Ruokailut joutuisasti työn lomassa – uusi työehtosopimus yhdenmukaistaa työpaikkojen ruokailukäytäntöjä

Muutos lyhentää työntekijöiden kokonaistyöaikaa, kun työpäivän keskellä ei enää ole puolen tunnin omaksi ajaksi laskettavaa ruokataukoa.

Joutuisan ruokailun salliminen on monen superilaisen toivoma muutos. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Yleistyöaikaa tai jaksotyöaikaa tekeville hoitajille on vastedes annettava mahdollisuus joutuisaan ruokailuun työaikana sote-sopimusta noudattavissa työpaikoissa. Muutos koskettaa valtaosaa sote-sopimuksen alaisista työntekijöistä ja on ollut monen superilaisen toive jo pidempään. Se astuu voimaan 6. maaliskuuta 2023.

Joutuisassa ruokailussa (15–20 minuuttia) ruokailu on aina työaikaa ja työntekijän on silloin oltava työvalmiudessa tai työnantajan tavoitettavissa. Siirtyminen joutuisaan ruokailuun lyhentää kokonaistyöaikaa, kun työpäivän keskellä ei enää ole puolen tunnin omaksi ajaksi laskettavaa ruokataukoa. Ruokatauon rauhoittaminen ei muutoinkaan ole kovin hyvin toteutunut sote-alan työpaikoilla, työkutsuja satelee usein kesken ruokatauon, jolloin se jää kesken tai väliin kokonaan.

 

Käytännöt selkiytyvät

Työsopimusten erilaiset ruokailukäytännöt ovat aiheuttaneet närää työpaikoilla: Eväitä syödään yhdessä saman taukotilan pöydän ääressä, mutta osa työntekijöistä syö omalla ajallaan ja osalla palkka juoksee koko ruokailun ajan.

Käytäntöjen yhtenäistäminen on myös työnantajan etu. Sote-alalla tavalliset hätätilanteet ja muut taukojen keskeytymiset aiheuttavat lisäkustannuksia. Pitämättömistä ja keskeytyneistä tauoista on voinut kertyä työnantajan korvattavaa ylityötä.

Mainos

SuPer ja Tehy hyväksyivät 3.10. valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen hoitajien pitkään jatkuneeseen työkiistaan. Joutuisan ruokailun mahdollistaminen oli neuvotteluissa yksi SuPerin keskeisistä tekstitavoitteista eli työoloja parantavista muutoksista.

 

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Parempi palkka, kertaeriä ja korotus hälytyskorvauksiin – yksityiselle sosiaalipalvelualalle saatiin SuPerin tavoitteiden mukainen sopimus

Uhkailua, kiristystä, lahjontaa – Hoitajien lakkoa yritetään murtaa harvinaisen härskisti

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot jatkuvat – Urjalan Esperi Reikonlinnasta lähetetään terveiset lakkotovereille ympäri Suomen: ”Pysytään vahvoina ja seistään yhdessä rintamassa!”