Hoitajien mielenilmauksen viesti kansanedustajille oli yksiselitteinen: Pakkolaki pois!

SuPerin ja Tehyn mielenilmaukseen pakkotyölakia vastaan perjantaina osallistui useita satoja sosiaali-, terveydenhuolto- ja kasvatusalan ammattilaisia.

"Ihmisarvo hoitajille, pakkotyö pois!" ja muut iskulauseet rytmittivät SuPerin ja Tehyn mielenilmausta. Kuva: Jussi Helttunen

Teksti Saija Kivimäki

Taivaalta vihmova ja paikoin rankempi syysade ei lannistanut Helsingin keskustaan Kansalaistorille kokoontuneita superilaisia ja tehyläisiä.

Mielenilmauksessa oli aistittavissa hoitajien turhautuminen.

Hoitajien palkoista on neuvoteltu keväästä asti tuloksetta, eikä vuosia pahentunutta työntekijäpulaa ole saatu ratkottua. Kansalaistorilta kohti eduskuntataloa liikkuneessa kulkueessa tunnelma välittyi aikaisempaa kärkkäämpinä iskulauseina ja välihuutoina.

Päällimmäinen tunne on väsymys, kuvaili mielenilmaukseen Varsinais-Suomesta Aurasta saapunut lähihoitaja Jenni Päätalo.

– Kotihoito pyörii ylitöillä ja tuplavuoroilla. Meillä ei ole käytännössä sijaisia lainkaan. Asiakasmääriä ei ole rajoitettu. Hoitoketjut sakkaavat eli kotona on yhä huonompikuntoisia asiakkaita ja vähemmän hoitajia. Fyysisesti olemme hyvin kuormittuneita. Emme saa vastuullisesta työstä sitä korvausta, joka meille kuuluu.

Alalla kuusi vuotta työskennellyt Päätalo sanoo, että alan vaihtaminen on käynyt mielessä.

– Viimeaikaiset tapahtumat ovat lisänneet pohdintoja.

Samanlaisin miettein mielenilmaukseen oli saapunut myös lähihoitaja Sari Korva Rovaniemeltä.

– Se on ikävää, että ei ole enää vetovoimaa. Jos tulee lakeja, jotka pakottavat töihin, nuoria ei tule alalle. Eihän missään muullakaan alalla pakoteta ketään töihin.

Mainos

 

Pakkolaki pois!

SuPerin ja Tehyn mielenosoitus kulki Kansalaistorilta eduskuntatalolle, jonka portailla kuultiin kansanedustajien tervehdyksiä niin hallitus- kuin oppositiopuolueista. Puheenvuoroissa kuului yhä selvemmin joidenkin puolueiden tuki hoitajien palkkaohjelman rahoituksen järjestymiseen, kunhan neuvottelut työehdoista saadaan päätökseen.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola joutui kuitenkin useampaan otteeseen muistuttamaan, että nyt ei oltu tultu puhumaan hoitajien palkkakiistasta vaan pakkotyölaista, joka parhaillaan on eduskunnan käsittelyssä.

– On aivan väärin sanoa, etteikö tästä talosta tai tässä talossa olevilta henkilöiltä haeta raharatkaisua palkkakiistaan. Mutta nyt me olemme taistelemassa pakkolaista, Paavola sanoi.

– Kukaan teistä ei vielä ole sanonut sitä, että hoitajien oikeus työtaisteluun sataprosenttisesti olisi mahdollista. Te kaikki puhutte siitä, että potilasturvallisuus vaarantuu. Helkkari, se vaarantuu joka päivä!

Hoitajien työtaisteluoikeutta rajoittava pakkotyölaki on tällä hetkellä muokattavana valiokunnissa. Se voi tulla eduskunnan päätettäväksi aikaisintaan ensi viikolla.

Mainos

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Parempi palkka, kertaeriä ja korotus hälytyskorvauksiin – yksityiselle sosiaalipalvelualalle saatiin SuPerin tavoitteiden mukainen sopimus

Uhkailua, kiristystä, lahjontaa – Hoitajien lakkoa yritetään murtaa harvinaisen härskisti

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot jatkuvat – Urjalan Esperi Reikonlinnasta lähetetään terveiset lakkotovereille ympäri Suomen: ”Pysytään vahvoina ja seistään yhdessä rintamassa!”