet mukaan, sanovat, että ammattiyhdistys antaa enemmän kuin ottaa. Saat keskustella niiden kanssa, jotka tekevät samaa työtä kuin sinä. Saat tehdä yhdessä edunvalvontatyötä samanmielisten kanssa – tämä helpottaa hoitajan työtäsi ja mahdollista taakkaa siinä.

– Työstä keskustelun lisäksi pääset konkreettisesti kehittämään omaa työtä ja työympäristöäsi. Kun näet, että muilla on samoja ongelmia, saat vinkkejä niiden hoitoon. Omasta puolestasi voit ohjeistaa toisia työpaikkoja, että näin meillä se ja se asia ratkaistiin.

– Muiden auttaminen palkitsee. Voisi sanoa, että jos haluat pitää kivaa muiden hoitajien kanssa, niin ei ole parempaa tapaa kuin lähteä mukaan ammattiyhdistystoimintaan omassa paikallisessa ammattiosastossa.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Voiko työnantaja rangaista minua epäkohtailmoituksen tekemisestä?

Työpaikan epäkohdat esiin nostanut lähihoitaja sai varoituksen – Hovioikeus tuomitsi työnantajan syrjinnästä

Suora kysymys: Työpaikkani lakkautetaan, voiko työnantaja irtisanoa työsopimuksen?