SuPer taistelee: Kovat tukitoimet tarpeen, jotta neuvotteluihin saadaan vauhtia

TES-neuvottelukierroksen tunnelma tiivistyy pikkuhiljaa syksyn pimenevien iltojen myötä. Viimeistään kesän ruuhkat näyttivät suurelle yleisölle, että hoitajapula on konkreettinen ongelma, ei hoitajajärjestöjen propagandaa.

SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno (vas.) ja puheenjohtaja Silja Paavola pitävät pintansa TES-neuvottelukierroksella. Kuva: Leena Louhivuori

Teksti Mari Frisk

Neuvottelupöydän ääreen kokoonnuttiin viimeksi eilen 25.8. valtakunnansovittelijan johdolla. Seuraava sessio pidetään ensi viikon maanantaina.

–Kierros on tosi vaikea. Neuvotteluja käydään rakentavassa hengessä, jotta päästäisiin sopimukseen. Vääntämistä riittää, keskusteluissa liikutaan vielä yleisellä tasolla, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kommentoi.

Raha ratkaisee

–TESillä ratkaistaan palkka ja työaika. Alan työoloissa on toki parannettavaa muillakin osa-alueilla, sanoo SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno.

Hoitajajärjestöt SuPer ja Tehy vaativat palkkoihin 3,6 % korotusta yleisen linjan päälle viitenä seuraavana vuotena.

–Tavoitetasosta ei tingitä, Sainila-Vaarno lupaa.

Neuvotteluissa SuPer ja Tehy ajavat kaikkien suomalaisten hoitajien asiaa.

–Valtaosa poliitikoista ja kansalaisista on sitä mieltä, että hoitajien palkkatasoa pitää parantaa. Nyt pitää ryhtyä toimeen sen toteuttamiseksi, Sainila-Vaarno painottaa.

Työtaistelutoimia tulossa

Hoitajajärjestöt ovat panneet pökköä pesään ja antaneet työtaisteluilmoituksia.

Lakkovaroituksia on annettu kolme kappaletta. Ne koskevat Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin keskussairaalan tehostetun hoidon yksikköä (teho-osasto ja valvonta), Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Turun yliopistollisen keskussairaalaan toimenpide-, teho- ja kivunhoitopalvelujen (Totek) teho-osastoa sekä Helsingin kaupungin kotihoidon eteläistä kotihoitoyksikköä.

Työministeri voi vielä siirtää lakkoja.

Syyskuun alusta voimaan astuu kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokielto. Tällöin työt tehdään normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti, mutta ylityötä ei tehdä, eikä vuoroja vaihdeta.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) ylityö- ja vuoronvaihtokielto on voimassa 16.9. asti.

–Parasta tässä on se, että liiton jäsenet seisovat tukitoimien takana. Olen ylpeä hoitajista, jotka tunnistavat oman ammattinsa arvon ja vaativat sitä myös yhteiskunnalta, Paavola kiittää.

Potilasturvallisuus vaarantuu jatkuvasti

–Tässä vaiheessa neuvotteluja käyttöön pitää ottaa kovat toimet, jos aiomme saada tuloksia. Päättäjien on hiffattava, etteivät porukat suostu tekemään vaativaa työtä parin tonnin palkalla, Sainila-Vaarno painottaa.

Odotettavissa on, että lakot herättävät keskustelua potilasturvallisuudesta.

–Potilasturvallisuus vaarantuu nykyisessä tilanteessa jatkuvasti. Keskusteluun se nousee vain silloin, kun hoitajajärjestöillä on menossa työtaistelutoimia.

Potilasturvallisuus on aina työnantajan, ei hoitajien tai hoitajajärjestöjen vastuulla, myös lakon aikana.

Seuraa Neuvottelukierros 2022 -uutisointia SuPerin sivuilla. 

SuPer taisteluvalmiudessa: hoitajapula ei ole hoitajien syy

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Parempi palkka, kertaeriä ja korotus hälytyskorvauksiin – yksityiselle sosiaalipalvelualalle saatiin SuPerin tavoitteiden mukainen sopimus

Uhkailua, kiristystä, lahjontaa – Hoitajien lakkoa yritetään murtaa harvinaisen härskisti

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot jatkuvat – Urjalan Esperi Reikonlinnasta lähetetään terveiset lakkotovereille ympäri Suomen: ”Pysytään vahvoina ja seistään yhdessä rintamassa!”