Joudunko vai pääsenkö jouluna töihin? – Vuodenvaihteen työvuorot nostavat tunteet herkästi pintaan

Joulun ja uudenvuoden tienoon työvuorolistat tulisi vuorotyössä laatia erityisen huolellisesti. Pyhäpäiviin liittyy monilla odotuksia, ja pienikin tunne epäreilusta työnjaosta voi vaikuttaa suuresti työyhteisön ilmapiiriin.

Joulun aika on erityistä myös hoitotyössä. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Miten työvuorot sitten jaetaan tasapuolisesti? Siinäpä iso kysymys, vastaa SuPerin sopimusasiantuntija Anne Villman. Hän suosittelee, että ennen työvuorolistan laatimista kuultaisiin jokaisen työntekijät toiveet.

– Kun asia olisi jokaisessa yksikössä yhteisesti keskusteltu eikä ylhäältä johdettu, ei tulisi niin paljon nurinoita ja kateutta, miksi toinen saa tietyt vuorot ja toinen ei.

Saattaahan nimittäin olla, että työpaikalla on riittävästi työntekijöitä, jotka vapaaehtoisesti viettävät joulun töissä.

Villman itse muistelee joulun ajan työvuoroja lämmöllä. Poikkeuksellisina päivinä työn merkitys on hänen mukaansa suurempi kuin arkena.

– Jouluaattoilloista ja joulupäivistä pitkäaikaissairaiden osastolla on jäänyt syvä muistojälki. Hankimme potilaille lahjoja ja lauloimme kaikki joululaulut.

Hän toivoo, että kaikille työntekijöillekin annettaisiin mahdollisuus joulun viettoon tavalla tai toisella. Jos jouluaattona on töissä, niin joulupäivä voisi olla vapaata.

– Joskus on esitetty, että tehdään joulun vuorot sijaisilla, niin kaikki vakituiset saavat joulun vapaaksi. Siinä on vain sitten se mutta, että kyllä sijaisetkin ansaitsevat yhtä lailla joulunsa.

Riittävästi työntekijöitä jokaiseen vuoroon

Työehtosopimuksessa mainittuja arkipyhiä on vuodessa enimmillään yli kymmenen, joista noin puolet osuu kolmen viikon ajanjaksolle joulu–tammikuussa. Se on työvuorosuunnittelulle iso haaste.

– Jos yksikössä on vaikkapa kymmenen työntekijää ja neljä pyhää, miten se jaetaan tasapuolisesti, Villman ihmettelee.

Monessa työpaikassa on käytössä kiertävä lista, jossa pyhätyöt napsahtavat työntekijöille vuorotellen: jos olet tänä jouluna töissä, saat vapaaksi tulevan pääsiäisen tai ensi joulun.  Tapa on toimiva, joskaan ei täysin tasapuolinen.

– Arkipyhien määrä vaihtelee vuodesta toiseen sen mukaan, sattuuko joulu viikolle vai viikonlopulle, Villman toteaa.

Ihmiset myös vaihtavat työpaikkaa, eikä kukaan varmaankaan pysy työssään sen takia, että luvattu jouluvapaa on tulossa vuoden tai muutaman kuluttua.

Kyllä se on niin,
että hoitajat tekevät potilaiden joulun.

Työntekijöiden työvuorotoiveiden huomioimisen lisäksi Anne Villman toivoo, että myös pyhinä pidettäisiin kiinni siitä, että jokaisessa vuorossa on riittävästi tekijöitä.

– Kyllä se on niin, että hoitajat tekevät potilaiden joulun. Korona vielä edelleen korostaa sitä, kun omaiset eivät välttämättä pääse samalla tavalla paikalle tai potilaat jouluksi kotiin.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Työnantaja vaati lastenhoitajalta korvausta vuosien takaisista miinustunneista – luopui vaatimuksesta neuvottelun jälkeen

Työntekijä sai potkut ilmoitettuaan sairastumisestaan – Työnantaja velvoitettiin maksamaan korvauksia lähes 10 000 euroa

Kolme lähihoitajaa sai työkavereitaan pienempää palkkaa – Korvauksia kertyi maksettavaksi lähes 39 000 euroa