”Tuemme täysin toimintaanne, joka on välttämätöntä sovittelijan ehdottaman riittämättömän ratkaisun vuoksi”, kirjoittaa Euroopan julkisten alojen liitto EPSU:n pääsihteeri Jan Willem Goudriaan molemmille hoitajaliitoille osoittamassaan sähköpostiviestissään.
”Palkkatarjouksessa ei oteta huomioon terveydenhuoltoalan henkilöstökriisiä eikä sitä, että alan työpaikkojen aliarvostuksen korjaamiseksi tarvitaan kiireellisiä toimia.”
EPSU:ssa on mukana noin 190 ammattijärjestöä mukaan lukien SuPer ja Tehy.
Siniseksi valaistut rakennukset eivät riitä
EPSU on osa julkisalojen maailmanliittoa PSI:tä, johon kuuluu yli 600 ammattijärjestöä 140 maasta. Myös PSI on lähestynyt hoitajaliittoja. Pääsihteeri Rosa Pavanelli ottaa viestissään esiin, kuinka terveydenhuollon ammattilaiset ovat saaneet kiitosta niin Suomessa kuin ympäri maailmaa työstään koronapandemian etulinjassa.
Koronapandemian aikana hoitajille taputettiin joukolla parvekkeilta ja valaistiin rakennuksia sinisiksi myös muualla kuin Suomessa, ja järjestöt ovat yhtä mieltä siitä, että vertauskuvalliset eleet eivät enää riitä.
”Teille on osoitettu suosiota, mutta päättäjät eivät ole ymmärtäneet, kuinka vuosien riittämätön julkinen rahoitus on johtanut siihen, että terveydenhuoltojärjestelmää pidetään yllä vajaalla henkilöstöllä ja että työntekijät ovat ylikuormittuneita ja alipalkattuja”, Pavanelli kirjoittaa.
Kaikkien etu
SuPer ja Tehy ovat monessa yhteydessä tuoneet esiin, kuinka Suomi panostaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon selvästi vähemmän kuin muut pohjoismaat. Tukea liittojen palkankorotusvaatimuksille onkin tullut runsaasti Skandinaviasta.
Pohjoismainen sairaanhoitajaliitto NFF:n puheenjohtaja Grete Christensen kirjoittaa, että SuPerin ja Tehyn vaatimuksia tukee 340 000 pohjoismaista hoitajaa.
”Kunnollinen palkka ja asianmukaiset työskentelyolosuhteet ovat välttämättömiä, jotta ammattilaisia saadaan tulemaan ja pysymään alalla. Laiminlyönneillä on vakavat seuraukset potilasturvallisuuteen ja terveydenhuoltoon yleisemmin.”
Ruotsalaisen kunta-alan ammattiliiton Visionin viestissä puheenjohtaja Veronica Magnusson korostaa, kuinka hoitajien työolojen ja palkan parantaminen on koko yhteiskunnan parhaaksi.
”Hyvin toimivan yhteiskunnan keskiössä ovat ihmiset, jotka tekevät nämä tärkeät työt. On kaikkien etu, että – – ihmisillä, jotka tekevät näitä töitä, on hyvä ammattitaito ja että he saavat kunnon palkkaa ja voivat tehdä työnsä terveellisessä ilmapiirissä.”
Magnusson lähettää Visionin 200 000 jäseneltä ”tukea, solidaarisuutta ja onnentoivotuksia” suomalaisille hoitajille.
Ruotsalaisen Kommunal-järjestön puheenjohtaja Malin Rangnegård kertoo ymmärtävänsä hyvin, että SuPer ja Tehy hylkäsivät heille annetun sovintoesityksen.
”Se on hyvin kaukana tavoitteistanne. Tavoitteista, jotka ovat sekä kohtuullisia että oikeudenmukaisia.”
Kommunaliin kuuluu noin puoli miljoonaa jäsentä, jotka työskentelevät mm. vammaisalalla, varhaiskasvatuksessa ja vanhustyössä.
Yksittäisten järjestöjen tuenilmauksia ovat lähettäneet järjestöt esimerkiksi Norjasta, Irlannista ja Romaniasta.