Varsinkin talviaikaan monet nappaavat purkista vitamiineja ja muita ravintolisiä tukemaan ruokavaliota tai pitämään flunssaa kaukana. Mutta mitä ravintolisiä oikeasti tarvitaan?
Tutkimuspäällikkö Liisa Valsta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta kertoo, että parhaiten ravintoaineet saadaan hyvin koostetusta ruokavaliosta, sillä ruoassa ravintoaineet ovat tasapainoisessa suhteessa toisiinsa.
– Ravitsemuksen kannalta ei ole mielekästä nappailla ravintoaineita erillisinä pillereinä.
Suurin osa ravintolisistä on Valstan mukaan tarpeettomia. Poikkeuksia kuitenkin on, ja erityisesti raskaana olevat ja imettävät naiset, lapset, nuoret, ikääntyneet ja vegaaniruokavaliota noudattavat saattavat tarvita joitakin ravintolisiä.
Ainoastaan D-vitamiinilisille on annettu tarkkoja käyttösuosituksia eri väestöryhmille. Lisäksi raskautta suunnitteleville suositellaan foolihappolisää. Muiden ravintoaineiden kohdalla käyttö arvioidaan tilannekohtaisesti.
– Osalla ihmisistä energiansaanti voi olla niin niukkaa, että heidän kannattaa ottaa monivitamiinilisä. Käytännössä se koskee pitkään laihduttaneita ja joissakin tilanteissa iäkkäitä, Liisa Valsta kertoo.
Muita tilannekohtaisesti mietittäviä ravintolisiä ovat esimerkiksi rauta- ja foolihappolisä raskautta suunnitteleville ja imettäville.
– Sikiön kehitys vaatii riittävän määrän folaattia, ja silloin ravintoa voi olla syytä täydentää foolihappovalmisteella.
Lisäksi vegaaniruokavaliota noudattavat saattavat tarvita B12-vitamiini- ja kalsiumlisää, sillä luontaisesti niitä on vegaaniruokavaliossa melko niukasti.
D-vitamiinia vaikka pullasta
Ravitsemustutkimuksien mukaan erityisesti suomalaisten D-vitamiinin, folaatin ja jodin saanti ei yllä suosituksiin. Varsinaisesta puutteesta ei voida kuitenkaan puhua.
D-vitamiinitutkija Christel Lamberg-Allardt Helsingin yliopistosta kertoo, että viime vuosina on julkaistu paljon uusia tutkimuksia, jotka ovat vähentäneet keskustelua vitamiinin ympärillä.
– Näyttöä siitä, että alhainen D-vitamiinitaso johtaisi erilaisiin sairauksiin ei ole löytynyt. Riittävä määrä kuitenkin tarvitaan elimistön erilaisiin toimintoihin.
Nykytutkimuksen mukaan 10 mikrogrammaa vuorokaudessa D-vitamiinin saanti ravinnosta riittää sekä lapsille että aikuisille. Lasten on kuitenkin vaikea saada tarvittavaa D-vitamiinimäärää ravinnosta, ja siksi 2–18-vuotiaille suositellaan 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa D-vitamiinilisää. Sen sijaan aikuiset pärjäävät yleensä ilman D-vitamiinilisää, jos he syövät monipuolisesti ja altistuvat normaaliin tapaan auringolle keväisin ja kesäisin.
– Parhaita D-vitamiinin lähteitä suomalaisessa ruokavaliossa ovat D-vitaminoidut nestemäiset maitotuotteet, kasvirasvalevitteet, kala ja kananmuna. Niistä päivittäisen tarpeen saa täyteen.
Näyttöä siitä, että alhainen D-vitamiinitaso johtaisi erilaisiin sairauksiin, ei ole löytynyt.
Lamberg-Allardt muistuttaa, että monet tavalliset ruuat sisältävät D-vitamiinia. Esimerkiksi kotona pullataikinaan ja makaronilaatikkoon käytetään usein sekä maitoa että kananmunaa, jotka ovat hyviä D-vitamiinin lähteitä.
– Yhdessä pullassa saattaa olla jopa kaksi mikrogrammaa D-vitamiinia.
On olemassa kuitenkin riskiryhmiä, joille päivittäistä D-vitamiinilisää suositellaan. Yli 75-vuotiaille suositellaan 20 mikrogrammaa vuorokaudessa, minkä takia heidän on hyvä ottaa 10–20 mikro-gramman lisä. Lisäksi D-vitamiinilisää
suositellaan vegaaneille, tummaihoisille ja peittävästi pukeutuville.
– Vegaaniruokavaliossa D-vitamiinia ei juuri ole. Tummaihoisilla D-vitamiinia taas ei synny auringonvalossa yhtä herkästi kuin vaaleaihoisilla.
Ruisleivästä ja parsakaalista folaattia
B-ryhmän vitamiineihin kuuluvan folaatin saanti yltää suositukseen vain hyvin harvalla suomalaisella. Miehillä ja hedelmällisen iän ohittaneilla naisilla saantisuositus on 300 mikrogrammaa vuorokaudessa, kun taas hedelmällisessä iässä olevilla naisilla saantisuositus on 400 mikrogrammaa vuorokaudessa. Raskautta suunnitellessa sekä raskauden ja imetyksen aikana suositellaan 500 mikrogrammaa vuorokaudessa.
– Miehistä noin 70 prosenttia ja naisista noin 60 prosenttia saa riittävästi folaattia. Muilla saanti on keskimääräistä tarvetta niukempaa.
Hyviä luonnollisia folaatin lähteitä ovat vihreät kasvikset, palkokasvit ja maksa. Lisäksi täysjyväviljavalmisteissa ja marjoissa on jonkin verran folaattia.
Kasvisten syönti on Suomessa viime vuosikymmeninä kasvanut, ja samalla myös niistä saatavan folaatin määrä on noussut. Samaan aikaan kuitenkin viljavalmisteiden käyttö on laskenut, minkä takia kokonaissaanti ei ole juuri muuttunut.
– Esimerkiksi ruisleipä on ollut suomalaisille tärkeä folaatin lähde, mutta viime vuosina sitä on syöty aiempaa vähemmän.
Folaatin saantisuositus on melko korkea, ja siksi siihen on vaikea päästä. Sen puute voi johtaa megaloblastiseen anemiaan ja nostavat sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Jodia kalasta ja maitotuotteista
Suomalaisten jodin saanti on parantunut viime vuosina. Miesten jodin saanti on jo suositusten mukaisella tasolla ja naisten lähellä sitä.
Jodin saanti voi kuitenkin jäädä alle suosituksen, jos välttää eläinkunnan tuotteita. Jodia saadaan maitovalmisteista, kalasta ja jodioidusta ruokasuolasta. 2015 annettu valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositus on johtanut siihen, että ruokateollisuus ja ruokapalvelut ovat siirtyneet yhä enemmän jodioituun suolaan.
– Kotona valmistetun ruuan määrä on viime vuosikymmeninä pienentynyt, ja sen seurauksena myös jodin saanti laski 2000-luvun alkupuolella. Uuden suosituksen jälkeen tilanne on onneksi parantunut.
Jodin saannin takaamiseksi Valsta suosittelee syömään säännöllisesti maitovalmisteita ja kalaa.
– Suolan käyttöä ei kannata lisätä, mutta suolaksi kannattaa valita jodioitu vaihtoehto.
Liikakäytöstä voi olla haittaa
Tutkimuksissa pitkäaikainen ravintolisien käyttö ei ole osoittautunut hyödylliseksi, mutta ei myöskään haitalliseksi. Muutama vuosi sitten tehdyssä ravintoaineiden saantia tarkastelleessa tutkimuksessa ei löydetty mitään hälyttävää.
– Tutkimuksessa havaittiin, että pieni osa suomalaisista eli 1–2 prosenttia saa ravintolisien kautta liian paljon D-vitamiinia ja B6-vitamiinia. Lisäksi noin kolme prosenttia saa ravintolisistä liikaa sinkkiä, Valsta kertoo.
Vesiliukoiset ravintoaineet, kuten B-vitamiinit, huuhtoutuvat virtsan mukana pois elimistöstä. Sen sijaan rasvaliukoiset aineet voivat kerääntyä elimistöön.