Työtuomioistuin: Helsingin kaupungin palkkasotku rikkoi työehtosopimusta

Työtuomioistuin on tuominnut Helsingin kaupungin maksamaan Sote ry:lle eli SuPerille ja Tehylle hyvityssakkoa pitkään jatkuneista palkanmaksun ongelmista.

Helsingin kaupungin palkanmaksun ongelmat jatkuvat yhä. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Sote ry:n viime vuonna tekemä haastehakemus koski loka- ja marraskuun palkanmaksupäiviä. Palkanmaksun ongelmat olivat tuolloin jatkuneet kuukausia. Kaupungin työntekijöiden palkoissa oli ollut eri suuruisia virheitä. Palkkoja oli maksettu virheellisesti, ja jotkut olivat jääneet kokonaan ilman palkkaa. Virheet kertautuivat, kun kaupunki oli ilmoittanut vääriä palkkatietoja Verohallinnon tulorekisteriin, mikä vaikuttaa esimerkiksi Kelan myöntämiin etuuksiin tai oikeuteen saada etuuksia.

Työtuomioistuimen yksimielisessä päätöksessä todetaan, että Helsingin kaupunki ei kaikilta osin ole noudattanut työehtosopimuksen määräyksiä palkanmaksussa. Asiassa ei pitäisikään olla mitään epäselvää, sanoo SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

–  Työntekijälle pitää maksaa palkka silloin kun on sovittu. Palkan maksaminen oikean suuruisena ja oikeana päivänä on työnantajan keskeinen velvollisuus.

Tuomiossa Helsingin kaupunki määrätään maksamaan Sote ry:lle 6 000 euroa hyvityssakkoa. Kaupunki joutuu maksamaan myös Sote ry:n oikeudenkäyntikulut.

Palkanmaksusotku jatkuu yhtä

Helsingin kaupungilla työskenteleviltä jäseniltä tulee edelleen SuPeriin yhteydenottoja väärin maksetuista palkoista. Tämän vuoden puolella kyselyitä on tullut huomattavasti vähemmän kuin viime syksynä, mutta se ei todista, että ongelmat olisivat vähentyneet samassa suhteessa, sanoo SuPerin sopimusasiantuntija Teemu Hiilinen.

– Jäsenet kentällä ovat todella turhautuneita tilanteeseen, joka jatkuu edelleen.

Hiilinen arvelee, ettei tuomioistuimen päätös tuo nopeaa muutosta tilanteeseen.

–  Siltä tämä tuntuu, että duunareiden palkat voi jättää maksamatta ja siitä selviää ilman suurempia seuraamuksia.

Työtuomioistuimessa ratkotaan työehtosopimusten tulkintakiistoja. Tuomioiden ja mahdollisten hyvityssakkojen tehtävä on tehostaa sopimusten noudattamista, ei korvata niiden laiminlyöntien mahdollisia taloudellisia vahinkoja. Työtuomioistuimen päätöksiin ei voi hakea muutosta.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”