Vaatehankinnat ovat lastenhoitajille valtava menoerä – vaateraha tulisi tarpeeseen

Varhaiskasvattajilla on oltava vaihtuviin vuodenaikoihin sopivat, kulutusta kestävät työvaatteet. SuPerin mukaan niiden hankkimisen ja huoltamisen kustannusten ei pitäisi olla yksinomaan työntekijän vastuulla.

Lastenhoitaja tarvitsee kulutusta kestävät työvaatteet, joilla tarkenee paukkupakkasista helteeseen asti ja kaikille säille sillä väliltä. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Miksi työvaatteet ovat niin suuri menoerä lastenhoitajille?

Päiväkodissa tarvitaan erilaisia vaatekertoja. Lastenhoitajat ulkoilevat päivittäin, ja jokaiseen säähän ja lämpötilaan helteistä paukkupakkasiin tarvitaan sopivat ulkovaatteet ja kengät. Vaatteissa on myös pystyttävä liikkumaan monipuolisesti. Sateella ei suinkaan riitä kumisaappaat ja se, että seisoo lipan tai sateenvarjon alla. Varhaiskasvattajat tarvitsevat työssään usein myös muita varusteita, esimerkiksi välineet hiihtoon tai luisteluun.

Miksi lastenhoitajien vaatteet kuluvat nopeasti?

Päiväkodissa vaatteet likaantuvat herkästi, päälle lentää milloin ruokaa, milloin räkää tai rapaa, ja vaatteita joutuu pesemään tiheästi jo hygieniasyistä. Peseminen tuo oman vaivansa ja kustannuksensa, mutta se myös kuluttaa vaatteita. Lisäksi esimerkiksi vaatteiden polviosat kuluvat herkästi, kun liikutaan lapsen tasolla lattialla tai ulkona maassa. Toistuvia pesukertoja ja muuta kulutusta kestävät vaatteet ovat harvoin vaihtoehdoista kaikkein edullisimpia.

 

Työnantaja voi paikallisesti sopimalla tukea työntekijöiden vaatehankintoja. Kuinka yleistä tämä on?

Suomessa on vain yksittäisiä kuntia, jotka maksavat jonkin verran vaaterahaa. Työnantajalle työvaatteiden hankkiminen keskitetysti tulee luultavasti vieläkin edullisemmaksi ja on työnantajalle maineteko, mutta tämäkin on todella harvinaista.

 

Miten kunta-alan työehtosopimuksessa KVTESissä tilannetta voidaan parantaa?

Työnantajan tulee maksaa kohtuullinen korvaus työntekijöiden omaan työhön liittyvistä asustehankinnoista. Meidän jäsenillemme vaateraha on tärkeä tavoite, se herättää paljon keskustelua.

 

Kysymyksiin vastasi SuPerin sopimusasiantuntija Teemu Hiilinen.

SuPer neuvottelee parhaillaan lähihoitajien työehtosopimuksista neuvottelujärjestö Sote ry:n kautta. Sarjassa nostetaan esiin tavoitteita, jotka toteutuessaan edistävät hoitajien työhyvinvointia. Seuraa neuvotteluiden etenemistä SuPerin verkkosivuilta, uutiskirjeistä ja sosiaalisen median kanavista.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Parempi palkka, kertaeriä ja korotus hälytyskorvauksiin – yksityiselle sosiaalipalvelualalle saatiin SuPerin tavoitteiden mukainen sopimus

Uhkailua, kiristystä, lahjontaa – Hoitajien lakkoa yritetään murtaa harvinaisen härskisti

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot jatkuvat – Urjalan Esperi Reikonlinnasta lähetetään terveiset lakkotovereille ympäri Suomen: ”Pysytään vahvoina ja seistään yhdessä rintamassa!”