Terveyspalvelualan neuvotteluita vauhditetaan lakoilla

SuPer ja muut työntekijäjärjestöt toteuttavat touko-kesäkuun aikana yhteensä kahdeksan lakkoa, joista jokainen kestää vuorokauden. Lisäksi yksityisellä terveyspalvelualalla on voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto, hakusaarto sekä tilapäisen siirron kielto.

Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Toimilla halutaan edistää neuvotteluita alan palkoista ja työehdoista eli TPTESistä. Kovin lähellä maalia ei tällä hetkellä olla. Valtakunnansovittelija tiedotti sunnuntaina, että osapuolten näkemykset ovat kaukana toisistaan, eikä edellytyksiä sovintoesitykselle ole.

SuPerin neuvottelupäällikkö Pia Zaerens toivoo, että yhteisen pöydän ääreen työnantajia edustavan Hyvinvointiala Halin kanssa päästään takaisin mahdollisimman pian.

Mainos

– Olemme oikeasti ja aidosti yrittäneet hakea ratkaisua vaikeaan tilanteeseen.

Neuvottelut siirtyivät valtakunnansovittelijan johdolla käytäviksi toukokuun puolivälissä sen jälkeen kun työntekijäjärjestöt olivat antaneet ensimmäisen lakkovaroituksen.

Yhteistyöllä tästäkin selvitään

Yksityisellä terveyspalvelualalla lähihoitajia työskentelee esimerkiksi yksityisissä sairaaloissa, lääkäri- ja työterveysasemilla, laboratorioissa ja kuntoutuslaitoksissa. Vaasassa Mehiläisessä työskentelevä lähihoitaja Arja Suutarinen toivoo, että toimialan palkkatasoa saataisiin nostettua.

– Olisi hyvä, jos palkka rupeaisi yhdentymään julkisen puolen kanssa, päästäisiin edes lähelle sitä.

Suutarinen kertoo, että TPTES-tilanne on ollut henkilökunnan puheissa viime aikoina.

– Liittoon kuuluvat jäsenet ajattelevat, että hyvä kun tehdään jotain. Tuntuu, että ei asioita saa eteenpäin muuten kuin taistelemalla.

Tähän mennessä julistetut lakot eivät ole koskeneet Suutarisen omaa työtä, mutta valmiutta työtaisteluihin löytyy, jos tilanne niin vaatii.

Tätä myös Pia Zaerens toivoo.

– Tarvitsemme nyt kaikkien jäsenten tuen, että pysymme yhdessä rintamassa. Haluamme hyvän sopimuksen, huonoa sopimusta meillä ei ole kiire tehdä.

Mainos

31.5. Korjattu ingressistä lakkojen ajankohta: touko-kesäkuun aikana

Sinua voisi kiinnostaa myös

Yksityisen varhaiskasvatuksen työehtosopimusta aletaan neuvotella syksyllä

Yksityisen terveyspalvelualan lakot peruuntuvat: SuPer hyväksyi sovintoehdotuksen

Terveyspalvelualan palkkaneuvottelut junnaavat