Ihana, kamala työpaikkaromanssi – Työpaikoilla ihastutaan ja rakastutaan siinä, missä muissakin yhteisöissä

Työpaikkaromanssi voi herättää ristiriitaisia tunteita niin ihastujissa itsessään kuin kollegoissa.

Kuvitus: Matti Westerlund

Teksti Mari Frisk

On monen tekijän summa, keneen ihastuu ja missä kohtaa ”sen oikean.” Joskus hän voi kopistella vastaan työpaikan käytävällä.

Työpaikkaromansseihin liittyy kuitenkin joitakin erityispiirteitä. Omia ihastumisen motiiveja on hyvä pysähtyä tarkastelemaan ennen kuin ryhtyy tunteista tekoihin – etenkin jos ihastuksen kohde on oma pomo tai potilas tai jos ihastumisen huuma on kuin lääkettä työstä kumpuaviin epävarmuuden tunteisiin.

– Tiivis työyhteisö voi olla kupla, jossa muu maailma unohtuu. Joskus kuplan sisälle syntyy jotain erityistä, kuten ihastumisia, luonnehtii psykologi Jaana Mäntykoski. Hän työskentelee muun muassa Väestöliiton Terapiapalveluissa.

–  Jos työssä on paljon epävarmuutta ja vuorot pitkiä, on toki luonnollista hakea tukea ympärillä olevista. Toisinaan myös tällainen turvattomuus voi johtaa romanttiseen kiintymykseen, Mäntykoski jatkaa.

Parisuhde voi olla myös työsuojelullinen asia

”Niillä on suhde, ne vain kinastelevat työvuoroissa.” ”Olen mieheni kanssa samassa työpaikassa ja meitä on ruvettu kiusaamaan suhteemme takia.”

SuPerin edunvalvontaa tulee aika ajoin yhteydenottoja työpaikkaromansseista.

Tavallisesti nämä puhelut liittyvät työsuojelullisiin asioihin, sopimusedunvalvonnan asiantuntija Niina Laitinen kertoo.

Tehdään yksi asia selväksi heti: työpaikkaromanssi kollegan tai edes esihenkilön tai alaisen kanssa ei ole juridisesti pätevä syy irtisanomiselle tai varoitukselle. Potilaan kanssa heilastellessa voidaan olla tapauskohtaisesti harmaalla alueella.

– Työnantaja ei saa kieltää työpaikkaromansseja irtisanomisen uhalla tai sanella, miten kukakin vapaa-aikaansa viettää, Laitinen painottaa.

Sen sijaan työnantaja voi puuttua siihen, että parisuhde aiheuttaa ongelmia työyhteisössä.  

– Työnantajalla on oikeus siirtää työntekijä vastaaviin tehtäviin toiseen yksikköön tai tiimiin, jos työsopimuksessa ei ole sovittu, että työ tehdään tietyssä toimipisteessä.

Niina Laitinen uskoo ja luottaa, että järkevät ihmiset tietävät itsekin, pystyvätkö he jatkamaan pariskuntana samassa työpaikassa vai eivät.

Kaikki työkaveriin ihastumiset eivät toki johda hääkellojen kuminaan.

– Työpaikoilla on myös satunnaisia suhteita. Niihin pätee sama kaava: niin kauan kuin suhteet eivät häiritse työntekoa, ei niihin tarvitse puuttua.

Paitsi parisuhteita ja molemmin puolin roihuavaa ihastusta ja intohimoa, on työpaikoilla valitettavasti myös seksuaalista häirintää.

– Meille tulee jonkin verran yhteydenottoja seksuaalisesta häirinnästä. Ikävä kyllä työpaikoilla ei vielä osata puuttua siihen riittävästi. Jostain syystä myös häirintää pidetään yksityiselämän asiana, vaikka se tapahtuisi työpaikalla.

Kinkkinen tilanne

Esihenkilön ja alaisen ammatilliseen suhteen liittyy jo lähtökohtaisesti epätasaisesti jakautunutta valtaa ja vaikutusmahdollisuuksia.

– Joissakin ihmisissä on sellainen asetelma, että kumppanissa kiinnostavat juuri valta, auktoriteetti ja sosiaalinen asema. Tämä selittää osittain sitä, että toiset ihastuvat esihenkilöihinsä, Mäntykoski kertoo.

Esihenkilön ja alaisen suhde herättää yleensä ristiriitaisia tunteita koko työporukassa. Samaan aikaan sitä voi olla onnellinen, että kaksi ihmistä on löytänyt toisensa, mutta toisaalta pelkää, että ”pomon sydänkäpynen” saa erityiskohtelua ja etuoikeuksia.

– Tällaisessa tilanteessa voi herätä myös mustasukkaisuutta, sillä ihmiset yleensä kaipaavat esihenkilöltään erityishuomiota, siis ei-romanttisessa mielessä, Mäntykoski sanoo.

Rakkaus voi olla sokea

Vaaleanpunaisten linssien läpi maailmaa katsovan vastarakastuneen voi olla vaikea ymmärtää, miksi oma, maailman ihanin suhde herättää luottamuspulaa työkavereissa.

Mäntykosken mukaan pariskunta voi itse vaikuttaa siihen, miten heidän suhteeseensa suhtaudutaan.

– Tunteet vaikuttavat aina niin päätöksentekoon kuin toimintaan, vaikka kuinka kuvittelisi olevansa rationaalinen. Ihastuksen huumassa voi käydä niin, että ei osaakaan huomioida, miltä parisuhdekuplan ulkopuolelle jääneistä kollegoista tuntuu. Yhteisö hyväksyy suhteen nopeammin, jos pariskunta huomioi muut työkaverit.

Kun koti ja työ kietoutuvat yhteen

Yksityiselämä vaikuttaa voimakkaasti työkykyyn. Aamupalapöydässä käyty nahistelu voi olla aistittavissa vielä yhteisessä aamupalaverissa.

– Jos kotona on vaikeita tilanteita, alkavat energiat työpaikallakin laskea. Niin käy, vaikka kumppani ei olisikaan samassa työpaikassa, Mäntykoski muistuttaa.

Pomon ja alaisen parisuhteessa on lisäksi myös se riski, että työpaikan roolit voivat jäädä päälle kotioloissa.

– On tärkeä pohtia, miten tällaisessa suhteessa työpaikan hierarkia saadaan purettua kotona, Mäntykoski painottaa.

Työstressi voi tuplaantua, jos pariskunnan molemmat osapuolet ovat samassa työpaikassa, ovatpa he missä asemassa tahansa toisiinsa nähden.

– Työasioista puhuminen kotona liittyy monesti siihen, että tarjolla ei ole työnohjausta. Kyse ei ole siitä, että ihminen haluaisi juoruta kollegoistaan, vaan valitus on pikemminkin oman stressin purkamista. Samassa työpaikassa olevan pariskunnan voi olla haastavaa ottaa riittävästi psykologista etäisyyttä työhön, Mäntykoski sanoo.  

Avointa keskustelua

Se, missä vaiheessa suhteesta on hyvä kertoa, riippuu siitä, miten hyvin tunnetaan kollegoita.

– Ajattelen, että siinä vaiheessa viimeistään on hyvä ottaa puheeksi, kun harkitaan yhteen muuttoa. Suhde tulee kuitenkin jossain vaiheessa ilmi rivien välistä. Avoimesti puhuminen herättää luottamusta ja salailu epäluottamusta, Mäntykoski pohtii.

Ihmissuhdeasiat ovat herkkiä, ja työkavereista voi tuntua vaikealta puuttua niihin. Laitinen kannustaa kutenkin avoimuuteen.

– Jos avoin riitely tai kuhertelu häiritsee, siitä voi sanoa suoraan.

Niina Laitinen pohtii, että yhteisöissä on yleensä nopeampaa hyväksyä se, että pitkään yhdessä ollut pariskunta aloittaa samassa työpaikassa kuin se, että romanssi syttyisi silmien edessä.

 – Kyse on tällöin avoimuudesta, ja suhde on todennäköisesti ollut tiedossa jo rekrytointitilanteessa, mitään ei tapahdu selän takana.

Kun ihastuu asiakkaaseen

Joskus tunteet voivat herätä asiakasta, potilasta tai asiakkaan tai potilaan omaista kohtaan.

– Kun ollaan paljon tekemisissä, on inhimillistä ihastua. Asiakkaaseen ihastuminen herättää helposti syyllisyyttä, häpeää ja sosiaalista jännittämistä, sillä tällainen suhde on ristiriidassa sosiaalisten normien kanssa, Mäntykoski sanoo.

Ennen SuPerin toimistolle siirtymistään Niina Laitinen on tehnyt pitkän uran lähihoitajana, esihenkilönä ja työsuojeluvaltuutettuna. Työpaikkaromanssejakin on tullut vastaan useammassa paikassa ja eri muodoissaan.

– Sivustaseuraajana, Laitinen täsmentää ja naurahtaa.

– Esihenkilönä sain yhden vastarakastuneen nuorenparin kiinni rysän päältä, kun he pussailivat työpaikalla, puutuin siihen aika kevyellä kädellä, sillä toinen heistä oli jo vaihtamassa työpaikkaa. Jos he olisivat molemmat olleet vakkareita, olisin varmasti ottanut asian puheeksi vakavammin. Työskennellessäni vammaistyössä 2010-luvulla todistin useampaa asukkaan ja hoitajan välistä parisuhdetta, osa heistä on vieläkin yhdessä. Tiedän myös yhden pitkään yhdessä olleen pariskunnan, joka tutustui alakoulun iltapäiväkerhossa. Toinen puolisoista oli tuolloin kerhon ohjaajan ja toinen kerholaisen huoltajan roolissa.

Rakkautta ei tarvitse himmailla

Jaana Mäntykoski uskoo, että parhaimmillaan työpaikkaromansseilla on annettavaa myös koko työyhteisölle.

– Ajattelen, että tällaiset suhteet voivat tuoda koko yhteisöön lämminhenkisyyttä ja kotoisuutta.

Niina Laitinen on samoilla linjoilla.

– Tee mitä teet, kunhan hoidat työsi! Tällä hetkellä työmarkkinat ovat sellaiset, että hoitoalalla riittää töitä, joten rakkaudessa ei kannata himmailla, jos sellainen sattuu tulemaan vastaan, vaikka sitten työpaikalla. Saat olla parisuhteessa työkaverisi kanssa!

Saako olla suhteessa potilaan kanssa?

  • Jos hoitosuhde kehittyy seurustelu-, ystävyys- tai muuksi ei-ammatilliseksi suhteeksi, edellytetään ammattihenkilöltä tilanteissa erittäin suurta pidättyvyyttä ja tahdikkuutta.
  • Ammattilaisen eettisenä velvollisuutena on tunnistaa ajoissa omaa ammatillista rooliaan uhkaavat seikat sekä suojata hoitosuhde roolirajojen ylitykseltä. Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö aikuiset saisi aloittaa suhdetta. Jos niin käy, ammatillinen hoitosuhde on viipymättä katkaistava ja potilaalle on nopeasti järjestettävä hänen tarvitsemansa hoitosuhde muualle.
  • Hoitosuhteen roolien säilymiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota tilanteissa, joissa potilasta hoidetaan vakavien psyykkisten oireiden vuoksi tai hän on muutoin elämäntilanteensa vuoksi herkässä tai haavoittuvassa tilassa.

Lähde: Ammattihenkilön ammattieettisistä velvollisuuksista ja ammatillisesta roolista, Valvira.fi

Sinua voisi kiinnostaa myös

Työnantaja vaati lastenhoitajalta korvausta vuosien takaisista miinustunneista – luopui vaatimuksesta neuvottelun jälkeen

Työntekijä sai potkut ilmoitettuaan sairastumisestaan – Työnantaja velvoitettiin maksamaan korvauksia lähes 10 000 euroa

Kolme lähihoitajaa sai työkavereitaan pienempää palkkaa – Korvauksia kertyi maksettavaksi lähes 39 000 euroa