”Palkankorotukset tulevat aikanaan” – Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus irtisanottiin, mutta neuvottelut jatkuvat

Näkemykset palkankorotuksen suuruudesta ovat liian kaukana toisistaan, joten työntekijäjärjestöillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin irtisanoa sopimus, sanoo SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola.

Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Neuvotteluita jatketaan huhtikuussa. Tämän vuoden palkankorotusten sijaan neuvoteltavana on nyt koko työehtosopimus. Parkkolan mukaan päämääränä on solmia sopimus ennen kuin se päättyy.

– Ensisijainen tavoite on aina saada sopimus aikaan neuvottelupöydässä. Jos siinä ei huhtikuun aikana onnistuta, toukokuun alussa alkaa sopimukseton tila. Silloin meillä on muita mahdollisuuksia luoda painetta neuvotteluihin.

Vaikka voimassa ollut työehtosopimus ehtisi päättyä, sitä noudatetaan kunnes osapuolet ovat hyväksyneet uuden sopimuksen.

Palkkaeroa julkiseen on kurottava umpeen

Osapuolilla on aikaisemmin ollut yhteinen näkemys siitä, että yksityisen sektorin palkkoja on nostettava lähemmäs julkista sektoria. Tästä on sopimuspapereissa sitova kirjaus, ja sen mukaisia ratkaisuja on tehty aikaisemmissa sopimuksissa. Nyt työnantajia edustava Hyvinvointiala Hali on kuitenkin lähtenyt pakittamaan.

Mainos

– Työnantajapuolella ei ole meidän käsityksemme mukaan ollut valmiutta tehdä ehdotusta, joka olisi riittävä suhteessa siihen, millaisia sopimuksia vastaavaa työtä tekevien julkisen puolen sote- ja vaka-alan ammattilaisille on tehty.

Sote-alalla palkkaero julkisen ja yksityisen välillä voi olla jopa 200–300 euroa kuukaudessa. Lähihoitajan keskimääräinen palkkaero julkisen hyväksi on 150 euroa.

– Työehtosopimuksessa on työntekijän kannalta paljon muutakin parannettavaa, esimerkiksi työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen liittyviä kirjauksia, Parkkola toteaa.

Koska koko sopimus nyt on katkolla, myös näihin niin sanottuihin tekstikysymyksiin on mahdollista puuttua.

Hintojen nousu heijastuu neuvotteluihin

Painetta yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluihin ovat tuoneet varsinkin hoitajien julkisella puolella saamat, historiallisen suuriksi luonnehditut palkankorotukset. Lisäpainetta tuo inflaatiosta johtuva yleinen hintojen nousu.

– Sähkön ja muiden elinkustannusten kalliit hinnat ovat kaikille samat. Yritysten ja vastaavien toimijoiden on kannettava toimintaansa kuuluva riski ja neuvoteltava taloudellisesti kannattavat sopimukset esimerkiksi hyvinvointialueiden kanssa. Työntekijä ei voi kantaa yrittäjän riskiä harteillaan.

Sopimus saadaan enemmin tai myöhemmin

SOSTESiä noudattavilla työpaikoilla työskenteleviä superilaisia Parkkola kannustaa malttamaan mielensä.

– Sopimus saadaan neuvoteltua, ja palkankorotukset tulevat aikanaan. Neuvotteluprosessi vain vie aikaa.

SuPer pitää jäsenet ajan tasalla neuvotteluiden käänteistä eri kanavissa. Huhtikuussa järjestetään myös jäseniltoja, joissa avataan neuvottelutilannetta.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Yksityisen varhaiskasvatuksen työehtosopimusta aletaan neuvotella syksyllä

Yksityisen terveyspalvelualan lakot peruuntuvat: SuPer hyväksyi sovintoehdotuksen

Terveyspalvelualan neuvotteluita vauhditetaan lakoilla