Yksityisen terveyspalvelualan lakot peruuntuvat: SuPer hyväksyi sovintoehdotuksen

SuPer on hyväksynyt valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Tälle viikolle ilmoitetut lakot peruuntuvat.

Vaikka sovintoehdotus on hyväksytty, neuvotteluja jatketaan syksyllä.

Teksti Jenna Parmala

SuPer, Erto ja Tehy sekä Hyvinvointiala HALI ry ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan esittämän sovintoehdotuksen, joka koskee yksityisen terveyspalvelualan työehtosopimusta eli TPTESiä.

Hyväksytyn ehdotuksen mukaan yksityisellä terveyspalvelualalla työskentelevien lähihoitajien palkat nousevat syyskuussa 2,4 prosentin yleis- ja taulukkokorotuksella, jonka lisäksi palkkataulukoita vielä korotetaan 0,51 prosenttia. Joulukuussa hoitajat saavat viidensadan euron suuruisen kertaerän. Joululahjarahan lisäksi jaettavaksi on tulossa 0,4 prosentin suuruinen paikallinen erä.

Hallituksen linjaukset näkyvät jo

SuPerin neuvottelupäällikkö Pia Zaerens toteaa, että lähihoitajat saivat niin hyvän sopimuksen kuin näissä olosuhteissa oli mahdollista. Hän tarkoittaa, että vaikka pääministeri Orpon hallituksen linjaukset eivät ole vielä voimassa, neuvotteluja käydään jo niiden mukaisesti.

– Työnantajapuolen tavoitteet ovat nyt todella kovat ja EK:n tiukka koordinaatio pitää. Samalla valtakunnansovittelija ei enää katsonut voivansa esittää vientialojen määrittämää yleistä linjaa korkeampia palkankorotuksia, Zaerens kertoo. 

Mainos

Neuvotteluja jatketaan

Neuvottelupöydässä on istuttu helmikuun lopusta saakka. Pia Zaerens kuvaa neuvotteluita uransa tiukimmiksi. Työnantajapuoli on hallituksen linjausten ansiosta vahvoilla. Toiveena vaikuttaa olevan työehtosopimuksien karsiminen yleisluontoiseen muotoon. SuPerin näkökulmasta sopimuksien pitää olla selkeitä, tarkkoja ja työnantajaa sitovia.

– Viimeiset viikot istuimme Bulevardilla sovittelijan luona pitkää päivää viikonloput mukaan lukien.

Valmista ei ole vieläkään. Valtakunnansovittelijan ehdotuksesta neuvotteluja jatketaan kesän jälkeen tietyistä tekstiasioista. Zaerens toivoo, että silloin korjataan esimerkiksi palkkausjärjestelmän epäkohtia. Vaikka valtakunnansovittelijan esittämä palkkasopimus on kaksivuotinen, vuoden 2026 palkat ovat vielä vahvistamatta.

– Ensi vuoden keväällä aloitetaan neuvottelut seuraavan vuoden palkoista. Tämä liittyy siihen, että vientialan palkkatasoa määrittävät neuvottelut on käytävä ensin pois alta, Zaerens toteaa.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Yksityisen varhaiskasvatuksen työehtosopimusta aletaan neuvotella syksyllä

Terveyspalvelualan neuvotteluita vauhditetaan lakoilla

Terveyspalvelualan palkkaneuvottelut junnaavat