SuPer taisteluvalmiudessa: hoitajapula ei ole hoitajien syy

SuPer on palannut valtakunnansovittelijan pöytään. Neuvotteluja vauhdittamaan on annettu useita lakkovaroituksia. Liiton puheenjohtaja Silja Paavola muistuttaa, että hoitoala luisuu kohti katastrofia, mikäli työehtosopimuksia ei paranneta.

Kuva: Leena Louhivaara

Teksti Jenna Parmala

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola haluaa tehdä yhden asian selväksi heti alkuun: Hoitajat eivät ole syyllisiä hoitajapulaan. Lähihoitajat ovat sinnitelleet jo vuosia äärimmilleen tehostetuissa työoloissa.

– Hoitajien ei yksinkertaisesti anneta tehdä työtään hyvin.

Tällä hetkellä hoitajat elävät tilanteessa, jossa siedettävän elintason voi saavuttaa vain ylitöitä tekemällä. Paavola toteaa, etteivät hoitajien työolot voi tulla enää kenellekään Suomessa yllätyksenä. Jokainen julkisen terveydenhuollon tai päivähoidon palveluita käyttänyt tai vanhustenhoidon kanssa asioinut on nähnyt millaiseen tilaan sosiaali- ja terveydenhuolto sekä varhaiskasvatus on Suomessa päästetty.

– Me olemme jo vuosia kertoneet hoitoalan tilanteesta, miksi meitä ei ole kuunneltu? Hoitajien tilanteesta on nyt aivan turha yrittää syyllistää niitä hoitajia, jotka ovat vielä päättäneet jäädä alalle. He taistelevat Suomen hyvinvointipalveluiden puolesta, puheenjohtaja Paavola sanoo.

 

Muutokset tarvitaan työehtosopimuksiin

Liittojen vaatimuksista huolimatta työehtosopimuksia ei ole haluttu riittävästi parantaa, vaan ratkaisuksi hoitajapulaan on esitetty jopa hoitajamitoituksen pienentämistä.

– Me olemme olleet asiassamme johdonmukaisia, sillä tiedämme, mitä ala tarvitsee. Olemme toistuvasti vaatineet hoitajille parempaa palkkaa ja parempia työoloja. Näiden vaatimusten kuulemisen sijaan hoitajien työoloja uhataan edelleen kurjistaa, Silja Paavola toteaa.

Hän korostaa SuPerin seisovan jäsentensä mielipiteen takana: Kurjistamisen on loputtava. Palkkaerojen ja kannustimien sijaan hoitajat tarvitsevat inhimilliset työolot ja palkan, jolla he voivat elää. Paavola toteaa, että ainoastaan parannukset hoitajien työehtosopimuksiin palvelevat hoitajien parasta.

– Jos hoitajien oloja halutaan todella parantaa, muutokset tehdään työehtosopimuksiin.

 

Syyllistämisen on loputtava

SuPer ja Tehy ovat palanneet valtakunnansovittelijan pöytään. Silja Paavola toteaa, että hoitajien syyllistämisen aika saa olla nyt kerta kaikkiaan ohi. Vaativien ja vaikeiden koronavuosien jälkeen moni odotti, että hoitajapula ja ammattilaisten hätä viimein huomioitaisiin.

– Suomi vanhenee nyt vauhdilla. Päättäjien olisi jo ollut aika herätä siihen, miten tärkeä osa hoitajat ovat Suomen huoltovarmuutta. Sen sijaan hoitajilla on koko kulunut kesä teetetty valtava määrä lisää ylitöitä.

 

SuPer antoi lakkovaroitukset useille alueille:

Kanta-Häme

Varsinais-Suomi

Helsingin kaupungin eteläinen kotihoitoyksikkö

Katso Silja Paavolan videotervehdys Nyt tarvitaan joukkovoimaa

Sinua voisi kiinnostaa myös

Parempi palkka, kertaeriä ja korotus hälytyskorvauksiin – yksityiselle sosiaalipalvelualalle saatiin SuPerin tavoitteiden mukainen sopimus

Uhkailua, kiristystä, lahjontaa – Hoitajien lakkoa yritetään murtaa harvinaisen härskisti

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot jatkuvat – Urjalan Esperi Reikonlinnasta lähetetään terveiset lakkotovereille ympäri Suomen: ”Pysytään vahvoina ja seistään yhdessä rintamassa!”