Neuvottelut ovat käynnissä: Pysy kartalla työtaistelusta

SuPer ja Tehy ovat tiukentaneet ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa ja antaneet tähän mennessä viisi lakkovaroitusta.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola hoitajien mielenilmauksessa Töölössä 1.4.2022. Kuva: Jussi Helttunen

Teksti Jenna Parmala

SuPer ja Tehy istuivat kesän tauon jälkeen takaisin neuvottelupöytään kunta-alan työnantajien kanssa. Neuvottelut jatkuivat valtakunnansovittelijan johdolla 21.8.2022.

Luodakseen painetta neuvotteluihin SuPer on kiristänyt ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa sekä antanut neljä lakkovaroitusta.

Tänä syksynä liitot eivät myöskään tarjoa lakkoalueille suojelutyötä. Aiemmissa lakoissa suojelutyö on tarjonnut sairaanhoitopiireihin paremman miehityksen kuin niissä normaaleina aikoina on.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on taas tiukka

Syyskuun alusta lähtien ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa on kiristetty. Kielto koskee julkisen puolen SOTE-sopimusalan ja KVTESin piirissä olevia Tehyn ja SuPerin työsopimussuhteisia jäseniä sekä työsopimussuhteisia esihenkilöitä.

Kiellon aikana työt tehdään normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti, mutta ylityötä ei tehdä, eikä vuoroja vaihdeta.

SOTE-sopimusalan ja KVTESin kielto on voimassa toistaiseksi. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) ylityö- ja vuoronvaihtokielto on voimassa 16.9. asti.

Lakkouhka neljällä alueella

Tähän mennessä lakkovaroituksia on annettu kolmeen sairaanhoitopiiriin ja yhdelle kotihoidon alueelle.

Lakkovaroitukset koskevat seuraavia paikkoja:

  • Oulun kaupungin Kontinkankaan-Myllyojan kotihoito. Lakkoa on siirretty suunnitellulta 3.-16.9. aikaväliltä kaksi viikkoa.
  • Oulun yliopistollisen sairaalan Tehohoitokeskuksen aikuisten teho-, tehovalvonta- ja valvontahoito. Lakkoa on siirretty suunnitellulta 3.-16.9. aikaväliltä kaksi viikkoa.
  • Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin keskussairaalan tehostetun hoidon yksikköä (teho-osasto ja valvonta). Lakko alkaa maanantaina 19.9. klo 00.01.
  • Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Turun yliopistollisen keskussairaalaan toimenpide-, teho- ja kivunhoitopalvelujen (Totek) teho-osasto. Lakkoa on siirretty suunnitellulta 6.-9.9. aikaväliltä kaksi viikkoa.
  • Helsingin kaupungin eteläinen kotihoitoyksikkö koskevan lakkovaroituksen. Varoitus käsittää seuraavat lähipalvelualueet: Lauttasaari 1, Lauttasaari 2, Töölö 2, Töölö 3, Töölö 4, Viiskulma 3, Viiskulma 4, Vironniemi 1, Vironniemi 2 ja resurssipooli. Varoitus on annettu ajalle 6.-9.9. Lakkoa on siirretty kahdella viikolla.

Ketkä ovat lakossa?

Lakossa ovat työtaistelun aikana kaikki työsopimussuhteiset Tehyn ja SuPerin jäsenet kyseisissä yksiköissä. Kohteissa tehtävä työ on lakonalaista työtä. Aiemmasta poiketen SuPer ei anna lakossa lainkaan suojelutyötä.

Lakkokohteissa lakon aikana vallitsevan hakukiellon ja siirtokiellon aikana kukaan Tehyn tai SuPerin jäsen ei voi hakea tai ottaa vastaan lakkokohteissa avoinna olevaa työtä eikä siirtyä tilapäisellä siirrolla tekemään lakkokohteisiin kohdistuvaa työtä.

Lakkojen ajankohdat voivat vielä muuttua.

Päivitetty juttuun 13.9. ajantasaiset tiedot lakkojen aikatauluista.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Parempi palkka, kertaeriä ja korotus hälytyskorvauksiin – yksityiselle sosiaalipalvelualalle saatiin SuPerin tavoitteiden mukainen sopimus

Uhkailua, kiristystä, lahjontaa – Hoitajien lakkoa yritetään murtaa harvinaisen härskisti

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot jatkuvat – Urjalan Esperi Reikonlinnasta lähetetään terveiset lakkotovereille ympäri Suomen: ”Pysytään vahvoina ja seistään yhdessä rintamassa!”