Pedagogisesti päteväksi parissa päivässä

Lauantaina voimaan astuva, uusi varhaiskasvatuslaki ei helpota päiväkotien henkilöstöpulaa.

Kuva: Ingimage.com.

Teksti Elina Kujala elina.kujala@superliitto.fi

Koulupolun pitää alkaa jo päiväkodissa. Yliopistossa opiskellut henkilökunta takaa taaperolle korkeatasoisen hoidon. Pedagogista varhaiskasvatusta antavat pedagogit. Tämä on parasta, mitä lapsille voidaan tarjota!

Näin perusteltiin valmisteluvaiheessa varhaiskasvatuslakia, joka tulee voimaan syyskuun alussa. Pääkaupunkiseudulla korkeamman pedagogiikan pyrkimyksiin on vastattu omalaatuisella tavalla. Alueen päiväkoteihin sijaisia välittävä henkilöstöpalvelu Seure järjestää yhdessä päiväkotien kanssa muutaman päivän perehdytyskursseja, jonka käytyään periaatteessa kuka vain voi päästä tekemään lastenhoitajan sijaisuuksia pääkaupunkiseudun päiväkoteihin. En tiedä, kuinka syvällisesti koulupolkuun ja pedagogiikkaan parissa päivässä ehditään perehtyä, mutta arvelisin, että opintoviikot saattavat jäädä vähän vajaiksi.

Mainos

Alalla ollaan epätoivoisia ja siellä vallitsee tajuton työvoimapula. Yle uutisoi, että Helsingissä on tällä hetkellä avoimena 400 lastentarhanopettajan paikkaa. Helsingin Sanomat kertoi lauttasaarelaispäiväkodista, jonka avoimeen opettajanpaikkaan ei ole koko kesänä tullut yhtä ainoaa hakemusta.

On käymässä juuri niin kuin SuPer varoitti: Koulutetut lastenhoitajat tekevät lastentarhanopettajan sijaisuuksia ja lastenhoitajaksi päätyy pikaisen perehdytyksen jälkeen joku vain. Henkilökunta vaihtuu ja jokainen isä ja äiti tietää, kuinka kurjaa on lapselle ja koko perheelle, kun aamulla ei voi olla varma, kuka tuntematon tällä kertaa on päikyn eteisessä vastassa.

Uuden varhaiskasvatuslain myötä alalta katoaa siirtymäajassa 9000 lastenhoitajan työpaikkaa ja heidät korvataan korkeakoulutetuilla opettajilla ja sosionomeilla. Tai tarkemmin sanottuna yritetään korvata, sillä hakijoita ja tekijöitä ei näytä tungokseksi asti olevan.

SuPer on puhunut koko ajan lähihoitajan ammattitaidon puolesta varhaiskasvatuksessa. Hoitajien koulutustaso ei ole ongelma, isot ryhmäkoot ja aikuisten vähäinen määrä on.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Voiko surun vaatimaa myötätuntoa opetella vai vaatiiko se henkilökohtaisen surukokemuksen?

Näitä ominaisuuksia asiakkaat ja potilaat arvostavat lähihoitajissa – ”Täällä on eräs hoitaja, joka hoitaa kuin äiti lastaan”

Me olemme niiiin tylsiä!