Unihäiriöiden aiheuttamat pitkät sairauspoissaolot ovat yleistyneet – vaivaa erityisesti keski-ikäisiä naisia

Viime vuonna lähes 9 500 suomalaista sai sairauspäivärahaa psykiatristen unihäiriöiden perusteella.

Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Sairauspäivärahan saaminen psykiatrisen unihäiriön perusteella on nelinkertaistunut reilussa vuosikymmenessä, osoittavat Kelan tilastot. Vuonna 2010 psykiatrisen unihäiriön perusteella sairauspäivärahaa sai 2 427 henkilöä, kun viime vuonna heitä oli 9 448.

Tapaukset ovat yleistyneet sekä miehillä että naisilla, mutta erityisesti 35–54-vuotiailla naisilla.

Mainos

Kelan tarkastelussa on huomioitu ainoastaan psykiatriset eli ei-elimelliset unihäiriöt, joissa unettomuuteen ei ole osoitettavissa muuta syytä tai sairautta, esimerkiksi uniapneaa.

Rekisteritiedot eivät paljasta kaikkea unettomuutta

Unihäiriöihin perustuvan sairauspäivärahan yleistyminen on kiihtynyt vuoden 2018 jälkeen. Viime vuonna unihäiriöiden aiheuttama työkyvyttömyys väheni useimmissa ikäryhmissä naisilla ja miehillä kasvu pysähtyi.

– Yhden vuoden perusteella ei kuitenkaan voida vielä vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, sanoo Kelan tutkija Riku Perhoniemi.

Koska Kelan tilastoihin merkitään vain pääasiallinen työkyvyttömyyttä aiheuttava sairaus, rekisteritiedoista ei käy ilmi, onko sairauspoissaolon taustalla myös uniongelmia. Esimerkiksi masennus ja ahdistuneisuus voivat lisätä psykiatrisia unihäiriöitä, ja niiden yleistyminen on todennäköisesti lisännyt myös unihäiriöistä johtuvaa työkyvyttömyyttä.

Tilastoimatta jäävät myös uniongelmista johtuvat lyhyet sairauspoissaolot, joista ei makseta sairauspäivärahaa.

Sinua voisi kiinnostaa myös: Vuorotyöunettomuus voi jäädä päälle –pitkäkestoisen unettomuuden taustalla on usein monia syitä

Vuorotyöunihäiriö pääsi unettomuuden Käypä hoito -suosituksiin – Yövuorot ovat terveysriski, jos univelkaa kertyy liikaa

Lisää unta, enemmän virtaa – mutta kuinka paljon unta on riittävästi?

Sinua voisi kiinnostaa myös

Työikäisen muistisairauden huomaavat usein ensimmäisenä työkaverit

Hiki kertoo terveydentilasta, lääkehoidon tehokkuudesta ja hoidon etenemistä

Tiesitkö? Seksitaudit ovat yhä useammin oireettomia