Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot jatkuvat – Urjalan Esperi Reikonlinnasta lähetetään terveiset lakkotovereille ympäri Suomen: ”Pysytään vahvoina ja seistään yhdessä rintamassa!”

Palkan lisäksi kohennusta tarvitaan lakkolaisten mielestä myös työnteon muihin edellytyksiin.

Seitsemän naista seisoo ulkona SuPer-liiton siniset lakkoliivit yllään.

Urjalan Reikonlinnan edustalla päivystävien hoitajien yhteishenki on loistava. Ohikulkijat ovat kannustaneet lakossa olijoita. Kuva: Kalle Parkkinen

Teksti Mari Vehmanen

Sateisesta säästä huolimatta ilmeet olivat iloiset Urjalan Esperi Reikonlinnan edessä perjantaina iltapäivällä. Koko viikon ajan paikalla oli päivystänyt 3–11 lakkolaista.

– Ryhmän yhteishenki on ollut koko ajan loistava. Ohikulkijat ja asukkaiden omaiset ovat pysähtyneet tsemppaamaan, SuPerin paikallisen ammattiosaston puheenjohtaja, Reikonlinnassa työskentelevä Ida Kukkola sanoo.

Mainos

Hänen mukaansa myös liittojen tuki on ollut tärkeää. Sekä SuPerin että Tehyn edustajat olivat käyneet tervehtimässä ja kiittämässä lakkolaisia. Mielialaa ja jaksamista piti yllä auton takakonttiin perustettu lakkokahvila, josta kelpasi käydä tankkaamassa syötävää ja juotavaa.

Sirpa Heikkilää ja Leila Kuljuntaustaa mietitytti silti jo, miten tapahtumat vaikuttavat jatkossa koko työyhteisön ilmapiiriin.

– Valitettavasti on tullut olo, että me liittoihin kuuluvat olemme vähän eri porukkaa myös työnantajan silmissä.

Urjalan lakkolaiset kertoivat tukevansa varauksetta liittojen tavoitetta nostaa yksityisten sosiaalipalveluiden työntekijöiden palkka samalle tasolle julkisen puolen kanssa.

– Kuinka paljon voittoa omistajien oikein täytyy tehdä meidän kustannuksellamme? Raha ei ratkaise kaikkea, mutta eri palkan saaminen samasta työstä nakertaa motivaatiota pahasti. Ylipäänsä inhoan maailmassa kaikkea epätasa-arvoisuutta, Leila Kuljuntausta toteaa.

Sama palkka samasta työstä

Sirpa Heikkilä korostaa, että myös työnteon muissa edellytyksissä on kohennettavaa. Jatkuvan kiireen vuoksi omaa ammattitaitoa ei pääse hyödyntämään täysipainoisesti.

– Me kaikki teemme tätä työtä suurella sydämellä. Haluaisimme antaa aikaamme ja osaamistamme ihan jokaiselle asiakkaalle. Vanhukset ja heidän hyvä hoivansa ovat meille se tärkein asia, hän sanoo.

Ryhmän mielestä palkan ja työolojen kohentaminen on ainoa keino saada hoitajiksi kouluttautuvat nuoret myös pysymään alalla. Seuraavaa siirtoa oli Urjalan lakkoilijoiden kesken ehditty jo miettiä, elleivät neuvottelut johda toivottuun lopputulokseen.

– Meille ei sitten jää oikein muuta keinoa kuin irtisanoutua. Olemme kuullut joidenkin muualla työskentelevien kollegoiden aikovan tehdä niin joka tapauksessa, hoitajien joukko pohtii yhdessä.

Urjalasta lähetettiin terveisiä lakkolaistovereille muille paikkakunnille:

– Pysytään vahvoina ja seistään yhdessä rintamassa.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Yksityisen terveyspalvelualan lakot peruuntuvat: SuPer hyväksyi sovintoehdotuksen

Terveyspalvelualan neuvotteluita vauhditetaan lakoilla

Terveyspalvelualan palkkaneuvottelut junnaavat