Terveyspalvelualan palkkaneuvottelut junnaavat

Yksityisen terveyspalvelualan työehdoista on neuvoteltu helmi–maaliskuun vaihteesta asti. SuPer ja muut työntekijäjärjestöt ovat julistaneet useita lakkoja, hakusaarron ja keikkailukiellon.

Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Yksityisellä terveyspalvelualalla on eletty sopimuksettomassa tilassa jo tovi. Alan työehtosopimus TPTES umpeutui vappuaattona. SuPerin neuvottelupäällikkö Pia Zaerens kertoo, että yli kaksi kuukautta kestäneet neuvottelut ovat edenneet pääsääntöisesti rakentavassa hengessä.

Mainos

– Vaikeita asioita on paljon pöydällä, mutta yhteisymmärrystä yritetään löytää nyt [valtakunnan]sovittelijan johdolla.

Neuvotteluiden vauhdittamiseksi SuPer ja muut työntekijäjärjestöt Tehy ja Erto ovat julistaneet neljä lakkoa. Jos uutta sopimusta ei saada neuvoteltua, liittojen jäsenet osallistuvat tulevilla viikoilla vuorokauden mittaisiin lakkoihin. Lakot kohdistuvat kuvantamisessa ja laboratoriossa tehtäviin töihin, joihin sovelletaan terveyspalvelualan työehtosopimusta.

Kuvantamisessa ja laboratoriossa tehtävät työt ovat lisäksi hakusaarrossa ja keikkailukiellossa toukokuun loppuun saakka. Hakusaarto tarkoittaa, että liittojen jäsenten ei tule hakeutua töihin näihin tehtäviin eikä solmia uusia työsopimuksia hakusaarron aikana. Jos työsuhteen aloittamisesta tai keikkatyöstä on sovittu ennen hakusaarron alkua (14.5.), työt voi aloittaa ja keikkatyövuorot tehdä sovitusti.


Palkkakysymykset hiertävät

Neuvotteluita työnantajapuolen, Hyvinvointiala Halin, kanssa hiertävät erityisesti eriävät näkemykset palkankorotusten tasosta.

Mainos

– Palkkaus on keskeinen veto- ja pitovoimatekijä. Vähimmäispalkat ovat jääneet hyvinvointialueiden palkoista. Se tuo yrityksille perusteetonta kilpailuetua.

Yksityinen terveyspalveluala on ainoa superilainen sopimusala, jonka työehdoista neuvotellaan tänä vuonna. Muut työehtosopimukset ovat voimassa ensi vuoteen asti.

Mainos

Lue lisää TPTES-tilanteesta SuPerin verkkosivuilta.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Yksityisen varhaiskasvatuksen työehtosopimusta aletaan neuvotella syksyllä

Yksityisen terveyspalvelualan lakot peruuntuvat: SuPer hyväksyi sovintoehdotuksen

Terveyspalvelualan neuvotteluita vauhditetaan lakoilla