Koronaviruspandemian myötä ihmiset ovat vähemmän tekemisissä keskenään, mikä heikentää myös antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien leviämistä.
– Kun ihmiset eivät matkusta ja kohtaa toisiaan, eivät myöskään resistentit bakteerit pääse leviämään, toteaa HUS Tulehduskeskuksen osastonylilääkäri Mari Kanerva.
Asialla on kuitenkin kääntöpuolensa. Koronaviruksen saanut voi sairastua erilaisiin infektioihin, kuten keuhkokuumeeseen. Siten koronaan liittyvät infektiot lisäävät antibioottien käyttöä.
– Potilaalla voi olla viruksen yhteydessä bakteerin aiheuttama keuhkokuume. Tätä mahdollisuutta on hyvin Koronavirus sekä vähentää että edistää antibioottiresistenssin leviämistä – rokotteet auttavat ehkäisyssä vaikea poissulkea infektiota hoidettaessa ja siksi potilaat saavat kaiken varalta antibioottia.
Myös suojainten lisääntynyt käyttö voi toisaalta ehkäistä, mutta toisaalta lisätä antibioottiresistenssien bakteerien leviämistä.
– Suojaimetkaan eivät auta, jos niitä ei vaihda asianmukaisesti, vaan liikkuu paikasta toiseen ja hoitaa useita potilaita samoilla suojaimilla. Tartuntaketjun katkaisemiseksi on tärkeää, että suojaimia vaihdetaan ja käsihygieniasta huolehditaan.
Koronarokotteella samoin kuin muillakin rokotteilla on myönteinen vaikutus antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien ehkäisyssä.
– On näyttöä, että rokotteet ehkäisevät resistenssejä samalla, kun ne vähentävät infektioita. Kun tautitaakka väestössä pienenee, myös antibiootteja käytetään vähemmän. Tämä vähentää myös niiden antibioottikuurien määrää, joita syödään varmuuden vuoksi.