Pakkanen, viima ja vaatteiden kostuminen altistavat paleltumavammoille

Talviulkoiluun kannattaa pukeutua lämpimästi ja suojautua viimalta. Varasukat ja -hanskat on hyvä pitää repussa mukana pidemmillä retkillä. Paikalliset pienet paleltumavammat voi hoitaa kotona lämpimällä vedellä, mutta rakkulat ja sinipunainen iho vaativat lääkärissä käyntiä.

Ihminen talvisessa maisemassa.

Paleltuman kanssa ei kannata jäädä odottelemaan, vaan suunnata sisätiloihin lämmittelemään. Paleltumapaikkaa lämmitetään 37–42-asteisessa vedessä noin 20–30 minuutin ajan. Kuva: Mostphotos

Teksti Mari Frisk

Kova pakkanen ja viima ovat paleltumille altistava yhdistelmä, etenkin, kun yhtälöön lisätään liian ohut vaatekerros ja vaatteiden kostuminen. Myös tupakointi, nestehukka, valtimoahtaumat ja ääreisverenkiertoa muuttavat lääkkeet kuten beetasalpaajat herkistävät paleltumille. Pakkasvoiteetkin voivat lisätä paleltumariskiä. Lasten ohut iho paleltuu helpommin kuin aikuisten.

Aktiivinen liikuttelu auttaa. Jos sukat tai hanskat kastuvat, sormien ja varpaiden aktiivinen liike voi auttaa. Pidemmille ulkoiluille kannattaa etenkin lapsille pakata mukaan varahanskat ja -sukat.

Kudosnesteen jäätymisestä se alkaa. Kylmässä lämpötilassa keho pyrkii säilyttämään niin sanotun ydinlämmön, joten ihon ja ääreisosien verenkierto heikkenee.  Varsinainen vamma syntyy sulamisvaiheessa tulehdusreaktion seurauksena. Erityisessä paleltumariskissä ovat sormet, varpaat, korvalehdet, posket ja nenä.  

Paikallisen paleltumavamman oireita ovat pistely ja tunnottomuus. Iho voi turvota ja sen väri voi muuttua. Jos paleltuma on syvä, siihen voi nousta nesterakkuloita.  

Ensiapuna lämmintä vettä.  Paleltuman kanssa ei kannata jäädä odottelemaan, vaan suunnata sisätiloihin lämmittelemään. Paleltumapaikkaa lämmitetään 37–42-asteisessa vedessä noin 20–30 minuutin ajan. Lisää lämpötilaa vähitellen. Samalla, kun lämmittelee paleltumaa vesisoikossa, kannattaa nauttia kuumaa juomaa.

Avotulen lämmössä sulattamista ei suositella. Paleltunut kohta on tunnoton ja seurauksena voi olla paleltuman lisäksi palovamma. Myöskään hierominen ja hankaaminen eivät ole hyväksi.

Rakkuloista lääkäriin. Jos ihon tunto, lämpö tai normaali väri ei palaa tunnissa, on syytä hakeutua lääkäriin. Sama pätee, jos paleltunut alue on laajempi, esimerkiksi koko raaja, iholle nousee rakkuloita tai iho on sinipunainen. Tällöin kyse voi olla syvemmästä paleltumasta.

Mainos

Paleltuma voi oireilla pitkään. Hoidosta huolimatta paleltumavammasta voi jäädä tuntohäiriöitä, nivelkipuja, liikahikoilua ja kylmänarkuutta. Moni kokee, että kerran paleltunut kohta kohmettuu helpommin kylmällä ulkoillessa, sillä paleltuma voi vaurioittaa kehon lämmönsäätelyjärjestelmää.

Lähteet: Paleltuma, Lääkärikirja Duodecim & Punaisen Ristin talven ensiapuohjeet

Lue myös:

Puhtia kehon puolustusvoimille: Pöpöjä & saippuaa sopivassa suhteessa

Atooppinen ihottuma voi tuoda mukanaan muita sairauksia

Lähihoitajan tärkeä tehtävä – Tunnista ja ehkäise potilaan painehaava

Sinua voisi kiinnostaa myös

Krooninen väsymysoireyhtymä lamaannuttaa ihmisen

Vääntääkö reissun jälkeen vatsasta? Salmonella voi olla turistin tympeä tuliainen

Työpaikalta saatu syyhy on ammattitauti – Hoito vaatii oikeat lääkkeet ja perusteellisen siivouksen