Superilaisten lastenhoitajien määrä on ollut tasaisessa kasvussa, mutta keväällä jäseneksi liittyneiden määrässä näkyi selvä piikki. Suomen lähi- ja perushoitajaliiton asiantuntija Johanna Pérez toteaa, että alkuvuoden työtaistelu ja varhaiskasvatuslakiehdotusta vastustanut mielenilmaus saivat lastenhoitajat valppaiksi.
– Tyypillisesti lastenhoitajat ovat liittyneet jäseniksi elokuussa, kun uudet työntekijät ovat aloittaneet päiväkodeissa. Nyt lastenhoitajien jäsenmäärässä oli selvä nousu kuitenkin keskellä kevättä.
Superilaisten lastenhoitajien määrä kasvoi useilla sadoilla. Pérez pitää kehityssuuntaa erittäin hyvänä. Varhaiskasvatuksessa työskentelevien jäsenten määrä on kasvanut siitä huolimatta, että toimien määrä työpaikoilla on ollut laskusuunnassa.
SuPer on ottanut kevään aikana näkyvästi kantaa eduskunnan käsittelyssä olevaan lakiesitykseen, jossa on ehdotettu lastenhoitajien määrän vähentämistä ja lastentarhanopettajien määrän lisäämistä. Jos lakiesitys menee läpi, työskentelisi lapsiryhmissä jatkossa yksi lastenhoitaja ja kaksi lastentarhanopettajaa. Tähän asti suhdeluku on ollut päinvastoin. SuPer on vaatinut, että kelpoisuuksien sijaan tulisi puuttua henkilöstömitoitukseen.
– SuPer on ollut kuultavana eduskunnan sivistysvaliokunnassa. Esitimme toiveen, ettei muutos koskisi ainakaan alle 3-vuotiaiden lasten ryhmiä, jotta laki ei olisi aivan niin julma lastenhoitajia kohtaan. Alle 3-vuotiaiden ryhmässä on myös suurin tarve hoivan ja huolenpidon osaamiselle, jota nimenomaan lähihoitajilla on.
Varhaiskasvatuslaki etenee eduskunnan käsittelyyn näillä näkymin ennen eduskunnan kesälomia sivistysvaliokunnan mietinnön pohjalta. Mikäli laki vahvistetaan, se astuu voimaan elokuussa.
Tutkimuksessa selvitetään lastenhoitajien työhyvinvointia
Helsingin yliopisto on tekemässä tutkimusta varhaiskasvatuksen henkilöstön työhyvinvoinnista. Tutkimuksessa selvitetään muun muassa, miten lastenhoitajat kokevat työnsä muuttuneen ja miten muutokset ovat vaikuttaneet heidän työhyvinvointiinsa.
– Olen iloinen, että Helsingin yliopisto valitsi juuri meidät yhteistyökumppanikseen. Kysely lähtee superilaisille lastenhoitajille. On hienoa saada yliopiston tutkimaa tietoa siitä, mitä lastenhoitajille kuuluu ja mitä heidän työhyvinvointinsa eteen voitaisiin tehdä.
Johanna Pérez toteaa, että tutkimus osuu hyvään saumaan. Pilottivaiheessa kysely lähetetään tuhannelle lastenhoitajalle, ja vastausaikaa on juhannukseen saakka. Varsinainen tutkimus toteutetaan syksyllä, jolloin kysely lähtee laajemmalle joukolle.
– Kun kysely lähtee kahdessa erässä, on mahdollista vertailla, mikä on tilanne ennen lakimuutoksen toteutumista ja sen jälkeen. Kysely lähetetään myös lastentarhanopettajille, joten vertailua voidaan tehdä myös eri ammattiryhmien välillä.
Lastenhoitaja – seuraatko jo SuPerin varhaiskasvatuksen Facebook-ryhmää? Ryhmästä saat muun muassa ajankohtaista tietoa alan tapahtumista, vertaistukea työhösi ja ideoita päiväkodin toimintaan.