SuPer hylkäsi sovintoesityksen: Ei sisältänyt mitään eväitä hoitajapulan ratkaisuun

Tarjottu palkkaohjelma jäi kauas SuPerin ja Tehyn esittämästä pelastusohjelmasta. Liitot valmistautuvat joukkoirtisanoutumisiin.

SuPerin Silja Paavola ja Tehyn Millariikka Rytkönen matkalla sovittelulautakunnan ehdotusta kuulemaan. Kuva: Jussi Helttunen.

Teksti Jenna Parmala

Sovittelulautakunta esitti 10.5.2022 kunta-alalle viisivuotista työ- ja virkaehtosopimusta sekä palkkaohjelmaa. Palkkaohjelman tarkoituksena oli luoda uusi palkkausjärjestelmä koko kunta-alalle. SuPer on hylännyt lautakunnan sovintoehdotuksen riittämättömänä.

– Ehdotuksessa ei otettu lainkaan huomioon hoitajapulaa, SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno toteaa.

SuPer ja Tehy ovat ajaneet yleiskorotusta kaikille hoitajille sillä perusteella, ettei millään muulla alalla vallitse samanlaista työvoimapulaa. Nyt samaa sopimusta tarjottiin koko kunta-alalle. Sainila-Vaarno huomauttaa, ettei hoitajat ohittava ehdotus tullut yllätyksenä, mutta liitot olisivat silti toivoneet rohkeutta tarkastella palkkatilannetta sopimusaloittain.

Sovintoesityksen palkkaohjelmassa tarjottiin koko kunta-alalle kolmea vaatimatonta paikallista erää ja siten, että työnantaja voisi päättää rahojen kohdentamisesta.

– Hoitajapula on jo hyvin vakava. Sosiaali- ja terveydenhuoltomme on järjestelmä, jota yhteiskunnalla ei ole varaa jättää korjaamatta. Huonosti toimiva sote tulee maksamaan yhteiskunnalle paljon enemmän kuin SuPerin ja Tehyn esittämä pelastusohjelma.

Mainos

Työarki kaipaa edelleen parannuksia

Palkkaohjelman lisäksi SuPer on ajanut hoitajien työarkea parantavia tekstitavoitteita. Muutamia niistä otettiin sovittelulautakunnan ehdotuksessa huomioon. Perhevapaamääräysten tasa-arvoistuminen sekä mahdollisuus vuosiloman hakemiseen myös arkipyhinä olisivat parantaneet hoitajien työarkea. Myös hoitajille tarjottu kilometrikorvaus olisi noussut 5000 kilometristä 7000 kilometrin rajaan.

Moni tavoite jäi kuitenkin edelleen kokonaan huomiotta, Anne Sainila-Vaarno toteaa. Hoitajille ei esimerkiksi vieläkään tarjottu mahdollisuutta joutuisaan ruokailuun yleistyöajassa. Erityisen paljon puutteita tekstitavoitteissa oli edelleen varhaiskasvatuksen osalta. Esimerkkiruokailijat eivät vieläkään saisi korvaavaa lepotaukoa, eikä varhaiskasvatuksen työntekijöille edelleenkään tarjottaisi oikeutta työvaate- tai jalkinekorvaukseen.

Epärealistinen ehdotus

Sovittelulautakunta ilmoitti, että tarjotulla ehdotuksella olisi mahdollista kehittää ja uudistaa kunta-alan palkkausjärjestelmää. Sainila-Vaarnon mukaan koko sote-sopimuksen palkkausjärjestelmän myllääminen kahden vuoden aikana on epärealistinen tavoite.

Hän toteaa myös, että viisivuotiseksi esitetty sopimus olisi todennäköisesti ollut todellisuudessa kolmivuotinen.

– Koko sopimus olisi ollut mahdollista irtisanoa siten, että vuosien 2026-2027 korotukset eivät olisi toteutuneet lainkaan. Noille vuosille ei ollut myöskään esitetty mitään pitäviä aikatauluja.

Sainila-Vaarno toteaa pettyneensä siihen, että sovittelulautakunnalta puuttui uskallus pelastaa sote-ala.

– Työtaistelut siis jatkuvat, samoin kuin hoitajapulakin. Edelleen kaivataan ratkaisua siihen, että hoitajia saataisiin alalle töihin ja pysymään töissä. Nykyinen sovittelulautakunnan ehdotus ei lopulta edes ottanut tätä ongelmaa huomioon.

Edessä joukkoirtisanoutumiset

Seuraavaksi SuPer ja Tehy valmistautuvat joukkoirtisanoutumisiin. SuPer on kehottanut jäseniään seuraamaan sähköpostiaan. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu ja joukkoirtisanoutumiset aloitetaan aikaisintaan kesän jälkeen. Näin toimitaan siksi, että tuleva kesä on jo nyt hoitajapulan vuoksi hoitajille ennennäkemättömän vaikea.

– Emme halua vaikeassa tilanteessa vielä vaarantaa jäsenten kesälomia ja opiskelijoiden työharjoitteluita. On melko varmaa, että hallitus tullee säätämään myös joukkoirtisanoutumisen toteutumisen varalta potilasturvallisuuslain, mikä voisi merkitä hoitajille pakkotyötä kesällä.

Superilaisten joukkoirtisanoutuminen tulee kohdistumaan ensivaiheessa kotihoitoon. Liiton jäsenten joukkoirtisanoutuminen ajoitetaan siten, että työtaistelutoimenpiteen painostusvaikutus on suurin mahdollinen.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Yksityisen terveyspalvelualan lakot peruuntuvat: SuPer hyväksyi sovintoehdotuksen

Terveyspalvelualan neuvotteluita vauhditetaan lakoilla

Terveyspalvelualan palkkaneuvottelut junnaavat