Välinehuoltaja pitää huolta kaikista erikoissairaanhoidon välineistä

Erikoissairaanhoidon välineet ovat turvallisia ja puhtaita silloin kun välinehuolto toimii. Välinehuoltajan työpäivän sisältö vaihtelee työpisteen mukaan.

Välinehuoltaja työssään.

Seinäjoen keskussairaalassa huolletaan kuukausittain yksittäisiä välineitä 140 000–150 000 kappaletta. Kuva: Mostphotos

Teksti Jenna Parmala

Välinehuoltaja pitää erikoissairaanhoidon välineet kunnossa. Hän huoltaa työssään monikäyttöisiä potilaan tutkimuksessa ja hoidossa käytettäviä välineitä. Välinehuoltajan työpäivän sisältö vaihtelee työpisteen mukaan.

Välinehuoltokeskuksen lisäksi välinehoitajat työskentelevät useissa muissakin paikoissa. Muun muassa leikkausosastolla ja tähystinhuollossa. Leikkausosastolla välinehuoltaja laittaa käytetyt välineet robottikärryyn, jolla ne matkaavat välinehuoltokeskukselle. Yhdessä leikkauksessa käytössä voi olla jopa 14 koria erilaisia välineitä.

– Leikkauskorit voivat sisältää vähimmillään yhden, enimmillään jopa kaksisataa instrumenttia tai ruuvia. Korien keskiarvo on 20–30 instrumentin tienoilla, Seinäjoen keskussairaalan välinehuoltaja Teija Pöytälaakso kertoo.

– Moni miettii, ovatko käytetyt välineet kovin hurjan näköisiä, mutta mielikuva on varmasti värikkäämpi kuin todellisuus. Tärkeimpiä oppeja tässä ammatissa on, että kaikki lika ei ole näkyvää.

 Pöytälaakso työskentelee hyvinvointialueen sisällä parilla kymmenellä eri työpisteellä, työn vaihtelevuus on mieluisaa.

– Välinehuollossa työskennellyt sukulaiseni suositteli aikoinaan tätä ammattia minulle, koska piti sen monipuolisuudesta. Hän oli oikeassa, yksikään työpäivä ei ole samanlainen.

Mainos

Välinehuoltoketjun tärkein ja ensimmäinen työpiste on vastaanotto. Siellä tuotteet kirjataan tuotannonohjausjärjestelmään, joka sisältää tietoa instrumenteista ja niiden käsittelystä. Erityisen tärkeät ja usein käytössä olevat instrumentit, kuten esimerkiksi tietyt neuro-, sydän- ja gastrokirurgiset välineet ja kiireiset korit käsitellään aina ennen muita välineitä. Kuukausittain huolletaan yksittäisiä välineitä 140 000 –150 000 kappaletta.

Välinehuoltajat arvostavat tietoa. Jos jonkin instrumentin kohdalla on käytössä tapahtunut jotakin poikkeavaa kuten rikkoutuminen, mitä enemmän informaatiota asiasta liittää huoltoon tulevan instrumentin mukaan, sen parempi.

 Välinehuollon ketju

1. Välineiden vastaanotto, pesu ja desinfiointi
Instrumenttien vastaanotto ja ohjaus käsittelytavan mukaan joko käsinpesuun tai pesu-desinfektiokoneeseen.

2. Tarkastus ja pakkaus
Instrumentit tarkastetaan ja pakataan kokonaisuus kerrallaan uudelleen. Pakatessa hyödynnetään tuotannonohjausjärjestelmää, jossa on kori- ja instrumenttikohtaisesti tarkat tiedot korien ja pakkausten sisällöistä. Valtaosa välineistä steriloidaan 134 asteessa, osa välineistä palautuu asiakasyksikköön desinfioituina.

3. Sterilointi
Välineet laitetaan autoklaaviin, eli painelaitteeseen, jossa ne steriloidaan. Lähettämön työntekijä tarkastaa ohjelman loputtua sterilointituloksen ja ohjaa tuotteet takaisin sairaalan asiakasyksiköihin.

Lue myös:

Välinehuoltajat ovat aseptiikan huippuasiantuntijoita

Välinehuoltaja tekee tarkkaa työtä

Välinehuolto vaatii laajaa osaamista

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kouluyhteisöohjaaja Mika Önkki: ”On tärkeä osata erottaa, milloin kyse on tavallisista teini-iän kuohuista ja milloin vakavammasta ongelmasta”

”Työpäivä voi alkaa avantouinnilla asukkaan kanssa” – Virikeohjaaja Kirsi Sauvala järjestää ohjelmaa palvelutalon asukkaiden arkeen

Lähihoitaja toteuttaa lääkehoitoa koulussa