SuPerin yksityissektorin neuvottelupäällikkö Pia Zaerens: ”Huonoa sopimusta emme tee”

Yksityisen sektorin työehtosopimuksista on neuvoteltu koko kevät. Hoitajapulaan haetaan nyt kiivaasti ratkaisua. Parempi palkka ja paremmat työolot houkuttelisivat ammattilaisia alalle.

Parempi palkka ja paremmat työolot houkuttelisivat ihmiset hakeutumaan ja myös jäämään hoitoalalle. Kuva: Mostphotos

Teksti Elina Kujala

Odottava. Toiveikas. Jännittynyt. Kiinnostunut.

Näin kuvasivat yksityissektorin työpaikkojen luottamusmiehet omia ja edustamiensa hoitajien tunnelmia Sote ry:n yksityissektorin neuvottelupäivillä.

Yksityisen puolen työehtosopimuksista on neuvoteltu vuoden alusta asti. Osalla sopimusaloista aloitettiin neuvottelut tammikuussa, osalla helmi-maaliskuun vaihteessa. SuPerin tavoitteena on saada yksityisillä sosiaali- ja terveysalan työpaikoilla työskenteleville hoitajille nykyistä parempi palkka ja paremmat työehdot – yksinkertaistetusti ilmaistuna. Hoitajapulaan haetaan nyt ratkaisua myös yksityisellä sektorilla.

– Neuvottelukevät on ollut hyvin erikoinen ja tilanteet ovat muuttuneet nopeasti, kuvailee SuPerin yksityissektorin neuvottelupäällikkö Pia Zaerens.

Neuvottelupöydissä on istuttu jo kuukausitolkulla, mutta Zaerens kehotti jäseniä malttiin.

– Neuvottelut kestävät niin kauan kuin ne kestävät. Sopimus tehdään lopulta aina. Tällä hetkellä kaikissa pöydissä on vielä paljon asioita auki.

 

Työtaistelutoimia harkitaan huolellisesti

 

Kunta-alan neuvottelukierros ja työtaistelutoimet ovat viime aikoina olleet ykkösuutisaihe. Miksi yksityinen sektori ja sen neuvottelut ei ole samalla tavalla esillä? Syy on yksinkertaisesti kansantaloudessa. Kunta-ala on iso, se työllistää huomattavasti enemmän ihmisiä kuin pienempi yksityissektori. Kunta-alalla on kyse veroeuroista ja siitä, mihin ne käytetään. Siksi se saa mediassa enemmän huomiota. Sillä, kuinka paljon joku asia on julkisuudessa, ei kuitenkaan ole mitään tekemistä neuvottelujen etenemisen kanssa.

Toinen jäseniä puhuttava aihe on työtaistelutoimet. Työpaikoilla on ollut epäselvyyttä siitä, koskeeko kunta-alalla voimassa oleva ylityö- ja vuoronvaihtokielto myös yksityissektorin työpaikkoja.

Ei koske. Yksityisellä sektorilla neuvotellaan tiiviisti, eikä siellä tällä hetkellä ole mitään työtaistelutoimia.

– Neuvotteluja käydään joka pöydässä koko ajan ja ensisijainen tavoite on tietenkin saada sopimus. Työtaistelutoimet eivät ole mikään itseisarvo ja niiden käyttämistä harkitaan aina hyvin huolellisesti, Pia Zaerens korosti.

Mainos

Varmasti tuoreen ja totuudenmukaisen tiedon neuvottelujen käänteistä saa, kun omat yhteystiedot ovat SuPerissa ajantasalla. Liiton viestintäkanavia kannattaa seurata aktiivisesti.

– Teemme kaikkemme kaikissa meidän neuvottelupöydissä, että saamme jäsenillemme mahdollisimman hyvät sopimukset. Huonoja sopimuksia emme tee, sanoi Zaerens.

Yksityissektorin neuvottelupäiville kokoontuu tänään ja huomenna perjantaina noin 200 luottamusmiestä kuulemaan alan ajankohtaisimmat asiat. Sote ry on terveys- ja sosiaalialan neuvottelujärjestö, johon kuuluvat SuPer, Tehy ja Erto.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Parempi palkka, kertaeriä ja korotus hälytyskorvauksiin – yksityiselle sosiaalipalvelualalle saatiin SuPerin tavoitteiden mukainen sopimus

Uhkailua, kiristystä, lahjontaa – Hoitajien lakkoa yritetään murtaa harvinaisen härskisti

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot jatkuvat – Urjalan Esperi Reikonlinnasta lähetetään terveiset lakkotovereille ympäri Suomen: ”Pysytään vahvoina ja seistään yhdessä rintamassa!”