Lakko alkaa osassa yksityisistä päiväkodeista ja hoivakodeista – työtaistelut laajenevat, jos alan työehdoista ei päästä sopuun

Yksityisen sosiaalipalvelualan tilannetta soviteltiin vielä maanantaina valtakunnansovittelijan johdolla. Työnantajapuolen haluttomuus etsiä ratkaisua on silmiinpistävää, sanoo SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola.

SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola ja Hali ry:n työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri poistumassa valtakunnansovittelijan toimistolta. Osapuolet palaavat sovitteluun perjantaina. Kuva: Timo Väkimies

Teksti Saija Kivimäki

SuPer on mukana kahdessa tiistaina alkavassa lakossa: SuPerin, Tehyn ja Erton yhteinen lakko koskee ympärivuorokautisen palveluasumisen työpaikkoja Hämeessä ja Pirkanmaalla ja se kestää viisi päivää. SuPer toteuttaa lisäksi kaksipäiväisen lakon viidessä yksityisessä varhaiskasvatusalan ketjussa. Lakon piirissä on päiväkoteja eri puolilla Suomea.

SuPerin ja muiden työntekijäjärjestöjen tavoitteena on lisätä painetta neuvotteluihin yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta.

Neuvottelut siirtyivät valtakunnansovittelijan toimistoon Bulevardille sen jälkeen kun järjestöt toukokuun alussa antoivat lakkovaroituksensa. Kahden viikon aikana sovittelu ei ole sanottavammin edennyt, kertoo SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola.

– Työnantajapuolella ei ole ollut todellista halua neuvotella ja löytää ratkaisua vaikeaan tilanteeseen. Olemme antaneet vaihtoehtoja ja esittäneet erilaisia ratkaisuehdotuksia, mutta työnantajapuoli ei ole liikkunut lainkaan.

Valtakunnansovittelijakaan ei toistaiseksi ole nähnyt edellytyksiä antaa sovintoesitystä. Se ei myöskään ole esittänyt tiistaina alkavien lakkojen siirtämistä.

Mainos

Suurin kiistakysymys ovat palkankorotukset. Yksityisen sosiaalipalvelualan palkat ovat jääneet julkisen puolen palkoista. Osapuolilla on aikaisemmin ollut sitova kirjaus perusteettoman palkkaeron kuromisesta, minkä työnantajia edustava Hali ry näyttää tyystin unohtaneen.

Lisää painetta neuvotteluihin

SuPer ja muut työntekijäjärjestöt ovat lisäksi antaneet uusia lakkovaroituksia. Uudet lakot uhkaavat ensi viikolla yksityisiä päiväkoteja ja lastensuojelua sekä vanhusten ympärivuorokautista palveluasumista ja palveluasumista, jos alan työehdoista ei ennen sitä päästä sopimukseen.

Lakkojen ja lakkovaroitusten lisäksi painetta neuvotteluihin haetaan ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla. Se on voimassa yksityisen sosiaalipalvelualan kaikilla työpaikoilla tämänhetkisen ilmoituksen mukaan tiistaihin 30.5. saakka.

Työkiistaa ratkotaan valtakunnansovittelijan johdolla seuraavan kerran tulevana perjantaina.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Parempi palkka, kertaeriä ja korotus hälytyskorvauksiin – yksityiselle sosiaalipalvelualalle saatiin SuPerin tavoitteiden mukainen sopimus

Uhkailua, kiristystä, lahjontaa – Hoitajien lakkoa yritetään murtaa harvinaisen härskisti

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot jatkuvat – Urjalan Esperi Reikonlinnasta lähetetään terveiset lakkotovereille ympäri Suomen: ”Pysytään vahvoina ja seistään yhdessä rintamassa!”