Monen hoitajan valuvika on vaativa persoonallisuus

Teksti Minna Lyhty minna.lyhty@superliitto.fi

Myös hoitajien joukossa on ihmisiä, joilla on persoonallisuushäiriöitä tai piirteitä niistä. Ne eivät yleensä estä työskentelemistä. Näin kertoi asiantuntija Ritva Karila-Hietala Suomen mielenterveysseurasta.  Hän kuitenkin varoittaa, ettei pidä antaa toisille diagnooseja. Se pitää jättää psykiatrin tehtäväksi.

Mainos

– Minulla itsellänikin on vaativan persoonallisuuden piirteitä. Meitä on alalla paljon. Olemme vaativia itseä ja muita kohtaan. Haluamme tehdä kaiken hyvin ja oikein, emmekä anna anteeksi itsellemme omia virheitämme. Pahimmillaan ylisuorittaminen johtaa uupumukseen. Minunlaisten ihmisten pitää oppia löysäämään välillä.

Karila-Hietala kertoo, että vaativuus näkyy hänessä myös siten, ettei jumpan lopussa tehtävä rentoutusharjoitus onnistu häneltä lainkaan.

– Suoritan rentoutumista, eikä se tietenkään niin onnistu. Olen oppinut rentoutumaan lukemalla kirjoja.

Lue tammikuun SuPer-lehdestä, millaisia riskejä hoitotyö aiheuttaa mielenterveydelle ja miten mielenterveyttä voi vahvistaa.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Voiko surun vaatimaa myötätuntoa opetella vai vaatiiko se henkilökohtaisen surukokemuksen?

Näitä ominaisuuksia asiakkaat ja potilaat arvostavat lähihoitajissa – ”Täällä on eräs hoitaja, joka hoitaa kuin äiti lastaan”

Me olemme niiiin tylsiä!