Ylityö- ja vuoronvaihtokielto sekä tilapäisen siirron kielto ovat tehokkaita työtaistelutoimia hoitoalalla – Superilainen, älä luovu oikeuksistasi!

Työnantajat pyrkivät rikkomaan liittojen asettamia työtaistelutoimia tarjoamalla rahaa.

Teksti Jenna Parmala

Hoitoalalla on tällä hetkellä voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto sekä tilapäisen siirron kielto. Kiellot ovat osoittaneet, kuinka äärimmilleen tehostettua hoitajien arki on: Suuri osa hoitajista vaihtaa yksikköä ja työvuoroja, ja tekee ylitöitä jatkuvasti henkilöstön alimitoituksen vuoksi.

Ylitöitä ei voi määrätä

Työnantajatahot ovat pyrkineet rikkomaan tilapäisen siirron kieltoa ja ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa tarjoamalla hoitajille erilaisia kertakorvauksia työvuoroluettelon muutoksista. SuPerille on raportoitu tilanteista, joissa työnantaja on tarjonnut korvausta, eikä ole tehnyt vuoron muutoksesta kirjallista ilmoitusta liitoille.

Tilapäisen siirron kiellon aikana työyksiköstä tai työtehtävästä toiseen vaihtamiseen ei suostuta. Ylityö ja -vuoronvaihtokiellon aikana SuPer kehottaa kaikkia jäseniään kieltäytymään tarjotuista ylitöistä.

– Tiedämme, että työntekijöitä on myös määrätty ylitöihin. Ylityön teettämiseen vaaditaan aina työntekijän suostumus. Ylityöhön määrääminen ei siis ole koskaan laillista, SuPerin sopimusasiantuntija Teemu Hiilinen toteaa.

Hän korostaa, että liittojen asettama kielto estää ylitöiden teettämisen ehdottomasti, eikä työnantajan tulisi olla aiheesta edes yhteydessä työntekijään.

Porkkanoita suostuvaisille

Työvuorolistan muutoksista on kiellon aikana tehtävä ilmoitus liitolle. SuPerin edunvalvonnan lakimies Riitta Saarikoski muistuttaa, että toistaiseksi voimassa olevan kiellon aikana ei suostuta työvuoromuutoksiin eikä ylitöihin.

– Onkin tärkeää, että superilaiset seisovat nyt yhtenäisenä rintamana, eivätkä tartu näihin porkkanoihin, joita työnantaja on yllättäen kaivanut esille.

SuPerin ja Tehyn neuvottelut hoitajien työehtosopimuksesta jatkuvat tällä hetkellä sovittelulautakunnassa. Neuvotteluiden etenemistä voi seurata SuPerin verkkosivuilta, sosiaalisen median kanavista ja uutiskirjeistä. Pitämällä yhteystietosi ajan tasalla Oma SuPerissa varmistat, että saat ajantasaisen tiedon neuvotteluista.

20.9. Lisätty juttuun maininta tilapäisen siirron kiellosta.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Terveyspalvelualan palkkaneuvottelut junnaavat

Parempi palkka, kertaeriä ja korotus hälytyskorvauksiin – yksityiselle sosiaalipalvelualalle saatiin SuPerin tavoitteiden mukainen sopimus

Uhkailua, kiristystä, lahjontaa – Hoitajien lakkoa yritetään murtaa harvinaisen härskisti