Me olemme niiiin tylsiä!

Ammattiosastotoiminta on tylsää. Etenkään nuoria se ei kiinnosta. Näilläkö eväillä tosiaan mennään?

ammattiosasto ammattiyhdistys kokous super nuori superilainen

Moni superilainen ei ole käynyt ammattiosastonsa kokouksessa ja luulee siellä olevan kuolettavan tylsää. Kuva Ingimage.

Teksti Jukka Järvelä jukka.jarvela@superliitto.fi

SuPerin ammattiosastotoiminnassa ympäri maata on mukana nuoria aktiiveja. Jonkin verran. Ei riittävästi. Alan opiskelijat liittyvät SuPerin jäseneksi, mutta siinä yleensä se.

Hieman kärjistäen sanottuna on kaksi syytä, miksi nuori ei lähde mukaan ammattiosaston toimintaan: koska ei ole aikaa ja koska siellä on niin tylsää.

Olen vuosien varrella haastatellut kymmeniä yli parikymppisiä ammattiosastotoiminnassa aktiivisesti mukana olevia. Ovatko he tylsiä ihmisiä, jotka viihtyvät toisten tylsien parissa? Tällaista en ole huomannut.

Kokoukset ovat joskus tylsiä, sen myönnän. Ammattiosastonkin kokoukset voivat olla tylsiä, mutta tämä ei tietääkseni ole ehdoton välttämättömyys, joka lukee superilaisen ammattiosastotoiminnan ohjekirjassa ja säännöissä. Muidenkaan osastotapahtumien järjestämisessä tylsyys ei ole ensimääre, tuskin määre ollenkaan.

Jos nuori käy kurkkaamassa meininkiä ammattiosaston tapahtumassa, paikalla saattaa olla häntä puolet vanhempia, ei oman ikäisiä. Ensisilmäyksellä boring. Tässä tilanteessa joku voisi sanoa, että ratkaisu ammattiosastomeiningin houkuttelevuuden lisäämiseksi olisi se, että nuoret ottaisivat touhun omakseen ja tekisivät siitä omannäköistänsä. Jo alkaisi menojalka vipattaa ja ammattiosasto olisi jees. Mikään ei estä tätä, tuskin ne vanhemmat aktiivit tästä huolestuisivat.

Haastattelin huomenna ilmestyvään SuPer-lehteen joukon erilaisia ammattiosastoaktiiveja. Vaikka jokaisella osastolla ja vastuuhenkilöllä on ollut omat vaikeat hetkensä, kukaan ei sanonut, että toiminta olisi hankalaa, tylsää tai hyödytöntä. Kukaan ei kumartanut byrokratian ja jäykän muodollisuuden perään tai voivotellut tehtäväkentän ylivoimaisuutta. Ammattiosasto on hyödyllinen harrastus, joskus jopa välttämätön, jotta palkka tulisi ja työssä jaksaisi.

Tässä tiivis ohje ammattiosastokentältä:

– Älkää tehkö toiminnasta tylsää.

– Älkää tehkö kokouksista tylsiä.

– Älkää tylsistykö vaikeuksien edessä, vaan hakekaa taustatuki omasta ammattiosastosta, jota jokainen toiminnallaan elävöittää.

– Älkää olko tylsiä toisillenne.

Lue lisää ammattiosastotoiminnasta huomenna ilmestyvästä SuPer-lehdestä sivulta 48.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Voiko surun vaatimaa myötätuntoa opetella vai vaatiiko se henkilökohtaisen surukokemuksen?

Näitä ominaisuuksia asiakkaat ja potilaat arvostavat lähihoitajissa – ”Täällä on eräs hoitaja, joka hoitaa kuin äiti lastaan”

Yksityiset työnantajat merkitsevät haamuvuoroihin olemattomia hoitajia – Meillä on illassa tänään jaskajokunen!