Lähihoitajat maailmalla: Ulkomailla työskentely vaatii valmistautumista

Lähihoitajatutkinto tunnetaan pohjoismaissa. Muista maista töiden hakeminen voi olla monimutkaista mutta ei mahdotonta.

Ryhmäkuva Hillsiden hoitajista.

Lähihoitaja Kirsi-Marja Pulkkinen työskentelee tämän talven Falklandinsaarilla Hillsiden hoitokodissa. Työntekijät on rekrytoitu muun muassa pohjoismaista, Australiasta, Isosta-Britanniasta ja Zimbabwesta. Pulkkinen kirjoittaa SuPer-lehteen kolumneja, joissa hän kertoo kokemuksistaan Falklandinsaarilla. Pulkkinen on kuvassa oikealla. Kuva: Kirsi-Marja Pulkkisen kotialbumi

Teksti Minna Lyhty

Suomalainen lähihoitajatutkinto on laaja. Kun lähtee hakemaan muualta töitä, saattaa huomata, ettei maassa ole vastaavaa tutkintoa. Monissa maissa tunnetaan vain hoiva-avustajan ja sairaanhoitajan tutkinnot.

– Ruotsiin ja Norjaan on helppoa lähteä töihin, koska näissä maissa suomalainen lähihoitajatutkinto tunnetaan. Siellä kuitenkin vaaditaan ammattinimikkeen rekisteröinti.  Se onnistuu, mutta vaatii paperityötä. Aiemmin suomalaiset lähtivät myös Isoon-Britanniaan, mutta Brexit vaikeutti töihin pääsyä. Nyt en ole kuullut yhdenkään lähihoitajan lähtevän sinne. Working holiday -viisumilla nuoret lähihoitajat voivat työskennellä Australiassa. Jotkut lähtevät töihin myös maihin, joissa heillä on sukujuuret, SuPerin asiantuntija Saija Vähäkuopus kertoo.

EU:n ammattipätevyysdirektiivin mukaan lähihoitajan tutkintoa ei automaattisesti tunnusteta, vaan se edellyttää tunnustamisprosessin, jossa tutkintoa verrataan kohdemaan vastaavaan tutkintoon.

Mainos

– Joissakin maissa suomalainen lähihoitajatutkinto vastaa riittävän paljon maan omaa tutkintoa. Joskus vaaditaan lisäopintoja, kelpoisuuskoe tai sopeutumisaika. Joissakin maissa ainoa vaihtoehto on työskennellä hoiva-avustajana.

Aivot nyrjähtävät vieraalle kielelle

Kohdemaassa saatetaan vaatia lähihoitajaa vastaavan ammattinimikkeen rekisteröinti. Se saattaa kestää kuukausia ja maksaa satoja euroja.

– Se kannattaa tehdä, jos aikoo jäädä maahan pidemmäksi aikaa. Ilman rekisteröintiä voi työskennellä avustavissa tehtävissä. Suosittelen hoiva-avustajaksi hakeutumista myös silloin, jos kielitaito on puutteellinen. Hoiva-avustajana voi vahvistaa kielitaitoa. Kielen hallinta on turvallisuustekijä, Saija Vähäkuopus painottaa.

Vähäkuopus neuvoo hakeutumaan sellaiseen työpaikkaan, jossa on työvuorossa aina muita hoitajia.

– Kotihoitoon ei kannata mennä, jos kielitaito ei ole vielä huippu. Työyhteisössä oppii kieltä ja työkulttuuria sekä saa tukea aina muilta.

Vähäkuopuksen mielestä lyhytkin jakso ulkomailla rikastuttaa elämää. Omaan työhön kotimaassa voi tulla uusia oivalluksia. Hän on itse työskennellyt lähihoitajana Ruotsissa.

– Vieraalla kielellä työskentely on rankkaa. Kestää jonkin aikaa, että aivot nyrjähtävät toiselle kielelle. Siksi suosittelen kielen aktiivista opiskelua ennen reissuun lähtöä.

Mainos

Vinkkejä työnhakuun

  • Etsi tietoa tarjolla olevista työpaikoista kohdemaan työnvälityssivustoilta.
  • Opintorekisteriote ja tutkintotodistus pitää kääntää kohdemaan kielelle. Vain auktorisoidun kielenkääntäjän käännös hyväksytään. Digi- ja väestötietoviraston julkinen notaari todistaa nämä asiakirjat virallisesti oikeiksi.
  • Opintoihin kuuluneen työssäoppimisen määrän voi tarvittaessa ilmoittaa viikko- tai tuntimäärinä tai opintopisteinä. Lisäksi voi laatia kohdemaan kielellä kuvaukset työssäoppimispaikoista ja -jaksojen sisällöstä.
  • Rekisteröintihakemukseen voi liittää linkin Opetushallituksen sivuilla julkaistuihin englanninkielisiin tutkinnonperusteisiin.  Valitse tutkinto, jonka olet suorittanut. Tutkinnon perusteet uudistuivat vuonna 2018.
  • Hae Valvirasta todistus oikeudesta harjoittaa ammattia. Todistus on maksullinen ja voimassa vain kolme kuukautta, joten hae sitä vasta, kun muut asiakirjat ovat valmiina.  
  • Työnhakuvaiheessa voi liittää tietoihin JulkiTerhikin ja JulkiSuosikin osoitteen ja rekisterinumerosi. Sivusto toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lue myös:

Lähihoitajat maailmalla: Kahden maan kansalainen Minna March on kehitysvammatyössä Australiassa

Lähihoitajat maailmalla: Lähihoitaja Kirsi-Marja Pulkkinen työskentelee tämän talven Falklandinsaarilla

Lähihoitaja Kirsi-Marja Pulkkinen: Kansainväliseen työyhteisöön Falklandinsaarilla oli helppoa sopeutua

Sinua voisi kiinnostaa myös

Osaatko auttaa oikein? Autistinen ihminen kertoo asiat toisin

SuPerin työhyvinvointiselvitys 2024: ”Työtä asiakkaiden kanssa rakastan, mutta kaikki sälä tekee työn raskaaksi”

Pelottaako suoraan puhuminen? – Oikeanlainen rehellisyys kannattaa