”Pallo on nyt työnantajalla” – yksityisen sosiaalialan TES-neuvotteluita edistetään ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla

Tiistaina alkanut ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu heinäkuun alkuun asti. Se koskee valtaosaa yksityisen sosiaalipalvelualan työntekijöistä.

Työtaistelutoimet eivät koskaan ole neuvotteluiden tavoite. Niitä tarvitaan, jos neuvottelut eivät muuten etene. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon tavoitteena on vauhdittaa työehtosopimusneuvotteluita. Yksityisen sosiaalipalvelualan työehdoista on neuvoteltu helmikuusta asti. Ajoittaisesta varsin tiivistä työskentelystä huolimatta neuvottelut eivät ole edenneet toivotusti, sanoo SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola.

– Neuvottelupöydässä on puhuttu paljon, ja työnantajalla on ymmärrystä tiettyyn pisteeseen asti. Pitää kuitenkin muistaa, että yksityissektorilla palkkataso on vielä kunnallista puolta heikompi, eivätkä työnantajan tähänastiset esitykset ratkaise palkkojen jälkeenjääneisyyttä.

Osapuolet ovat kaukana niin ikään työoloja ja työhyvinvointia edistävien kirjausten sopimisessa.

– Työntekijät jäisivät mielellään yrityksiin, jos työoloja ja palkkausta korjattaisiin. Pitkällä aikavälillä se ratkaisisi hoitajapulan.

 

Toiveena nopea ratkaisu

Tiistaina alkanut ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu juhannuksen yli kesäkuun loppuun ja päättyy perjantaina 1. heinäkuuta. Jos neuvottelut eivät etene toivotusti, työtaistelutoimia on mahdollista jatkaa.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto osuu kesälomakaudelle, jonka myös työnantajapuoli Hali on myöntänyt olevan poikkeuksellisen vaikea. Erityisen vaikea se on vanhuspalveluissa.

– Pallo on nyt työnantajan puolella. Toivotaan, että ratkaisu saadaan mahdollisimman nopeasti, Jukka Parkkola toteaa.

SuPerin, Tehyn ja Erton ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee koko yksityistä sosiaalipalvelualaa, esimerkiksi hoiva-alan yrityksiä, kotipalvelua ja varhaiskasvatusta. Sen piirissä on valtaosa sopimusalan noin 70 000 työntekijästä.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Parempi palkka, kertaeriä ja korotus hälytyskorvauksiin – yksityiselle sosiaalipalvelualalle saatiin SuPerin tavoitteiden mukainen sopimus

Uhkailua, kiristystä, lahjontaa – Hoitajien lakkoa yritetään murtaa harvinaisen härskisti

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot jatkuvat – Urjalan Esperi Reikonlinnasta lähetetään terveiset lakkotovereille ympäri Suomen: ”Pysytään vahvoina ja seistään yhdessä rintamassa!”