Kiitollisuuden harjoittelu torjuu masennusta

Teksti Minna Lyhty minna.lyhty@superliitto.fi

Hoitotyön henkinen kuormittavuus ja epäsäännöllinen vuorotyö kasvattavat riskiä unettomuuteen, uupumukseen ja masennukseen. Psykoterapeutti Ulrika Segercrantzin mukaan riskiä lisää myös hoitajien luonne:

– Monet hoitajat ovat kilttejä ja herkkiä. He haluavat tehdä työnsä hyvin ja pelastaa ihmishenkiä. Masennus voi iskeä, kun näkee työssään elämän varjopuolia ja ymmärtää, ettei voi auttaa kaikkia.

Segercrantzin mielestä masennuksen ennaltaehkäisyyn auttaa elämän epätäydellisyyden hyväksyminen.

– Täytyy hyväksyä, että elämä on tällaista. Siihen kuuluu hyvää ja huonoa.

Mainos

Segercrantz kehottaa myös opettelemaan nauttimaan tästä hetkestä ja näkemään siinä iloa tuottavat asiat, vaikka ne olisivat pieniä ja arkisia:

– Onnellisuuteen ei tarvita isoa autoa tai venettä. Voit olla kiitollinen siitä, että tänään ei sada, sukat ovat lämpimät ja kohta tulee kevät.

Psykoterapeutti tietää, ettei myönteinen ajattelu ole helppoa, jos on jo masentunut. Kiitollisuuden harjoittelu toimii silloin, kun voi vielä kohtuullisen hyvin.

– Lapsille kannattaa opettaa jo varhaisessa vaiheessa myönteistä ajattelua. Se auttaa pärjäämään elämässä.

Lue helmikuun SuPer-lehdestä Ulrika Segercrantzin koko haastattelu. Hän antaa vinkkejä siihen, miten tukea masentunutta ihmistä.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Voiko surun vaatimaa myötätuntoa opetella vai vaatiiko se henkilökohtaisen surukokemuksen?

Näitä ominaisuuksia asiakkaat ja potilaat arvostavat lähihoitajissa – ”Täällä on eräs hoitaja, joka hoitaa kuin äiti lastaan”

Me olemme niiiin tylsiä!