Lähihoitajaopiskelija, onko tavoitteenasi kesätyö? Näin valmistaudut työnhakuun ja huolehdit, että työsopimus on kunnossa

Kesätyö voi olla lähihoitajaopiskelijalle tärkeä portti työelämään. Muista nämä asiat, kun haet työpaikkaa.

lähihoitajaopiskelija kesätyö

Ennen työhaastattelua kannattaa lukea vielä työpaikkalmoitus ja oma työhakemus huolella läpi. Kuva: Mostphotos

Teksti Sonja Kähkönen

Kesätyöpaikka voi olla loistava portti työelämään. Monelle lähihoitajaopiskelijalle käy lopulta niin, että kesätyöpaikasta tarjoutuu valmistumisen jälkeen vakituinen työpaikka. Siksi työnhakuun kannattaa panostaa, sanoo SuPerin sopimusasiantuntija Teemu Hiilinen.

Ennen työhaastattelua kannattaa käydä kertaalleen läpi sekä työpaikkailmoitus että oma työhakemus. Jos työhakemuksia on lähettänyt useampaan paikkaan, voi olla järkevää palauttaa mieleen, mitä juuri kyseiseen tehtävään hakiessa on hakemuskirjeeseen kirjoittanut.

Teemu Hiilinen kannustaa tutustumaan etukäteen myös työnantajaan. Työnantajan verkkosivuilta löytää monenlaista hyödyllistä tietoa, ja esimerkiksi työnantajan arvoihin on hyvä tutustua.

– Kun olet tehnyt taustatyötä ja selvittänyt näitä asioita, työnantaja huomaa, että olet motivoitunut ja kiinnostunut juuri tästä työpaikasta.

Pohdi mahdollisia haastattelukysymyksiä etukäteen

Teemu Hiilinen kehottaa myös pohtimaan etukäteen mahdollisia kysymyksiä, joita työnantaja voi työnhakijalta kysyä. Opiskelijalta kysytään tyypillisesti, missä vaiheessa opinnot ovat, minkälainen opintomenestys on ollut, mistä hän on työntekijänä kiinnostunut ja miksi työ sosiaali- ja terveysalalla kiinnostaa.

– Kannattaa valmistautua vastaamaan myös kysymyksiin siitä, miksi haluat juuri tämän työpaikan ja missä näet itsesi viiden vuoden päästä.

Mainos

Sen sijaan esimerkiksi uskontoon, perhesuhteisiin, seksuaaliseen suuntautumiseen, poliittiseen vakaumukseen tai raskauteen liittyviin kysymyksiin hakijan ei tarvitse vastata.

– Jos työnantaja näitä kuitenkin kysyy, voi kohteliaasti vastata, että kysymys on sellainen, jota työantaja ei valitettavasti saisi tässä tilanteessa esittää. Rehellisellä ja suoralla puheella pääsee pitkälle, Hiilinen toteaa.

Haastatteluun tulee ottaa mukaan kaikki koulu- ja työtodistukset. Työnantaja saa hakijasta hyvän vaikutelman, kun kaikki paperit ovat siististi järjestyksessä kansiossa tai muovitaskuissa.

– Kun työhaastattelu päättyy, kannattaa vielä kysyä, miten haku jatkuu. Onko mahdollisesti tulossa vielä toinen haastattelukierros, ja soitatko työnantajalle perään vai soittaako työnantaja sinulle?

Tee aina kirjallinen työsopimus

Kun hakija on saanut työpaikan ja aloittaa tehtävässä, on hyvä muistaa muutama perusasia. Työntekijän tulee esimerkiksi varmistaa, että työnantaja saa hänen verokorttinsa. Nykyisin osa työnantajista saa verokortit suoraan Verohallinnosta. Tarvittaessa oman verokortin voi myös tulostaa OmaVerosta.

– Verokortti pitää muistaa toimittaa työnantajalle kaksi viikkoa ennen ensimmäistä palkkaa. Jos verokortti jää toimittamatta, menee veroa 60 prosenttia tulosta eli aika paljon. Tämä kannattaa siis hoitaa ajoissa kuntoon, Hiilinen muistuttaa.

Toinen huomionarvoinen asia on se, että työsopimus tehdään aina kirjallisena. Tämä on tärkeää mahdollisten erimielisyystilanteiden varalta.

– Jos olette sopineet työnantajan kanssa vain suullisesti, että teet töitä tietyn ajanjakson ja siitä maksetaan tietty palkka, voi työnantaja myöhemmin todeta, että palkasta sovittiin toisin. Jos palkasta ei ole mitään kirjallista todistetta, voi asioiden eteenpäin vieminen olla haastavaa.

Teemu Hiilinen kannustaa kesätyöntekijöitä myös pyytämään työnantajalta perehdytystä työhön.

– Jokaisella on oikeus pyytää ja saada perehdytys. Se on tärkeää asiakkaiden ja työturvallisuuden kannalta. Myös esimerkiksi lääkelupien läpi käyminen kuuluu perehdytykseen.

Näin valmistaudut työhaastatteluun

  • Lue kyseisen paikan hakuilmoitus ja työhakemuksesi huolella läpi.
  • Tutustu työnantajaan ja sen arvoihin esimerkiksi verkkosivujen kautta.
  • Mieti etukäteen, mitä voisit kysyä työnantajasta ja työtehtävästä.
  • Kertaa omat vahvuutesi. Oletko esimerkiksi sosiaalisesti taitava, tarkka ja hyvä kirjaamaan asioita tai utelias oppimaan uusia asioita? Tuo haastattelussa esiin hyvät puolesi.
  • Mieti etukäteen, mitä sinulta ehkä haastattelussa kysytään ja pohdi valmiiksi myös vastauksia.
  • Muista ottaa koulu- ja työtodistukset mukaan haastatteluun.
  • Kysy haastattelun päätteeksi, miten haku jatkuu.

Muista nämä, kun allekirjoitat työsopimuksen

  • Työntekijä ja työnantaja sopivat työnteon ehdoista työsopimuksessa. Työsopimus tulee aina tehdä kirjallisena.
  • Työsopimusta ei saa tehdä huonommaksi kuin mitä työehtosopimuksessa mainitut ehdot ovat. Työsopimus voi kuitenkin olla ehdoiltaan parempi kuin työehtosopimus.
  • Työsopimus eli TES on työntekijän turva – siinä on linjattu esimerkiksi palkoista ja työajoista.
  • Työehtosopimuksella määritellään ne raamit, joita työnantajan on noudatettava.
  • Työsopimuksessa tulee olla mainittuna ainakin seuraavat asiat:
    • työnantajan ja työntekijän nimi, henkilötunnus sekä koti- ja liikepaikka
    • työsopimuksen voimassaolo
    • työaika
    • työtehtävät
    • palkka ja palkanmaksukausi
    • vuosiloma, jos sellainen on
    • irtisanomisaika
    • koeaika
    • noudatettava työehtosopimus
    • päiväys ja allekirjoitus.

Muista nämä kesätyön päättyessä

  • Työntekijänä sinulla on oikeus saada työtodistus. Tarvitset sitä myöhemmin esimerkiksi muita työtehtäviä hakiessasi ja kokemuslisiä laskettaessa. Työtodistuksen voi pyytää vielä 10 vuoden kuluessa töiden päätyttyä.
  • Jos et saanut vuosilomaa, maksetaan kertyneet vuosilomat lomakorvauksena.
  • Tarkista aina palkkasi. Jos sait palkkaa liian vähän tai liikaa, ota ensin yhteys esimieheen. Työnantajalla on oikeus periä liikaa maksettu palkka takaisin.

Lue myös:
Kesätyötä tekevän lähihoitajan muistilista
Lähihoitajaopiskelija, suuntaatko kesäksi töihin? Huomioi nämä asiat työsopimusta tehdessäsi

Lataa myös Lähihoitajan opas työnhakuun!

Sinua voisi kiinnostaa myös

Suora kysymys: Voinko irtisanoutua työstäni, vaikka olen perhevapaalla?

Lopputilin tarkastaminen kannatti: Lähihoitajan palkoista puuttui yli 5 000 euroa

Vuosien odotus palkittiin: Hoitajat saavat korvauksia palkattomaksi muutetusta ruokatauosta