SuPerin toiminnanjohtaja Tanu Heikkinen: ”Lähihoitaja on tulevaisuuden ammatti”

SuPerin toiminnanjohtaja Tanu Heikkinen on puolen vuoden aikana ehtinyt jo tavata satoja lähihoitajia jäsenilloissa ympäri Suomen. Tanu iloitsee, että lähihoitajat tuntevat tervettä ammattiylpeyttä tärkeästä työstään. Hän kehottaa jokaista superilaista kysymään kollegalta, että kuuluthan jo liittoon.

Tanu Heikkinen uskoo, että lähihoitajakoulutuksen pääsykokeet nostaisivat ammatin yhteiskunnallista arvostusta. Kuva: Robert Ottosson

Teksti Mari Frisk

Kerro hieman itsestäsi, kuka ja millainen mies on Tanu Heikkinen?

Asun Espoossa, kotoisin olen Nilsiästä, ikää on 48 vuotta. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri. Luonnehtisin itseäni järjestötoiminnan ja johtamisen ammattilaiseksi. SuPeriin tulin TJS Opintokeskuksen rehtorin paikalta, tätä ennen olen työskennellyt muun muassa Tehyssa järjestöjohtajana sekä yhteiskunnallisten aineiden opettajana. Minulla ja vaimollani Riikalla on kaksi lasta, jotka ovat jo opiskelemassa. Mieluinen harrastus minulle on kevyet metsänhoitotyöt. Vapaa-ajalla käyn myös teatterissa, luen kirjoja ja kuulemma katselen paljon uutisia – boomeriharrastuksia lasteni mielestä.

Miksi halusit juuri SuPeriin töihin?

Itselleni työn yhteiskunnallinen merkitys on tärkeä arvo. SuPer ja superilaiset tekevät tärkeää työtä ja onneksi hoitajat ymmärtävät sen itsekin! Minua motivoi, kun saan olla mukana kehittämässä työolosuhteita, palkkatasa-arvoa ja alan yhteiskunnallista arvostusta. Työ on vastannut odotuksia. Lähipiirissäni on useita sosiaali- ja terveys- sekä kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisia, esimerkiksi serkkuni valmistui juuri hiljattain lähihoitajaksi, hän on alanvaihtaja ja kertoo olevansa tyytyväinen työhönsä vanhusten parissa.

Olet tavannut jo paljon lähihoitajia jäsenilloissa, mitkä aiheet ovat toistuneet keskusteluissa?

Paljon on puhuttu lähihoitajan työstä, ammatin yhteiskunnallisesta arvostuksesta ja ammatti-identiteetistä. Sen lisäksi myös hyvinvointialueiden säästötoimet sekä palveluverkon ja työpaikkojen karsiutuminen, hallitusohjelman työelämäkirjaukset ja niiden vaikutukset huolettavat. Hyviä keskusteluja on käyty myös työvoiman saatavuudesta sekä maahanmuuton ja kieliosaamisen haasteista ja mahdollisuuksista. Tärkeistä ja vakavista asioista on siis keskusteltu, mutta myös paljon on myös juteltu ja tutustuttu. Jäsenilloissa tunnelma on ollut varsin myönteinen ja naurua on kuulunut paljon. Hienoa nähdä, miten lähihoitajat ovat ammatistaan ansaitusti ylpeitä.

Mainos

Miten näet lähihoitajien sekä alan lähitulevaisuuden?

Lähihoitajia tarvitaan jatkossa moniin tehtäviin. Juuri nyt iso ongelma niin vanhustenhuollossa, terveydenhuollossa kuin varhaiskasvatuksessakin on työvoimapula. Sitä ylläpitävät palkkaukseen ja työoloihin liittyvät ongelmat. Uskon, että jos lähihoitajakoulutukseen saataisiin SuPerin ajamat pääsykoneet, niin ammatin yhteiskunnallinen arvostuskin nousisi. Tarvitsemme hoitajia, jotka motivoituneina suorittavat opiskelut loppuun asti, saavat tutkinnon ja pääsevät työelämään.

Miten lähihoitajat voivat itse edistää oman ammattinsa arvostusta?

Lähihoitajien järjestäytyminen on erittäin tärkeää. Kysy jo tänään työkaverilta, onko hän liiton jäsen. SuPer on ainut ammattiliitto, joka keskittyy lähihoitajien asioiden ajamiseen! Kannattaa tulla mukaan paikalliseen toimintaan. Koko edunvalvonta perustuu paikallisiin ammattiosastoihin ja niiden aktiiviseen toimintaan.

Miten saamme nuoria ja ammatinvaihtajia houkuteltua lähihoitajaopintoihin?

Varmistamalla aikuiskoulutustuen (tai vastaavan) jatkumisen, jotta alan vaihtaminen on taloudellisesti mahdollista. Onneksi todella monet nuoret ovat kiinnostuneet työn yhteiskunnallisesta merkityksestä ja näkevät hoitotyön arvokkaana. Alan vetovoima on hyvin isolta osin työnantajien käsissä. Hyvät työolosuhteet, asiallinen palkka ja erinomainen johtaminen ovat niitä vetovoimatekijöitä, joilla alalle saadaan väkeä.

Entä mukaan ammattiyhdistystoimintaan? 

Lisäämällä juuri nuorille ja muille uusille lähihoitajille suunnattua koulutusta. Kynnys on matalampi tulla mukaan, jos heti ei tarvitse sitoutua, vaan on ok tulla katsomaan, olisiko ammattiyhdistystoiminta se oma juttu. Jos 50 ihmistä suorittaa koulutuksen, niin kyllä siitä jo varsin moni innostuu jatkamaan.

Mainos

Tanu Heikkinen

  • Aloitti SuPerin toiminnanjohtajana kesäkuussa 2023.
  • Koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri.
  • Työskennellyt aiemmin muun muassa TJS Opintokeskuksen rehtorina, Tehyssä järjestöjohtajana sekä yhteiskunnallisten aineiden opettajana.

Sinua voisi kiinnostaa myös

SuPerin varapuheenjohtajaehdokas esittäytyy – Hanna Jokinen: ”Liiton pitää olla vahva ja sen pitää näkyä”

SuPerin puheenjohtajaehdokkaat esittäytyvät – Anne Heiskanen: ”Minulla on paljon annettavaa tässä hetkessä”

SuPerin puheenjohtajaehdokkaat esittäytyvät – Päivi Inberg: ”Työni SuPerissa on vasta puolivälissä”