Sote-sopimus kieltää hoitajien työpaikan vaihtamista rajoittaneet sopimukset

Rekrytointikielloilla on ollut vaikutusta hoitajien ansiokehitykseen.

Hoitajat ovat uudessa sote-sopimuksessa vapaita vaihtamaan työpaikkaa. Työnantajien keskinäiset rekrytointikieltosopimukset eivät ole enää sallittuja. Kuva: Mostphotos

SuPerin ja Tehyn neuvottelema uusi sote-sopimus kieltää työnantajia tekemästä keskinäisiä sopimuksia, jotka estävät hoitajia vaihtamasta työpaikkaa.

Rekrytoinnin kieltäviä sopimuksia on tehty ainakin suurimmissa kaupungeissa. Käytännössä niillä on estetty kunnassa tai kuntayhtymässä työskentelevän hoitajan siirtyminen yksityisen yrityksen palvelukseen. Rekrytointikiellot ovat olleet pituudeltaan muutamasta kuukaudesta jopa vuoteen.

SuPerilla ei ole tarkkaa tietoa, kuinka yleisiä sopimukset ovat, sillä tieto niistä on tullut jäsenten kautta. Usein rekrytointikielto on tullut yllätyksenä hoitajalle hänen hakiessaan uutta työtä.

Rekrytointikiellot ovat vaikuttaneet myös hoitajien ansiokehitykseen, kun he eivät ole vapaasti voineet valita työpaikkaansa.

SuPerin ja Tehyn neuvottelema sote-sopimus on tiettävästi ensimmäinen työehtosopimus, joka kieltää työnantajien rekrytointikiellot. Määräys on voimassa nykyisen sopimuskauden loppuun kevääseen 2025 asti.

Mainos

Mainos

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Parempi palkka, kertaeriä ja korotus hälytyskorvauksiin – yksityiselle sosiaalipalvelualalle saatiin SuPerin tavoitteiden mukainen sopimus

Uhkailua, kiristystä, lahjontaa – Hoitajien lakkoa yritetään murtaa harvinaisen härskisti

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot jatkuvat – Urjalan Esperi Reikonlinnasta lähetetään terveiset lakkotovereille ympäri Suomen: ”Pysytään vahvoina ja seistään yhdessä rintamassa!”